Wojtyla

2025.06.23. 18:18

A szegények ritkán jutnak ilyen ízletes ételhez, két bográcsban főtt a slágerfogás – galériával, videóval

Százhúsz főre rotyogott a finom tiszai halászlé hétfőn Kecskeméten. A Wojtyla Központ népkonyhájának szegényeit vendégelte meg Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa.

Az algyői halászcsárda slágerfogását, a filézett pontyból készült halászlevet azonban nemcsak a sorsközösség halmozottan hátrányos helyzetű rászorultjai fogyaszthatták el. E kivételes lehetőséggel a Wojtyla Központ nemes lelkű támogatói közül is többen éltek. A rendezvényen Kis Sebestyén gordonkázott. 

Wojtyla Központ, Kecskemét,
A Wojtyla Központban tiszai halászlevet ettek a szegények
Fotó: Bús Csaba

Wojtyla Központ szegényeinek két bográcsban főtt a halászlé

Barta László és szakácstársa, „Medve” a Wojtyla udvarán főzte meg két bográcsban a halászlevet. A neves csárdatulajdonossal a magyarok halfogyasztási szokásairól, a halalapanyag beszerzési lehetőségeiről, a jó tiszai halászlé receptjéről beszélgettünk. 

– Van különbség az algyői halászlé és a tiszai halászlé között?

– Nincs, mindkettő ugyanúgy filézett halászlé. Először alaplevet készítünk. Amikor ez meg van, akkor átpasszírozzuk, utána fűszerezzük paprikával, egy nagyon pici borssal, és akkor nagyjából kész is. A halhús szinte csak a végén kerül bele. Lefejtjük a halnak a filéjét, kockára vágjuk, befűszerezzük. Mi kenyérrel esszük, nem tésztával, mint bajaiak.

– Milyen halból készül jellemzően?

– Leggyakrabban ponty az alap, de kerülhet bele más hal is, kérésre. Most a Wojtyla szegényeinek is filézett pontyból készítettük el a halászlevet.

A magyarok egyre többet halat esznek 

– A halászcsárda vendégkörét látva, érzékelnek növekedést a halfogyasztás terén?

– Úgy gondolom, igen. Annak ellenére is, hogy drága a hal, de egészséges és nagyon finom.

– Mit keresnek leginkább a vendégek az étteremben?

– A vezető ételünk a filézett pontyból készült halászlé, de sokan kérnek különböző sült halakat, például nagyon kedvelt a szögedi sült hal. De szeretik a haltepertőt is. Az étlapunk széles választékában vannak különleges halételek is, például süllőből, pisztrángból, kecsegéből. 

A folyami halat a tenyésztett halak váltották

– Hol szerzik be a halakat, miután már nincs tiszai halászat?

– Sajnos jó pár éve megszűnt a kereskedelmi halászat Magyarországon. Így már csak tenyésztett halat tudunk vásárolni. Szerencsére a környékünkön van szép kínálat egy Fehértói halgazdaságnál. Ott szinte minden halfajtát megkapunk. 

– Ön milyen gyakran fogyaszt halat?

– 36 éve vezetem az Algyői Halászcsárdát. Az első 20 évben minden nap ettem halászlét, azóta már csak hetente kétszer-háromszor.

– Mi a véleménye a bajai halászléről?

– Szeretem azt is, de az egy másfajta. A tésztát ahhoz sem eszem. Nálunk az étteremben is kérhető tészta a tiszai halászléhez, de csak nagyon kevesen élnek vele, maradnak hagyományosan a kenyérnél.

Jó érzés segíteni

– Végül elárulná, miért vállalja minden évben, hogy idejön Kecskemétre és megvendégeli a szegényeket?

– Több mint 10 éve ismertem meg a helyet. Valahogy azonnal magával ragadott, megtetszett, jól érzem magam. Örülök, hogy segíthetek. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában