Igazi finomság

2025.06.14. 18:00

Így készül a nyár legtökéletesebb frissítője, a bazsalikomos eperszörp

Az eper a gyümölcsök királynője, önmagában is sokak kedvenc nyári gyümölcse, ám megbolondítva egy kis bazsalikommal igazán extra ízélményt nyújt. Pláne, ha palackba zárjuk az ízbombát! Elhoztuk a tökéletes bazsalikomos eperszörp receptjét.

A szamóca zamata szinte mindenkit elvarázsol, de ha ehhez a klasszikus gyümölcshöz egy csipetnyi friss bazsalikom is társul, akkor valódi ízbombát kapunk. A bazsalikomos eperszörp nemcsak különleges, hanem üdítően újszerű párosítás is, amely a megszokott házi szörpöket új szintre emeli. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt az ízbombát otthon.

bazsalikomos eperszörp, nyár
A bazsalikomos eperszörp a nyári melegben igazán hűsítő lehet
Fotó: Mindmegette.hu

Miért érdemes kipróbálni a bazsalikomos eperszörpöt?

  • Természetes alapanyagokból készül
  • Cukortartalma szabályozható
  • Friss, üde, fűszeres ízvilág
  • Tökéletes frissítő víz helyett is
  • Hosszabb ideig eltartható (tartósítószerrel)

Az eperszörp alapreceptjét a Mindmegettén találtuk, ezt bolondítottuk meg egy kicsit, saját ízlésünk szerint.

Hozzávalók :

  • 1,6 kg érett, illatos eper
  • 1,5 liter víz
  • 750 gramm barna cukor
  • 2 teáskanál citromlé
  • egy jó marék bazsalikom levele
  • szörptartósító (Dr. Oetkert használtunk, ehhez a mennyiséghez a tasak fele kell)

Lépésről lépésre: a bazsalikomos eperszörp elkészítése 

  1. A szamócát alaposan megtisztítottuk, négybe vágtuk és lábasba tettük.
  2. A szamócához hozzáadtuk a vizet, a bazsalikomleveleket és a citromlevet.
  3. Lassú tűzön, forrástól számítva körülbelül 20-25 percig főztük. 
  4. Forralás közben vigyázni kell, mert a gyümölcs habot ad, ami könnyen kifut. Ezt a habot le kell szedni egy szűrő segítségével, hogy tiszta szörpöt kapjunk a végén.
  5. Amikor a gyümölcs élénkpiros színe már kifőtt, átszűrtük egy másik lábasba. Fontos, hogy a szűrőben lévő gyümölcsöt hagyni kell lecsöpögni, de nem szabad nyomkodni, mert átszalad a gyümölcshús a szűrőn és zavaros lesz a szörpünk
  6. Az átszűrt szamócás léhez hozzáadtuk a cukrot és a szörptartósítót, ismét felforraltuk, és lassú tűzön 10-15 percig forraltuk, hogy egy kicsit besűrűsödjön.

A palackozás

Az elkészült szörpöt egy fém tölcsér segítségével tiszta csatosüvegekbe töltöttük, majd óvatosan fejre állítottuk a palackokat és úgy is hagytuk 10 percig. Tíz perc után alaposan bebagyuláltuk a palackokat és a szárazdunsztban hagytuk kihűlni.

Palackfertőtlenítés – tippek kezdőknek

Kezdő szörpkészítőként a palackok csírátlanítása komoly fejtörést okozott. Nagyanyáink módszere az üvegek kifőzése, újabban mikróban és mosogatógépben is szokás fertőtleníteni a palackokat. A szörpkészítésben, befőzésben jártas családtagok azonban elmondták, hogy életünket egyszerűsítendő, semmi baja nem lesz a szörpnek, ha üvegmosóval nagyon alaposan, kétsoron elmosott, és forró vízzel szintén duplán elöblített palackokba töltjük a szörpünket. Az utolsó forró vizes öblítést érdemes közvetlenül a palackozás előtt elvégezni, ekkor a még meleg palackba kerül a forró szörp, ugyanis lehet még egy buktató.

A biztonságos tárolás érdekében tehát fontos a tiszta üveg:

  • Kifőzés, vagy
  • Mosogatógépes fertőtlenítés, vagy
  • Kétszeri forró vizes öblítés közvetlenül palackozás előtt.

Tipp: Előbb kis mennyiséget tölts az üvegbe, nehogy a forró szörp hirtelen hőhatásra megrepessze azt.

Noha a szörpünkbe tettünk tartósítószert – melyben egyébként citromsav, nátrium-benzoát, és kálium-szorbát van –, biztosan nem fogja megérni, hogy megromoljon. A szamóca frissessége és a bazsalikom üdesége pikánst ízt ad a szörpünknek, mely szódával, vagy erős ásványvízzel felhúzva máris a család kedvence lett.

Gyakori kérdések a bazsalikomos eperszörpről

Mennyi ideig áll el a bazsalikomos eperszörp?

Tartósítószerrel hűvös, sötét helyen tárolva akár 6–12 hónapig is eláll. Hűtés után bontva 1 hétig ajánlott elfogyasztani.

Mivel helyettesíthető a cukor?

Használhatsz nádcukrot, eritritet vagy mézet, de ezek az állagot és eltarthatóságot is befolyásolják.

Milyen bazsalikom a legjobb hozzá?

A friss, nagy levelű zöld bazsalikom a legideálisabb, de kipróbálható citromos vagy lila bazsalikommal is.

Tálalási javaslat

  • Szódával vagy szénsavas ásványvízzel hígítva;
  • Jégkockával, mentalevéllel díszítve;
  • Koktélalapként is kiváló – eperlikőrrel, vodkával vagy fehér rummal. Ebben az esetben fogyaszd mértékkel és felelősséggel!

Friss gyümölcs a földekről

Ha olcsón szeretnéd beszerezni italodba a friss gyümölcsöt, a Szedd Magad akciók Bács-Kiskunban kiváló lehetőséget biztosítanak ehhez.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában