2025.06.14. 18:00
Így készül a nyár legtökéletesebb frissítője, a bazsalikomos eperszörp
Az eper a gyümölcsök királynője, önmagában is sokak kedvenc nyári gyümölcse, ám megbolondítva egy kis bazsalikommal igazán extra ízélményt nyújt. Pláne, ha palackba zárjuk az ízbombát! Elhoztuk a tökéletes bazsalikomos eperszörp receptjét.
A szamóca zamata szinte mindenkit elvarázsol, de ha ehhez a klasszikus gyümölcshöz egy csipetnyi friss bazsalikom is társul, akkor valódi ízbombát kapunk. A bazsalikomos eperszörp nemcsak különleges, hanem üdítően újszerű párosítás is, amely a megszokott házi szörpöket új szintre emeli. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ízbombát otthon.

Fotó: Mindmegette.hu
Miért érdemes kipróbálni a bazsalikomos eperszörpöt?
- Természetes alapanyagokból készül
- Cukortartalma szabályozható
- Friss, üde, fűszeres ízvilág
- Tökéletes frissítő víz helyett is
- Hosszabb ideig eltartható (tartósítószerrel)
Az eperszörp alapreceptjét a Mindmegettén találtuk, ezt bolondítottuk meg egy kicsit, saját ízlésünk szerint.
Hozzávalók :
- 1,6 kg érett, illatos eper
- 1,5 liter víz
- 750 gramm barna cukor
- 2 teáskanál citromlé
- egy jó marék bazsalikom levele
- szörptartósító (Dr. Oetkert használtunk, ehhez a mennyiséghez a tasak fele kell)
Lépésről lépésre: a bazsalikomos eperszörp elkészítése
- A szamócát alaposan megtisztítottuk, négybe vágtuk és lábasba tettük.
- A szamócához hozzáadtuk a vizet, a bazsalikomleveleket és a citromlevet.
- Lassú tűzön, forrástól számítva körülbelül 20-25 percig főztük.
- Forralás közben vigyázni kell, mert a gyümölcs habot ad, ami könnyen kifut. Ezt a habot le kell szedni egy szűrő segítségével, hogy tiszta szörpöt kapjunk a végén.
- Amikor a gyümölcs élénkpiros színe már kifőtt, átszűrtük egy másik lábasba. Fontos, hogy a szűrőben lévő gyümölcsöt hagyni kell lecsöpögni, de nem szabad nyomkodni, mert átszalad a gyümölcshús a szűrőn és zavaros lesz a szörpünk
- Az átszűrt szamócás léhez hozzáadtuk a cukrot és a szörptartósítót, ismét felforraltuk, és lassú tűzön 10-15 percig forraltuk, hogy egy kicsit besűrűsödjön.
A palackozás
Az elkészült szörpöt egy fém tölcsér segítségével tiszta csatosüvegekbe töltöttük, majd óvatosan fejre állítottuk a palackokat és úgy is hagytuk 10 percig. Tíz perc után alaposan bebagyuláltuk a palackokat és a szárazdunsztban hagytuk kihűlni.
Palackfertőtlenítés – tippek kezdőknek
Kezdő szörpkészítőként a palackok csírátlanítása komoly fejtörést okozott. Nagyanyáink módszere az üvegek kifőzése, újabban mikróban és mosogatógépben is szokás fertőtleníteni a palackokat. A szörpkészítésben, befőzésben jártas családtagok azonban elmondták, hogy életünket egyszerűsítendő, semmi baja nem lesz a szörpnek, ha üvegmosóval nagyon alaposan, kétsoron elmosott, és forró vízzel szintén duplán elöblített palackokba töltjük a szörpünket. Az utolsó forró vizes öblítést érdemes közvetlenül a palackozás előtt elvégezni, ekkor a még meleg palackba kerül a forró szörp, ugyanis lehet még egy buktató.
A biztonságos tárolás érdekében tehát fontos a tiszta üveg:
- Kifőzés, vagy
- Mosogatógépes fertőtlenítés, vagy
- Kétszeri forró vizes öblítés közvetlenül palackozás előtt.
Tipp: Előbb kis mennyiséget tölts az üvegbe, nehogy a forró szörp hirtelen hőhatásra megrepessze azt.
Noha a szörpünkbe tettünk tartósítószert – melyben egyébként citromsav, nátrium-benzoát, és kálium-szorbát van –, biztosan nem fogja megérni, hogy megromoljon. A szamóca frissessége és a bazsalikom üdesége pikánst ízt ad a szörpünknek, mely szódával, vagy erős ásványvízzel felhúzva máris a család kedvence lett.
Gyakori kérdések a bazsalikomos eperszörpről
Mennyi ideig áll el a bazsalikomos eperszörp?
Tartósítószerrel hűvös, sötét helyen tárolva akár 6–12 hónapig is eláll. Hűtés után bontva 1 hétig ajánlott elfogyasztani.
Mivel helyettesíthető a cukor?
Használhatsz nádcukrot, eritritet vagy mézet, de ezek az állagot és eltarthatóságot is befolyásolják.
Milyen bazsalikom a legjobb hozzá?
A friss, nagy levelű zöld bazsalikom a legideálisabb, de kipróbálható citromos vagy lila bazsalikommal is.
Tálalási javaslat
- Szódával vagy szénsavas ásványvízzel hígítva;
- Jégkockával, mentalevéllel díszítve;
- Koktélalapként is kiváló – eperlikőrrel, vodkával vagy fehér rummal. Ebben az esetben fogyaszd mértékkel és felelősséggel!
Friss gyümölcs a földekről
Ha olcsón szeretnéd beszerezni italodba a friss gyümölcsöt, a Szedd Magad akciók Bács-Kiskunban kiváló lehetőséget biztosítanak ehhez.