Kecskemét

2018.03.23. 07:00

25 éves jubileumát ünnepelte a kecskeméti közalapítvány

Jubileumi emléküléssel ünnepelte elindulásának huszon­ötödik évfordulóját csütörtökön a kecskeméti Városi Szociális Közalapítvány, mely a negyed évszázad alatt rengeteg nehéz sorsú embernek nyújtott segít­séget.

Hraskó István

1992. december 21-én alapította meg a közgyűlés a Város Szociális Közalapítványt (VSzK), amelyet a bíróság közhasznú szervezetként 1993. március 12-én vett nyilvántartásba, százezer forint induló vagyonnal. A negyed évszázaddal ezelőtti elindulásról, az elért eredményekről jubileumi emlékülés keretében emlékeztek meg a városháza dísztermében.

– Átérezték annak a felelősségét, hogy bajban, betegségben, nehéz élethelyzetekben segítenünk kell egymásnak. Az alapítvány létrehozásával kiszélesítették a segítségnyújtás határait, megnyitották a bürokrácia szabta korlátokat – méltatta az alapításról döntő képviselőket, városvezetőket Horváth Attiláné Nelli, a közalapítvány kuratóriumi elnöke, aki külön köszönetet mondott Varga László nyugalmazott református lelkésznek, a VSzK első elnökének kezdeményezéséért és bölcs előrelátásáért.

Horváth Attiláné hangsúlyozta: a közalapítvány elsődleges céljának tekinti az emberbaráti segítséget, az olyan családok, személyek pályáztatás útján való anyagi és természetbeni támogatását, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz élethelyzetbe.

– Működésünk során a lehetőségeink és a felmerülő igények mérlegelésével hozzuk meg kuratóriumi döntéseinket. Huszonöt év alatt sok minden történt az alapítvány életében, ez idő alatt számtalan rászorulónak tudtak elődeink és tudunk mi is segíteni. A Városi Szociális Közalapítvány felnőtté vált, sokrétű feladatot lát el, alkalmazkodik az aktuális kihívásokhoz, keresi a jobb, hatékonyabb segítségnyújtási megoldásokat. A kapott bizalom éltet bennünket és segít át a mindennapok nehézségein. Munkavállalónk nincs, tiszteletdíjunk a mosoly, amit a rászorulóktól kapunk – mondta a kuratóriumi elnök.

– Önök minden pillanatban, a nap huszonnégy órájában emberi sorsok között és érdekében végzik áldozatos munkájukat. Ez embert próbáló, rendkívüli empátiát igénylő feladat, hiszen tapintható közelségbe kerülnek a tragédiák, az elesettség, a kiszolgáltatottság. Az önök munkája nem látványos, nincsenek hangos sikerek, mégis minden kincsnél többet ér egy örömtől fénylő gyermeki tekintet, egy hálás mosoly – köszöntötte az alapítvány volt és jelenlegi kuratóriumi tagjai Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Dr. Zombor Gábor hangsúlyozta: az, hogy az alapítvány mellé sokan odaálltak az eltelt huszonöt évben, jellemzi Kecskemét szellemiségét, gondolkodását, az itt élő emberek lelkét.

– A közalapítvány munkájában soha sem jelent meg a máshol mindent megmérgező politika, a kicsinyesség, széthúzás – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Varga László arról beszélt, hogy a rendszerváltás után, mikor kiderült, hogy igen lyukas a szociális háló, akkor egy újat kellett szőni.

– Szembesültünk a valósággal, szegénységgel, az idősek, a hajléktalanok, munkanélküliek egyre nagyobb gondjával – mondta a nyugalmazott lelkész, aki azt is felidézte: Merász József polgármester 1992 végén-1993 elején találta ki, hogy meg kellene rendezni a polgármesteri bált, és annak bevételét jótékony célra fordítani. Így született meg a közalapítvány.

Sokan álltak az alapítvány mellé

Mit tett le az asztalra a Városi Szociális Közalapítvány? (a teljesség igénye nélkül)

1997 és 2005 között az alapítvány bevételének jelentős részét a polgármesteri bál adta, jelenleg főként az önkormányzati támogatásból, cégektől kapott pénzből, adományokból gazdálkodnak. 2008-ban az összes bevétel 3,7 millió forint volt, 2017-ben közel 39 millió forint.

  • Kezdetektől megrendezik a Gyermekek a gyermekekért jótékonysági gálát, amelyen évről évre több száz általános és középiskolai diák lép fel, színvonalas színpadi produkcióval, a bevétel pedig a rászoruló gyermekek karácsonyi megajándékozását teszi lehetővé.
  • Három éve ösztöndíjat vezettek be az általános és középiskolás rászoruló tanulóknak jó tanulmányi eredményük további ösztönzésére. Évenként közel 30 gyermek részesül 60-80 ezer forintnyi ösztöndíjban.
  • Nyári táboroztatás: a Hírös Agóra szervezésében indított táborokba évente 70- 80 rászoruló gyermeknek fizetik be a díjat.
  • Saját tulajdonú balatonfüredi és hajdúszoboszlói üdülőikben többnyire szociálisan rászorultaknak kínálnak üdülési lehetőséget.
  • Nyugdíjas klubok programjainak támogatása.
  • Bevezették a személyek, családok közvetlen támogatását, átlagban évente 2200 főt-családot segítenek.
  • 2010-től az önkormányzati tűzifa támogatást a közgyűlés a közalapítványra bízta, évi 10-15 millió forint értékben adnak át tűzifát több száz család részére.
  • Szociális segélyek (pénzbeli támogatás, közüzemi díjakhoz kapcsolódó támogatás, étkezési utalvány, iskolai utalvány, egyéb adomány, például mosógép, számítógép).
  • Iskolakezdési támogatás.
  • Rendkívüli helyzetekben gyors segély a hirtelen bajbajutottaknak, természeti csapások károsultjainak.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában