2025.04.15. 20:32
A húsvéti sonka áráról érdeklődtünk a piacon, egy őstermelő család titkos receptjét is megosztotta
A húsvéti sonka továbbra is elmaradhatatlan része az ünnepi asztalnak, bár a kereslet évről évre mérséklődik, és egyre többen kisebb mennyiségben vásárolnak belőle. A kistermelői piacokon és a húsboltokban változatos kínálat és árak várják a vásárlókat, de a legtöbben az utolsó pillanatra hagyják a húsvéti sonka beszerzését.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs Magyarországon olyan család, ahol ne kerülne sonka az asztalra húsvétkor. A húsvéti sonka fogyasztásának elterjedése onnan ered, hogy a hagyományos paraszti családoknál a téli disznóölésekkor készült sonkát leghamarabb nagyböjt után lehetett felszegni. Általában, így legelőször húsvétkor kerülhetett sonka az asztalra. Sokan ma is ragaszkodnak a házi sonkához, amit elsősorban a kistermelői piacokon érdemes beszerezni.

Fotó: Vajda Piroska
A kiskunfélegyházi piac kínálata
Az utóbbi évekhez képes visszaesett a húsvéti sonka iránti kereslet. Legalábbis ezt tapasztaltja Pásztor Norbert, keceli őstermelő, akit a félegyházi piacon kérdeztünk.
Elmondta, manapság nem vásárolnak nagy tételben sonkát az emberek. Míg régebben egész sonkát is megvettek ilyenkor, ma már ez nagyon ritka. Most inkább kisebb darabokat visznek, azért is csontozzák ki a sonkát, hogy lehessen darabolni.
Pásztor Norbert azt is hozzátette, hogy annak ellenére csökkent a kereslet, hogy a füstölt sonka ára nem sokat emelkedett a tavalyihoz képest. Norbert csak 200 forintot emelt a kilós áron. Egy nagyobb sonka több mint öt kilogramm, aminek 4500 forint az ára kilogrammonként. A vásárlók azonban 1,5-2 kilogrammos darabokat vesznek általában. Ilyenkor húsvét közeledtével kelendő a füstöt sonka mellett a csülök és a karaj is, de szalámit és a kolbászt is keresik. A korábbi tapasztalatokkal ellentétben sokan az utolsó pillanatra hagyják a sonka beszerzését, ezért a héten még sok vásárlóra számít.
Pásztor Norbertről megtudtuk, hogy tizenöt éve őstermelő, családi vállalkozásban a szüleivel közösen gazdálkodik. Az állattartás mellett gyümölcstermesztéssel is foglalkoznak. A vármegye több piacán is árul, a félegyházi piacon péntekenként találják meg a vásárlók.
Norbert az is elmondta, családjukban édesanyja készíti a húsvéti sonkát. Általában bográcsban főzi, mert egyszerre többet is készítenek, gondoskodva az egész családról. A sonkával együtt lapockát is főznek. Azt tanácsolja, hogy főzés előtt áztassuk be a sonkát, mert egyébként nagyon sós marad. Fontos, hogy ha megfőtt a sonka, saját levében hagyjuk kihűlni, mert akkor lesz igazán puha.
A húsvéti sonka ára Baján
Baján az Éjszakai Bazár húsvéti hangulatban telt – az árusok pedig bőséges sonkakínálattal várták a vásárlókat. Kötözött sonka, paraszt sonka, darabolt sonka és csülkös sonka is szerepelt a pultokon. Az árak 2200 és 4200 forint között mozogtak: a kötözött és a paraszt sonka 3300, a darabolt sonka 4200, míg a csülkös változat 2200 forintba került kilónként.

Fotó: Márton Anna
A városi húsüzlet sem maradt ki a versenyből: ott 1990 forintért kínálták a kötözött sonkát, ami igen kedvező árnak számít a húsvét előtti napokban. A kínálat óriási, de a kereslet sem marad el – nem véletlen, hiszen a sonka a legtöbb magyar család ünnepi asztalán kötelező fogás. A bajai piacon mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb ízvilágot és árfekvést.
A megrendelt kötözött sonka nagy részét már eladták Kiskunhalason
A húsvéti sonkaszezon közepén vannak a kiskunhalasi Kertvárosi Hús ABC-ben, ahol a megrendelt kötözött sonka nagy részét már eladták. A parasztsonka, a hagyományos sózott sonka és a szívsonka 70-80 százaléka is vevőre talált.

Fotó: Pozsgai Ákos
A parasztsonka 3990, a kötözött sonka ugyanennyi, a szívsonka, ami hagyományosan sózva füstölve van, 4500 forint kilója. Az árak hasonlóak a tavalyi árakhoz és majdnem ugyanennyi télen-nyáron, mondta el érdeklődésünkre Erdei János húsboltos.
A különleges megrendelések között említette, hogy egyik vásárlójuk pulyka felsőcomb sonkát rendelt, amit egyedi gyártással készíttettek el és 4 ezer forint volt kilója.
Az üzletnek kialakult fix vevőköre van, így nagyjából ugyanannyi sonkát értékesítettek eddig idén is, mint a tavaly évben – tette hozzá Erdei János.
Ilyen árakkal találkozhatunk a kecskeméti piacon
A kecskeméti piacon idén is széles választékban kínálnak húsvéti sonkát, a hagyományos paraszt lapockától a füstölt, főtt kötözött sonkáig. A kilónkénti árakat tekintve a szívsonka és a füstölt tarja a legdrágább, a legolcsóbban a füstölt csülökhöz juthatunk hozzá.
