2025.04.24. 14:12
A pizzavilágverseny eredménye sokkolta a fiatal szakácsot
Bednár Zoltán és Lénárt Ákos a világ legjobbjai között süthetett pizzát. A két kecskeméti szakács nagy reményekkel utazott ki az olaszországi pizzavilágversenyre. A nehézségekből, akadályokból sokat tanulhatnak, mely tapasztalatok a következő világversenyeken még jól jöhetnek.
A két kecskeméti szakács az április 8-10. között Olaszországban, Pármában megrendezett verseny élményeiről a Rádió 1 Gong Téma műsorában számolt be. Felidézték a versenykörülményeket, és jövőbeli terveikről is meséltek.

Fotó: Rádió 1 Gong
A hazai versenyt megnyerték
Arról már korábban is beszámoltunk, hogy Bednár Zoltán kecskeméti szakács tavalyi hazai győzelmével kvalifikálta magát az olaszországi pizzavilágversenyre. Egy évvel ezelőtt az ország legjobb pizzáját barátjával, Lénárt Ákossal készítették el. A jó barátságban lévő kecskeméti szakácsok most azonban egyéniben indultak: Zoltán Classica, Ákos Home Made Classica kategóriában. Ennek oka, már nem egy helyen dolgoznak, és nem tudtak volna együtt gyakorolni.
Akadtak váratlan problémák
Az olaszországi világverseny kapcsán elmondták: mindenkinek volt előzetesen online regisztrációja, de a helyszínen a verseny napján is kellett regisztrálni. Ott helyben azt az információt kapták, a versenyzőknek nem szabad rögtön az elején odamenni és regisztrálni. Csak akkor érdemes, amikor már majdnem készen van a tésztájuk, megfelelő a sütésre. Ugyanis a regisztrációtól számítva 25-30 percen belül már menni kell a kemencéhez.
Ákos hozzátette: neki volt előre kötött időpontja, de a hiányos szervezés miatt sokkal hamarabb került sorra. A tésztája viszont még nem állt készen. Váratlanul érte a helyzet, próbálta a legjobbat kihozni belőle.
Nagyon erős volt a mezőny
Zoli a Classica kategóriában indult, a mezőnyben mintegy 1000-en voltak, a 260. helyezést érte el. Lénárt Ákos Home Made Classica kategóriájában nevezett, ahol 103-an sütöttek, a 25. helyen végzett. Kategóriájában rengeteg értékelhetetlen sütés született, főként a kemencék hibájából, végül 31-et lehetett csak értékelni.
Sokkolta a hír
Az eredményhez őszintén hozzáfűzte Zoli: először sokkolta a hír, a dobogóban reménykedett. Így az eredményhirdetés után az első másfél-két óra felért számára egy óriási pofonnal. Utána végignézte a videókat, észrevette az apró hibákat, melyeket vétett a stressz miatt. Hozzátette: hiába dolgozik az ember 12-13 éve konyhában, ha nincs versenyrutinja, neki pedig az gyakorlatilag nulla. Ez volt a második érdemleges versenye. Most már pozitívan tekint vissza a világversenyre. Tanult belőle, és a jövőben újra megpróbálja. Már beszélt egy pizzaséffel, aki a következő versenyre vállalja a felkészítését.
Az olaszok vetélytársakra találtak
A világverseny legjobbjai között azonban már nemcsak olasz szakácsok szerepeltek. A Classica kategóriában bejutottak a Top 10-be bolgárok, románok. A Home Made Classica kategóriánál a második helyezett egy francia srác lett, de az első 20-ban is több náció szerepelt nagyon jó eredményekkel.
A két kecskeméti szakács nem adja fel
Zoli és Ákos a jövőben újra indulna. 2026-ban lesz Magyarországon ismét világversenyre válogató, melyet tavaly megnyertek, azzal kvalifikálták magukat. A 2026-os válogató viszont csak a 2027-es világbajnokságra lesz belépő. Ugyanakkor van rá más mód is, hogy részt vegyenek a jövő évi világversenyen, kvalifikáció nélkül is be lehet nevezni, a verseny nyitott, nemcsak meghívásos alapon lehet indulni. Addig azonban még idén ősszel egy másik nemzetközi megmérettetésre is beneveznek, az olaszországi nápolyi pizzavilágversenyre.
A 18 éves tanítvány kiválóan szerepelt
Még egy érdekesség: Zoli tanítványa, Somogyi Csanád is indult a világversenyen. A 18 éves tehetség szintén Classica kategóriában versenyzett és 182. lett. Nagyon büszke rá. Csanádban a versenydrukk másképp jött le. Közel 40 percet állt sorba, hogy odajusson a kemencéhez. Mikor megkérdezte tőle Zoli, ideges-e, a következő választ kapta. „Nem, már meguntam idegesnek lenni.” Felment és megsütötte a pizzát úgy, ahogy annak lennie kellett.
Az étlapról nem lehet rendelni a finomságokat
Aki megkóstolná a világversenyre készített pizzákat, van egy rossz hírünk. Egyik szakács sem süti meg az étteremben, ahol dolgozik. Olyan alapanyagokkal dolgoznak, melyeket nehéz eltartani, étlapváltoztatással pedig nem számolnak. Így csak egy-egy tematikus rendezvényen lesz arra lehetőség, például Zoli munkahelyén, a Broski-ban, hogy bárki megízlelje a különleges pizzákat. Ákos esetében pedig teljesen más pizzatésztával versenyzett, mint amivel a Donna Pizzában dolgoznak, így nem kivitelezhető, hogy rendelhető legyen a világversenyre megalkotott receptúra.
Baon podcast
- Ilyen lesz a gyereknapi időjárásunk
- Kecskemét új lendületet vesz, Városmenedzsment Akadémia indul a jövő vezetőinek
- Itt az új rendelet, elindulhat a társasházak fűtéskorszerűsítése Kecskeméten
- Ne hagyja otthon az önéletrajzát! Közel 400 álláshely közül válogathatnak a börzére érkezők
- Időjárás: mit okoznak a fagyosszentek?