2025.05.09. 14:51
Almából, pálinkából és Erős Pistából kellett desszertet alkotniuk, taroltak a lakitelekiek
Arany minősítést kapott a Mosolygós Batul névre keresztelt tányérdesszert, amit a lakiteleki Hungarikum Liget Czifray István Éttermének két cukrásza készített. Barcsa Viktória és Csajáginé Nyúl Magdolna másodszor vett részt a Szamos – Tányérdesszert versenyen.
A Magyarország étele versenyen belül megrendezett Szamos – Tányérdesszert verseny a múlt tisztelete, a jelen gazdagsága és a jövő reménysége jegyében zajlott. A cukrászoknak a magyar hagyományokon alapuló újszerű, kreatív édességeket kellett készíteni úgy, hogy abba kötelező elemként almát, pálinkát, natúr joghurtot, illetve Erős Pistát kellett felhasználni.

Fotó: Beküldött fotó
Erős Pistát desszertbe?
Barcsa Viktóriának és Csajáginé Nyúl Magdolnának okozott némi fejtörést az Erős Pista desszertbe illesztése, de aztán sikeresen megoldották a feladatot. A Mosolygós Batul névre keresztelt desszertjük a tavalyi évhez hasonlóan újabb arany minősítést hozott a két cukrásznak. A desszert fantázianevét egy régi almafajta adta – mondták.
A Czifray István Étterem cukrászai egy vaníliás mousse-t készítettek almás töltelékkel. Az almát fahéjjal, vaníliával és tonkababbal fűszerezve párolták meg. A roppanós elem fehér csokival és karamellizált hántolt ostyával megszórt mandulás piskótából állt. Ebbe az elembe csempészték bele az Erős Pistát – sorolták a részleteket.
Szakácsból lett cukrász
A 28 éves lakiteleki Barcsa Viktória eredeti szakmája szakács, a szülei biztatására 2017-ben szerzett cukrász végzettséget. Mint mondta, nagyon hálás a szüleinek, hogy biztatták, mert nagyon megszerette ezt a szakmát. Úgy érzi, ebben jobban kiélheti a kreativitását, mint szakácsként. Viktória folyamatosan képezi magát és versenyekre is jár, amiben a munkáltatója is támogatja.
Gyermekei a legfőbb kritikusai
A háromgyermekes édesanya, Csajáginé Nyúl Magdolna két és fél éve dolgozik a Hungarikum Ligetben, Nyárlőrincről jár át Lakitelekre. Elmondta, 2003-ban végzett Nagykőrösön a Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskolában, mint pék-cukrász technikus. Tanulmányai után több munkahelye is volt. Korábban cukrászdákban, fagyizókban dolgozott, de a Czifray István Étteremben találta meg, amit igazán keresett. Itt olyan motiváló közösségben dolgozhat, ahol szakmai fejlődését is támogatják. Mint mondta, szívesen jár versenyekre, de a legfőbb kritikusai a gyermekei.
A Kadarka csókja kakukkfűvel és meggyel készül
A két cukrász a Magyarország tortája versenyen is megmérettette magát. Bár nem jutottak a döntőben, de a Kadarka csókja névre keresztelt tortájuk így is nagy sikert aratott. Ezen a versenyen is voltak kötelezően választható elemek, melyek közül Viktória és Magdolna a meggyet, a kakukkfüvet és a Kadarka bort használta a torta elkészítéséhez. A Czifray István Étterem szerencsésebb vendégei meg is kóstolhatják a Mosolygós Batult és a Kadarka csókját, várhatóan valamelyik boresten, vagy nagyobb rendezvényen.
Másodszor hívták a cukrászokat a Szamos – Tányérdesszert versenyre
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Szolnoki Szakképzési Centrum és a Debreceni Egyetem, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével második alkalommal hirdette meg a „Magyarország étele” program keretében a „Szamos Mátyás – Tányérdesszert versenyt", melyre a világ minden tájáról – kiemelten az elcsatolt területekről és a diaszpórából – várták a versenyző csapatokat. A verseny mottója: „A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan: Nagy Kunság.” volt.