2025.02.10. 06:50
Romantikával fűszerezett recepteket ajánl Valentin-napra a népszerű konyhafőnök
Valentin-napon a kedvesünk számára készült étel egy szép gesztus, amely kifejezi szeretetünket, törődésünket és figyelmünket. Az étkezés az intimitás, az élvezet és a közös pillanatok megosztásának része, és gyakran egy olyan lehetőség, hogy személyre szabottan, a másik ízlésére és kívánságaira figyelve készítsünk Valentin-napi receptek alapján különleges menüt – vallja Balog Martin konyhafőnök.
Gyakran választanak olyan ételeket a szerelmesek, amelyek romantikus hangulatot teremtenek, mint például szív alakú pizzák vagy tészták. Egy-egy Valentin-napi recept közös elkészítése pedig örök élmény lehet.

Fotó: Beküldött fotó
– Amennyiben együtt szeretnek a párok főzni, egy szív alakú pizza vagy tészta elkészítése közös élményt jelenthet. A tengeri étkek, mint a rák vagy homár, a könnyű halétel vagy a friss saláta is elegáns választás lehet. A csokoládé a szeretet és a romantika egyik szimbóluma, így a menüből a csokoládétorta vagy csokoládé fondü sem maradhat ki. A lényeg, hogy figyeljünk a másik ízlésére, és az ételt személyre szabottan készítsük el. Ezzel nemcsak egy finom harapnivalót adunk, hanem azt is kifejezzük, hogy mennyire fontos számunkra a másik boldogsága – fogalmazott Balog Martin, a TV2 Séfek Séfe műsorából ismert szakács, aki maga is speciális menüvel kívánja meglepni feleségét Valentin-nap alkalmából.
Egy egyszerű Valentin-napi recept is arathat sikert
– Nekem, gyakorlott szakácsnak sem volt könnyű kiválasztani az ünnepi asztalra szánt étkeket. Feleségemmel, Kittivel rohanó életmódot folytatunk. Manapság, hogy már hárman vagyunk, időnként idő hiányban szenvedünk. A munka és a versenyek mellett sok mindent nehezebb megoldani, de a Valentin-nap megünneplése fontos mindkettőnk számára. A nevezetes napra szánt ételek egyszerűek, gyorsan elkészíthetők , így ha későn is érek haza, el tudom vele varázsolni a páromat, és ha elaludt kislányunk, Szofia akkor megtudunk együtt vacsorázni – monndta Balog Martin, aki citromos-fokhagymás csirkemellfilével, spenótos pestós tésztával és rózsavizes eperdesszerttel kívánja meglepni kedvesét.
Citromos-fokhagymás csirkemellfilé, spenótos pestós tésztával
Hozzávalók (2 személyre):
- Csirke: 2 db csirkemelle filé (kb. 300-400 g),
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 3 gerezd fokhagyma (finomra vágva),
- 1 citrom (leve és reszelt héja),
- só, bors, friss petrezselyem (díszítéshez).
- Tészta: 200 g spagetti vagy más tészta,
- 100 g friss spenót,
- 50 g pesto (boltban vásárolt vagy házi készítésű),
- 2 evőkanál reszelt parmesan sajt (opcionális).
Elkészítés:
A tészta főzése: A tésztát sós vízben, a csomagoláson található utasításnak megfelelően kifőzzük. Amikor kész, lecsepegtetjük, de egy kis főzővizet tartsunk meg. A csirke elkészítése: A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőben az olívaolajat közepes lángon felhevítjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és pár másodpercig pirítjuk, amíg illatos lesz, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Hozzáadjuk a csirkemelleket, és mindkét oldalát 5-7 percig sütjük, amíg szépen megpirulnak és átsülnek. Ha szükséges, a sütési időt kicsit módosíthatjuk, attól függően, hogy milyen vastag a filé. Amikor a csirke kész, hozzáadjuk a citrom levét és héját, és 1-2 percig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. A kifőtt tésztához hozzáadjuk a pestot és a friss spenótot. Ha szükséges, egy kevés főzővizet is adhatunk hozzá, hogy krémesebb állagot kapjunk. Jól összekeverjük.
Tálalás: A tésztát két tányérra helyezzük, majd a csirkét a tetejére tesszük. Díszítsük friss petrezselyemmel, és ha használunk, a reszelt parmezán sajttal. Tipp: Az ételhez készíthetünk egy könnyű salátát is friss zöldségekből, hogy a tányér még színesebb legyen. Ez a csirke étel nemcsak finom, hanem elegáns megjelenésű is, így tökéletes választás lehet a Valentin-napi vacsorához!
Rózsavizes eperdesszert
Hozzávalók:
- 250 g friss eper,
- 50 g cukor,
- 1 evőkanál rózsavíz,
- 200 ml tejszín,
- 1 evőkanál porcukor,
- Friss mentalevelek (díszítéshez).
Elkészítés:
Az epreket megmossuk, majd félbevágjuk. Egy tálban összekeverjük a cukorral és a rózsavízzel, majd fél óráig pihentetjük. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. Az epreket egy tálban tálaljuk, majd a felvert tejszínt a tetejére kanalazzuk, mentalevelekkel díszítjük. (Rózsavizet a legtöbb helyen már lehet kapni, például bioboltokban vagy nagy áruházakban.)