Galériával

2025.06.18. 19:15

Bács-Kiskunban forgatott az Ízőrzők stábja, gasztronómiai csoda született a helyiek keze alatt

Az Ízőrzők tévésorozat 2007 óta látható a Duna Televízió és a Duna World adásában. Alkotóik, Róka Ildikó és Móczár István országjáró műsorban mutatják be hazánk településeit. Régi konyhák házias ízei, helyi alapanyagokból készülő finomságok kerülnek az Ízőrzők asztalára, amit a nézők imádnak. Ezúttal Nyárlőrinc került a figyelem középpontjába.

Az Ízőrzők tévésorozat 313. adását Nyárlőrincen forgatták kedden és szerdán. A település polgármesterének, Pácsa Józsefnek volt az ötlete, hogy Nyárlőrinc is bemutatkozhatna, megmutathatná gasztronómiáját. Az elképzelést tett követte, felvették a kapcsolatot a stábbal, pontosabban Róka Ildikó szerkesztővel és Móczár István operatőrrel. Az előzetes megbeszélések után tizenegy különböző étel közül választotta ki a stáb azt az ötöt, ami majd adásba kerül. Természetesen mindegyiket azok készítik el, akik jelentkeztek a főzésre, sütésre.

ízőrzők, főzés, Nárlőrinc
Ezúttal Nyárlőrinc került a figyelem középpontjába az Ízőrzők tévésorozat forgatásán
Fotó: Szentirmay Tamás

Az első nap: történelem, kultúra és főzés

Az első napon, június 17-én Hajagos Csaba történész, muzeológus beszélt Nyárlőrinc történetéről, majd Pácsa József polgármester mutatta be a települést a Romkertben. Szabó István tárogatón játszott, Bánföldi Ferenc fazekasmester pedig szakmájáról beszélt.

Ezen a napon két ételt készítettek, mégpedig egy különleges kuglófot, és a tutajos egytálételt. A főzést, sütést Forgó Dániel házánál végezték. A kuglófot a háztulajdonos, míg a tutajost maga a polgármester, Pácsa József készítette. 

A kuglóf nem egyszerűen készült. Nem úgy, hogy a tésztát beleöntötte Dávid a formába, hanem kisebb gombócokat szakított, amit kinyújtott, azt beletette a formába, majd következett a töltelék, és így rétegezte. Háromféle tölteléket használt: mákot, diót és kakaót. A töltelékcsíkok szépen látszottak a felvágás után. A tészta nagyon szép sárga színű volt, ami azt jelentette, hogy házi tojást használt.

A tutajos egy jellegzetes pásztorétel. A szalonnát apró kockára vágta a polgármester, és kisütötte. Utána kiszedte a bográcsból és tarhonyát pirított a zsíron. Mikor már majdnem megpirult a tarhonya, beletette az apróra vágott kolbászt, vöröshagymát, a megtört foghagymát, és a kiszedett szalonna is visszakerült a bográcsba. Még egy kicsit pirította, majd felöntötte vízzel és beletette a szintén apróra vágott krumplit is. Őrölt pirospaprikával, sóval, borssal és köménymaggal ízesítette. Amikor megfőtt az étel, a krumplit megtörte és még petrezselyemzöldet is tett bele. Karikára vágott paprikával díszítette, és vegyes savanyúsággal tálalta.

A nap zárásaként a Pöszméte citerazenekar játszott a Romkertben.

Régi receptek elevenedtek meg az Ízőrzők forgatásának második napján

Szerdán folytatódott az Ízőrzők forgatása a településen. Ezúttal Bali Gábor háza adott otthont a három étel elkészítéséhez. Azt is mondhatjuk, hogy egy ételsor készült, mert volt benne leves, másodikféle és sütemény is.

Már viszonylag korán reggel, hét órakor elkezdődött a főzés és nagyon össze kellett hangolni a háromféle ételt készítését, ami nem volt más, mint krumpligölődin leves, májpörkölt savanyú hagymával, valamint hadidobos. A levest Szénási Józsefné, a másodikfélét ifj. Varga Imre, a süteményt pedig Csernák Jánosné készítette.

Így készült a krumpligölődin leves

– Hatvan évvel ezelőtt, amikor férjhez mentem anyósomtól láttam ennek a levesnek az elkészítését. Akkor nem csak nagypénteken, de nagyszombaton sem ettünk húst, tartottuk a böjtöt. Sonkalében főztünk zöldségeket, majd pedig krumpligölődint tettünk bele, ez volt az ebédünk, aminek akkor nagyon örültünk. A sonkát azonban csak szombaton este, mikor hazajöttünk a templomból, akkor ehettük meg főt tojással. Ezt a levest már több éve nem főztem, de hatvan évvel ezelőtt sűrűn az asztalra került. 

Úgy készül, hogy a sonkát kicsit kiforralom, de utána a levet leöntőm róla, hogy ne legyen olyan füst ízű. Jó sokáig, három négy óráig kell főzni, hogy puha legyen. Gyökér, sárgarépa, zeller, hagyma és krumpli kerül a már kiszedett sonka levébe. Amkor megfőtt a zöldség, utána tesszük bele a gölődineket. Ez utóbbi pedig úgy készül, hogy a krumplit héjában meg kell főzni, majd mikor már kész van, leszedni a háját és meg kell törni. Ekkor kerül bele a só, liszt és tojás, amit össze kell gyúrni. Hosszára kinyújtjuk, két centis darabokat vágunk le belőle, amiket kerekre összegörgetünk, és a levesben kifőzzük – mesélte Pannika néni.

A májpörkölt ecetes hagymával: recept régi alapokon

A májpörkölt sertésfarokból, színhúsból, nyúljából, és természetesen májból készül. A hozzávaló fűszerek pedig vöröshagyma, feketebors, őrölt pirospaprika, só. Az ecetes hagymába a hagymán és az eceten kívül só, kis cukor, babérlevél és köménymag kerül. 

– Először a húst visszasütöttem zsírjára, utána ráraktam a pirospaprikát, vöröshagymát, sót, borsot és átforgattam. Amikor a hús már majdnem készen volt, akkor tettem bele a májat. Az ecetes hagymát külön főztem meg. A tálalásnál gyakorlatilag az volt a köret 

– mondta ifj. Varga Imre

Hadidobos, az ünnepi sütemény

A hadidobos sütemény elkészítését Csernák Jánosné vállalta. 

– Ezt a süteményt az anyósomtól tanultam a hetvenes évek végén. Minden ünnepi alkalmaknak elkerülhetetlen süteménye volt. A nevét nem igazán tudom, valószínű, hogy egy hatlapos krémesnek az egyik változata, és abból adódott. Miután anyósom elhunyt, a család külön kérése volt, hogy valaki vigye tovább az örökséget, így kezdtem el sütni. 

Recept

– Egy tepsibe három lap kerül. Ennek a süteménynek a különlegessége az, hogy a krém égetett cukorból készül. Erre nagyon oda kell figyelni, nehogy odaégjen. A tésztát úgy készítem el, hogy a lisztet a zsiradékkal összekeverem, beleteszem a cukrot, szalagárét, tojást, tejet és összegyúrom, Három egyenlő nagyságú lapra kinyújtom, és addig pihentetem, míg a krémet elkészítem. A krémhez a cukrot jól lepirítom, pici vízzel felöntöm, mert a forró cukor a tejet összekapná. Közben kikeverem a lisztet a kakaó porral, vaníliás cukorral, tejjel és a kettőt összefőzöm. Miután kész, beleteszem a vajat és összekeverem. A három lap közé két töltelék kerül, tette hozzá Katika.

Az elkészült ételeket a stáb a keddi és szerdai napon főzőkkel, Pácsa József polgármesterrel, Szakácsné Marsa Edina jegyzővel, valamint a házigazda Bali Gáborral és feleségével együtt kóstolták meg.

Az Ízőrzők stábja ebben az évben tizenöt helyszínen forgat. Májusban kezdték, és szeptemberben fejezik be. A most Nyárlőrincen felvett anyag leghamarabb október közepén látható majd a Duna Televízió, vagy a Duna World adásában, amiről értesíteni fogják majd az önkormányzatot.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában