2025.03.15. 20:00
A holland királyi cukrásztól tanult, most Kecskemétre hozza az édes csodákat Víglási Viki
Rekordméretű, háromszáz szeletes tortájával hívta fel magára a figyelmet Víglási Viktória tiszaalpári cukrász. A gigantikus méretű torta elkészítéséről forgatott Tik-Tok-videóját közel százezren nézték meg. Mi is kíváncsiak lettünk Víglási Viktória munkásságára, ezért a napokban meglátogattuk tiszaalpári műhelyében. Többek között az aktuális tortatrendekről beszélgettünk vele, és azt is elmondta, miért cserélte diplomás állását habverőre.
Víglási Viktória három éve – hátat fordítva korábbi hivatásának – nyitotta meg cukrászműhelyét, megvalósítva ezzel kislánykori álmát. Mint mondta, nem volt könnyű döntés, de egy percig sem bánja, hogy váltott, mert a cukrászatban találta meg a boldogságot.

Fotó: Beküldött fotó
„Biztonsági játékos voltam”
– Apukám mindig azt mondta, olyan vagyok, mint a kis gólya a fészek szélén, aki tisztában van vele, hogy ki tudja nyitni a szárnyát, mégsem mer leugrani. Három éve egy nagyot ugrottam, és szerencsére nem zuhantam le, hanem szárnyra kaptam – kezdte történetét Víglási Viktória.
Elmondta, kislányként elvarázsolták dédmamája, nagymamája és anyukája finom házi süteményei. Nem véletlen, hogy mindig is cukrász szeretett volna lenni. Édesapja kérésére azonban emelt matematika tagozatos gimnáziumba ment, utána pedig a jogi egyetemen munkaügyi szakon diplomázott. Az egyetem mellett is dolgozott, és a diploma megszerzése után is több helyen kipróbálta magát. Belekóstolt a bérügyintéző, a munkavédelmi technikus, a tűzvédelmi előadó és könyvelő munkájába, de végig azt érezte, hogy nem ez az ő útja. Amikor berobbant a Covid, munkanélküli lett és otthon ismét sütögetni kezdett. A férje pedig biztatta, hogy valósítsa meg végre a gyerekkori álmát, tanulja ki a cukrászatot és nyissa meg saját műhelyét. Így ismét rászánta magát a tanulásra és a Covid bezártsága alatt megszerezte a cukrász végzettséget. Kezdetben több cukrászdában is dolgozott, de egyik sem volt olyan, mint amit elképzelt. Ekkor jött el a pillanat, hogy megvalósítsa saját műhelyét a szülői házban.
Macaronnal nyerte el a bizalmat
– A műhely megnyitásakor nem a hagyományos utat választottam. Amikor elkezdtem a saját utamat járni, akkor robbant be a köztudatba a macaron, ami engem is rabul ejtett, ezért elkezdtem vele kísérletezni. Első körben mindig a család kóstolja meg a süteményeimet, aminek az elején még örültek. Ma már inkább azt mondják, ne hozzak többet, mert diétáznak – mesélte nevetve.
A macaronjaimra az emberek is kíváncsiak lettek.
– Ennek a klasszikus francia süteménynek a titka a frissessége, és ez nagyon megtetszett mindenkinek a környékben. Később a tortáimat is macaronnal díszítettem, ami még több megrendelést hozott – folytatta.
– A süteményeim talán azért is népszerűek, mert ötvözöm bennük a modern és a hagyományos ízeket. A legtöbb cukrászda a könnyebb utat – a piskótaport, tojásport – választja. Én kitartok a régi családi receptek mellett. A piskótát a dédnagymamám, a bejglit pedig a nagymamám receptje alapján sütöm. Örömmel tölt el, hogy ez a tudás tovább öröklődik. Anyukám is cukrásznak tanult, bár nem dolgozott a szakmájában, most sokat segít nekem az ötleteivel, a tanácsaival – osztotta meg velünk Viktória.
Ötvennyolc torta egy hétvége alatt Víglási Viktória
– A macaron után sorra jöttek a tortarendelések. Volt olyan hétvége, amikor 58 tortát kellett készíteni, öt esküvőre. De olyan is volt, hogy egymás után csütörtökön, pénteken és szombaton összesen hét esküvőre sütöttem. Mivel a torták kiszállítását is én csinálom, mert nem szeretek semmit kiadni a kezemből, azokban a napokban nem sokat aludtam – mesélte Víglási Viktória.
A dubai csoki és a pisztácia a tortákon is hódít
Idén a dubai csokinak köszönhetően a pisztácia a divat a tortákban is. A pisztácia bármivel: málnával, csokival, ropogósan. De az országtorták is meghatározzák az ízvilágot. Az őrség zöld aranya után évekig mindenki a tökmagropogóst és málnát kereste. Most ez cserélődött le a pisztácia-málnára. Mindig keresik a klasszikus csokit vagy a savanykás gyümölcsöst. Nagyon népszerű a görög joghurtos-mascarponés eper és a túró-barack párosítás, illetve a gesztenye-málna is verhetetlen – sorolta a szakember.
Tortakóstolók segítenek a választásban
– Az esküvőre készülő párok nem rendelnek lutrira tortát, ezért nagyon népszerűek a tortakóstolók. Egyórás blokkokban fogadom a párokat és átbeszéljük mik a trendek, mik a kívánságaik. Ilyenkor az elmúlt év 5–6 legnépszerűbb tortáját és 6–7 egyéb desszertjét kóstolják meg. Azért is szeretem ezeket a kóstolókat, mert megismerhetem a fiatal párt, így igazán személyesre tudom elkészíteni az esküvői tortát – mesélte a cukrász.
Az idei trend a színes tortadekoráció
A tortadíszítésnél a legapróbb részletekre is odafigyel.
– Egyeztetek a dekorosokkal is, hogy a torta díszítése illeszkedjen a helyszín dekorációjához. Egyre nagyobb divat cukorvirág helyett élő virággal díszíteni a tortát.
Az idei trendet a színes torták képviselik. Míg tavaly az arannyal és ezüsttel kombinált zöld-fehér szín volt a menő, idén a lila, a púder, a kék és a rózsaszín díszítés várható
– tette hozzá Viktória.
Az esküvői tortáknál egyre gyakoribb az is, hogy nem egy nagy, több emeletes tortát választanak, mert azt nehéz felvágni, kínálni, hanem inkább több kisebbet. Ezeket külön, erre készített állványra, úgynevezett tortapiramsra helyezi el. Népszerű az is, amikor a főtorta mellé minitortákat, muffinokat kínálnak.
A holland királyi cukrásztól is tanult
Víglási Viktóriától azt is megtudtuk, arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy folyamatosan képezze magát. Szeret tanulni a szakma nagyjaitól, így külföldi tanulmányúton is részt vett már. Járt egy belgiumi csokigyárban és a holland királyi cukrásztól is tanult már. Mint mondta, a tanulást azért is tartja fontosnak, mert nem szeretne belesüppedni a középszerűségbe. Többek között ezért is döntött úgy, hogy a komfortzónájából kimozdulva tiszaalpári műhelyét Kecskemétre költözteti. Szeretné, ha szélesebb körben megismernék desszertjeit, és ha süteményeivel még több embernek okozna boldog pillanatokat.