Borkatlan

2025.06.17. 20:02

Kortyonként juthat előre a pincesorairól ismert falu, nagy célt tűztek ki maguk elé

Hat pincészet várta a vendégeket a hétvégi császártöltési Sváb Ételek Fesztiválon. A Borkatlanban több mint egy tucat helyi bort kóstolhattak az érdeklődők. A falu megtesz mindent azért, hogy a borturizmus térképén elfoglalja az őt megillető helyét.

Felkerülni a borturizmus térképére. Ez a császártöltésiek egyik vágya, amiért keményen dolgozunk, nyilatkozta hírportálunknak Berger Gábor, a jól ismert egyik helyi, családi borászat vezetője.

borturizmus, Császártöltés, bor
A felvételen Berger Gábor és felesége Bergerné Dr. Jakab Emese, a hétvégi Borkatlanban felállított pavilonban. Céljuk, felkerülni a borturizmus térképére
Fotó: Barta Zsolt

A borturizmus térképre nem egyszerű felkerülni

Mi magunk öt másik helyi pincészettel a hétvégén megrendezett Sváb Ételek Fesztiválja rendezvényen ezért is települtünk ki a fesztiváli Borkatlanba, ahol a legjobb helyi nedűket lehetett megkóstolni, tette hozzá a borász. Nem könnyű a császártöltéseiknek feltenni magukat arra a bizonyos térképre, de az öt kilométerre fekvő szintén sváb falunak, Hajósnak sikerült. A töltésiek évekkel ezelőtt alapították meg a Császártöltési Pincesorokért Egyesületet, amely az idén már Borvirágos Tavasz elnevezéssel elindította a Nyitott Pincék programot, a Főkáptalan Pincesoron. 

Július 5-én a Kis-Soron folytatódik a második esemény, majd az augusztusi falunapon is nyitva tart több pince, illetve Márton-nap idején is.

A Borkatlanban várták a vendégeket

Berger Gábor családjának története több mint 275 évre tekint vissza, az elődök a német bevándorlókkal jöttek annak idején. A családnak generációkra visszamenőleg volt pincéje. Ma a család 36 hektáron műveli a növényt, 14-féle szőlőt termeszt.

– Az édesapám foglalkozik főleg a növénytermesztéssel, magam a borkészítésre figyelek. A turizmus lendítheti fel a falu életét, ezért a nyitott pincék program sorozat, a Sváb Ételek Fesztiválja, a Falualapítók Napja. Mi borászok mindenhol ott vagyunk, ahol erre lehetőség nyílik. A falu vezetése is igényli a borászok megjelenését, ebben partnerek vagyunk. A lényeg az, hogy az ideérkező emberekkel megismertessük a helyi borokat, a helyi ízeket és szállást is biztosítunk a turistáknak – mesélte a pincészet vezetője, akivel a hétvégi fesztiválon beszélgettünk. 

Milyen borokat keresnek az ideérkezők? 

A könnyed, gyümölcsös, illatos borokat keresik. Egyre több olyan vendég érkezik, akik a szépségéért isszák a bort, akik azokat a beltartalmi értékeket keresik, amelyek különlegessé teszik az italt. Amikor betérnek a pincészethez a csoportok, akkor gyakran jó hangulatú beszélgetés követi az első pohár bort. Sok esetben kérdezik Berger Gábortól: Vajon mit ajánl a borász? A császártöltési borász kedvence az olaszrizling, viszont gyakran azt tapasztalja, hogy az Irsai Olivért rendelik sokan. Bár egyesek szerint lecsengőben a rozék időszaka, a borász másként gondolja. A mai napig igénylik a rozékat, sokan a gyümölcsösséget keresik benne, és a vevők fröccsként fogyasztják leginkább.

borturizmus, Császártöltés, bor
A könnyed, gyümölcsös, illatos borokat keresik az érdeklődők
Fotó: Barta Zsolt

Minden borászatnak három bora van

Kérdésünkre mi is lesz a borvidékkel, mert a mediterrán éghajlat egyre inkább felénk közelít, Berger Gábor azt válaszolta, az Alföldön sok múlik azon, milyen területen él a szőlő. – A gondok a homokos területeken hamarabb megjelenhetnek. Azonban a Hajós-Bajai borvidéken más a helyzet, mivel a térség nagy részén a kötöttebb talaj a jellemző – mondta. Mint fogalmazott, abban bízik, hogy a szőlő a következő generáció számára is nyújt elegendő elfoglaltságot Császártöltés határában.

– Ha telepítenék a jövőben, akkor az olaszrizlinget, Irsai Olivért, a nektárt, illetve a hagyományos fajtákat kövidinkából és zöld veltelinit ültetném – mondta a borász. Minden hegyközségnek megvannak a maga borai, amelyek jellemzők arra a településre. Császártöltésen minden borászatnak van három bora, ez az olaszrizling, az Irsai Olivér és a generosa. Ez utóbbi egyre keresettebb, talán az utóbbi egy évtizedben lett népszerű a könnyed, gyümölcsös fajta, de nem annyira illatos ital, mesélte Berger Gábor. Az is sokat számít, hogy szőlőtermesztési szempontból megbízható fajta, terméshozama jó, ellenáll a betegségeknek. ( A piros tramini és az ezerjó kereszteződéséből született. Az Alföldön közel 900 hektáron terem.)

Milyen lesz szőlészetek idei éve?

– Az optimisták bizakodóak. Apám 36 hektárt visz, ő nagyon optimista. Ha így marad minden, tehát ahogy most kinéznek az ültetvények, akkor jó évet lehet zárnánk. De a szüret kezdetéig még 60 nap van hátra, és jó lenne, ha többször esne megfelelő mennyiségű eső. Az időjárási kihívásokra nehéz felkészülni, ahol nagyobb, összefüggő területünk van, ott öntözni szeretnénk majd a jövőben. Anélkül nehéz a jövőt elképzelni – mondta Berger Gábor .

Császártöltési borászat jellemzői

Pincefalu-kultúra: Császártöltés különlegessége a falu belterületén található, több száz présházból és pincéből álló pincesorai. Ezek a löszfalba vájt pincék, a sváb építészeti hagyományokat tükrözve, egyedi hangulatot adnak a településnek.

Terroir: A Hajós-Bajai borvidék déli részén, a Bácskai-löszháton terül el, ahol a Duna folyóvízi üledékeire 1-3 méter vastagságban települt lösz. A talajösszetétel – elsősorban a löszös vályog és meszes csernozjom – kedvezőbb, mint a szomszédos Kunsági borvidéken.

Éghajlat: A borvidék klímája hasonló a Kunságéhoz: rendkívül forró nyarak, magas hőösszeg és napsugárzás, valamint időnként kemény telek jellemzik. Az éves csapadék mennyisége alacsony, de a szőlő jól viseli ezt a viszonylag száraz éghajlatot. Jelentős a fagyveszély főleg tavasszal.

A falu körül közel 700 hektáron művelik a szőlőt.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában