Baon podcast

2025.04.17. 10:00

Nem kímélik a pénztárcákat a húsvéti édességek, ennek nyomós oka van

A húsvéti időszak egyik legnépszerűbb termékei a csokinyuszik és csokitojások, sokan azonban idén is azt tapasztalhatták, hogy ezek az édességek az ünnep közeledtével ismét drágábbak lettek. A témáról Intődi Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára beszélt a Rádió 1 Gong Téma című műsorában. A húsvéti édességek helyzetéről Faragó Miklós műsorvezető kérdezte.

A titkár elmondása szerint a húsvéti édességek árának emelkedését több tényező is befolyásolta: az alapanyagárak – különösen a kakaó és a cukor – jelentősen megdrágultak, de hozzájárultak a költségnövekedéshez a munkabérek és adóterhek emelkedése is. Mindezek miatt a gyártási költségek összességében jóval magasabbak lettek, és bár a cégek egy részét igyekeznek átvállalni, egy ponton túl kénytelenek az árakat is emelni, hogy működőképesek maradjanak.

húsvéti édességek, drágulás
Drágultak a húsvéti édességek
Fotó: Shutterstock.com / Illusztráció

Nyomot hagyott az árrésstop

A beszélgetésben szóba került az árrésstop is, amely az édességeket ugyan közvetlenül nem érinti, mégis hatással van a szektorra. Intődi Gábor rámutatott: mivel a kötelező árréskorlátot más alapvető élelmiszerekre vezették be, az ott elveszített nyereséget több kereskedő más termékkategóriákban – például az édességeknél – próbálja pótolni.

Stagnálásra számítanak idén

A húsvéti csokoládépiac tavalyhoz képest nem mutatott látványos növekedést: az előző évben 20-25 százalékkal esett vissza a forgalom, idén viszont inkább stagnálásra számítanak a szövetségnél. A vásárlók egyre tudatosabbak: keresik az akciókat, és sokan a saját márkás termékeket is szívesen választják a nagynevű gyártók édességei mellett.

A csokinyuszik is pisztácia lázban égnek?

Az édességgyártók új ízekkel és különleges textúrákkal próbálják megnyerni a vásárlókat. Bár a pisztácia jelenleg az egyik legnépszerűbb trend, eddig nem vezették be csokinyuszik és csokitojások világába. Ellenben továbbra is kedveltek a citrusos, meggyes, sós karamellás vagy csilis csokoládék. Emellett megjelenhetnek újdonságok textúrában is, például roppanós kekszdarabkákkal dúsított csokik formájában.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Ha húsvétra csokoládét választunk, érdemes megnézni az összetevőket – hívta fel a figyelmet Intődi Gábor. Kiemelte: fontos szempont lehet például, hogy a termék mennyi kakaóvajat tartalmaz, mert ez meghatározza a minőséget. Emellett egyre több terméken találhatunk QR-kódot, amely további információkat adhat a csokoládé eredetéről, összetevőiről, sőt, akár promóciókhoz vagy nyereményjátékokhoz is elvezethet.

Visszaszorulóban a mentes húsvéti édességek

A beszélgetésből az is kiderült, hogy a mentes – például cukor- vagy tejmentes – édességek iránti kereslet Magyarországon nem volt olyan jelentős, mint ahogy azt a gyártók remélték. Több nagyobb vállalat már beszüntette ezek forgalmazását, mivel a vásárlók többsége továbbra is a klasszikus, hagyományos csokoládékat részesíti előnyben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában