2025.04.17. 10:00
Nem kímélik a pénztárcákat a húsvéti édességek, ennek nyomós oka van
A húsvéti időszak egyik legnépszerűbb termékei a csokinyuszik és csokitojások, sokan azonban idén is azt tapasztalhatták, hogy ezek az édességek az ünnep közeledtével ismét drágábbak lettek. A témáról Intődi Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára beszélt a Rádió 1 Gong Téma című műsorában. A húsvéti édességek helyzetéről Faragó Miklós műsorvezető kérdezte.
A titkár elmondása szerint a húsvéti édességek árának emelkedését több tényező is befolyásolta: az alapanyagárak – különösen a kakaó és a cukor – jelentősen megdrágultak, de hozzájárultak a költségnövekedéshez a munkabérek és adóterhek emelkedése is. Mindezek miatt a gyártási költségek összességében jóval magasabbak lettek, és bár a cégek egy részét igyekeznek átvállalni, egy ponton túl kénytelenek az árakat is emelni, hogy működőképesek maradjanak.

Fotó: Shutterstock.com / Illusztráció
Nyomot hagyott az árrésstop
A beszélgetésben szóba került az árrésstop is, amely az édességeket ugyan közvetlenül nem érinti, mégis hatással van a szektorra. Intődi Gábor rámutatott: mivel a kötelező árréskorlátot más alapvető élelmiszerekre vezették be, az ott elveszített nyereséget több kereskedő más termékkategóriákban – például az édességeknél – próbálja pótolni.
Stagnálásra számítanak idén
A húsvéti csokoládépiac tavalyhoz képest nem mutatott látványos növekedést: az előző évben 20-25 százalékkal esett vissza a forgalom, idén viszont inkább stagnálásra számítanak a szövetségnél. A vásárlók egyre tudatosabbak: keresik az akciókat, és sokan a saját márkás termékeket is szívesen választják a nagynevű gyártók édességei mellett.
A csokinyuszik is pisztácia lázban égnek?
Az édességgyártók új ízekkel és különleges textúrákkal próbálják megnyerni a vásárlókat. Bár a pisztácia jelenleg az egyik legnépszerűbb trend, eddig nem vezették be csokinyuszik és csokitojások világába. Ellenben továbbra is kedveltek a citrusos, meggyes, sós karamellás vagy csilis csokoládék. Emellett megjelenhetnek újdonságok textúrában is, például roppanós kekszdarabkákkal dúsított csokik formájában.
Mire figyeljünk vásárláskor?
Ha húsvétra csokoládét választunk, érdemes megnézni az összetevőket – hívta fel a figyelmet Intődi Gábor. Kiemelte: fontos szempont lehet például, hogy a termék mennyi kakaóvajat tartalmaz, mert ez meghatározza a minőséget. Emellett egyre több terméken találhatunk QR-kódot, amely további információkat adhat a csokoládé eredetéről, összetevőiről, sőt, akár promóciókhoz vagy nyereményjátékokhoz is elvezethet.
Visszaszorulóban a mentes húsvéti édességek
A beszélgetésből az is kiderült, hogy a mentes – például cukor- vagy tejmentes – édességek iránti kereslet Magyarországon nem volt olyan jelentős, mint ahogy azt a gyártók remélték. Több nagyobb vállalat már beszüntette ezek forgalmazását, mivel a vásárlók többsége továbbra is a klasszikus, hagyományos csokoládékat részesíti előnyben.
Baon podcast
- Kecskemét új lendületet vesz, Városmenedzsment Akadémia indul a jövő vezetőinek
- Itt az új rendelet, elindulhat a társasházak fűtéskorszerűsítése Kecskeméten
- Ne hagyja otthon az önéletrajzát! Közel 400 álláshely közül válogathatnak a börzére érkezők
- Időjárás: mit okoznak a fagyosszentek?
- Fűnyírás vállalkozó nélkül: Kecskemét zöldfelületeit idén nehezebb karbantartani