Császártöltés

2025.06.14. 18:47

A megmaradás záloga a fesztivál, tizenöt településről érkeztek sváb ételeket főzni – galériával, videóval

Ízkavalkád várta mindazokat, akik ellátogattak Császártöltésre szombaton. Az ötödik alkalommal megrendezett Császártöltési Sváb Ételek Fesztiválján a hazai német nemzetiség konyhájába tekinthetett be az érdeklődő. Senki sem ment haza éhesen, a borokról pedig hat helyi pincészet gondoskodott.

A magyar konyhától eltér a sváb konyha íze, ugyanakkor, akik szeretik a különlegességeket, azok nem csalódtak, ha ellátogattak a Sváb Ételek Fesztiváljára és Borkatlanra. A fesztivál célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a sváb konyha ízvilágát és hagyományait, valamint közösségi élményt nyújtson a látogatóknak. 

sváb ételek fesztivál, Császártöltés
Az ötödik alkalommal megrendezett Császártöltési Sváb Ételek Fesztiválján a hazai német nemzetiség konyhájába tekinthetett be az érdeklődő
Fotó: Barta Zsolt

Tizenöt településről érkeztek főzők

Persze, ahány ház annyi szokás, jól tudják ezt a töltési rendezők is, ezért hívják meg minden évben a hazai német települések egy részét. A rendezvényre közeli és távoli sváb közösségek küldték el a képviselőiket. Így jöttek Pomázról, Lippóról, Hartáról, Rácalmásról, Garáról, Bácsalmásról, Vaskútról, Budapest XVIII. kerületéből, Érsekhalmáról, Hajósról, Geresdlakról és más településekről sütők és főzők. Dél körül készültek el az ebédek és a sütemények, amelyekből mindenki kóstolhatott, ha vásárolt támogatójegyeket. Addig azonban a megnyitó ünnepség és a nemzetiségi együttesek fellépései kötötték le a közönség figyelmét. Stalter Judit polgármester üdvözölte a résztvevőket, aki hangsúlyozta, hogy idén tizenöt település küldöttjei tisztelték meg a rendezvényt. 

Finom ételek, jó műsorok jó hangulatot teremtenek mindenki számára. Ahogy fogalmazott, a régivel kell, az újat megkeresni. Azaz a fiatalokat az évszázados értékekkel kell megnyerni a tradíciók továbbvitelére. A megmaradás záloga a Sváb Ételek Fesztiválja, amelyet immár ötödik alkalommal rendeznek meg, mondta Stalter Judit. 

Bárcsak mindenki így élne

Majd Bányai Gábor országgyűlési képviselő méltatta meleg szavakkal a rendezvényt. Megjegyezte, hogy ő beáll a főzők közé. Erdélyben termett vargánya gombából svábosan elkészített széles metéltet készített, amelynek kóstolására meghívta az érdeklődőket. Majd megjegyezte, hogy a falu az egyik legszebb település Bács-Kiskunban, ha mindenki így élne, mint a helyiek, akkor sokkal jobb lehetne az élet Magyarországon. 

Finomabbnál finomabb sváb ételek készültek

A megnyitó során a helyi fúvós zenekar, és a Fuchs Kórus után a település néptánc együttese lépett fel. A helyieket később a vendégtelepülések kórusai és táncosainak műsora követett. Eközben 21 főzőhelyen készült az ebéd. A töltési vendéglátók vadpörköltet, húsos káposztát, sváb kalácsokat és egyéb ételeket ajánlottak az éhes közönségnek. Mások például a geresdlakiak gőzgombóccal és babgulyással készültek, a pomáziak pirított hagymás egyedi ételt kínáltak. Kóstolható volt a sváb toros káposzta, illetve a Schnepale is, amit töltött káposztának fordítottak a főzők. A tapasztalat szerint két-három kóstolás után az ember megtelt, amelyre jól esett a helyi pincészetek hűvös boraiból inni. A nedűik pedig kiválóak. Lakner László, a helyi hegyközség elnöke elmondása szerint bár tavaly az aszály megijesztette a szőlészeket és a bortermelőket, mégis kiváló évjáratuk volt. 

Igaz, 30-40 százalékkal kevesebb bor készült el, de a minőség kiváló volt. Az év eddig még jónak tűnik, azaz jelenleg a szőlő számára még elégséges a nedvesség a földben, ugyanakkor egyre jobban hiányoznak az áztató esők a földekről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában