2025.02.10. 19:50
Első helyen jutott be Balog Martin a nívós verseny döntőjébe – galériával
Sikeresen vette az akadályt a TV2 Séfek Séfe műsorából is jól ismert soltszentimrei Balog Martin szakács és csapattársa, Pelle Marci. A két fiatalember a huszonegy csapat közül első helyen jutott be a Magyarország Étele szakácsverseny döntőjébe.
Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Magyarország Étele szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Szolnoki Szakképzési Centrummal és a Debreceni Egyetemmel karöltve, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével. Az elődöntőt a hétvégén tartották meg Szolnokon.

Fotó: Bárdos Bodza
A Magyarország Étele szakácsverseny zsűrijének nem volt könnyű dolga
– Az elődöntőben huszonegy hazai és határon túli csapat állt rajthoz, hogy a rangos szakmai zsűri előtt számot adjon tudásáról. A nevezők a versenykiírásnak megfelelően otthon készítették el ételeiket, amelyeket a helyszínen, a befejező műveleteket elvégezve kellett tálalniuk. A verseny színvonala rendkívül magas volt, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga. Az „ahány ház, annyi szokás” mondás is azt tükrözi, hogy gasztronómiai hagyományunk végtelen variációval bíró művészet, amely mindennapi szükségletünk. Ezt megőrizni és továbbadni kötelességünk. A verseny célja, hogy az ételcsodákon keresztül hirdessük gasztronómiánk változatosságát és sokszínűségét, egyúttal megerősítsük nemzeti összetartozásunkat is. Továbbá, hogy hatvan évnyi kihagyás után is szülessenek új magyar ételek, és ezek ne csak különleges éttermek étlapjain jelenjenek meg – mondta el hírportálunk érdeklődésére Asztalos István, kunszentmiklósi séf, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, az Oldalas magazin főszerkesztője, a Magyarország Étele szakácsverseny főszervezője.
Az idei versenyen a kun hagyományokra épülő magyar konyha került a középpontba, amelynek mottója: A Tiszán innen: Kiskunság, túlnan: Nagykunság. A verseny során kötelezően használandó alapanyag volt a juh- vagy bárányhús, a laktózmentes vaj, valamint a Szatmári malom lisztjei és malomipari termékei.
– A verseny rendezői idén is olyan megújuló, de népszerű, emellett megfizethető ételeket vártak el tőlünk, amelyek egy átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők. Ennek szellemében született meg ételünk, amelyben kiemelt hangsúlyt kapott a Nagykunságra jellemző ízvilág megjelenítése. Hagyományos alapanyagokkal dolgoztunk. Nagy örömünkre első helyen sikerült bejutnunk a döntőbe Pelle Marci szakácstanuló kollégámmal. Bevallom, hatalmas nyomás volt rajtam a felkészülés ideje alatt, több szempontból is. Utólag rájöttem, hogy ilyen támogató háttérrel és ügyes, szorgos csapattárssal semmi okom nincs az aggodalomra. Izgatottan várom a folytatást – hangsúlyozta Balog Martin szakács, a Vasmacska Terasz konyhafőnöke.
Áprilisban szurkolhatunk a döntős csapatokért
A Magyarország Étele szakácsverseny döntőjébe jutott tizenhat csapatnak az április 26–27-ei fináléban szurkolhatnak a gasztronómia iránt érdeklődők.
Magyarország Étele szakácsverseny
Fotók: Bárdos BodzaA továbbjutó tizenhat étel fantázianeve a következő:
Kis-Kun pusztai báránypecsenye, Kunsági harmónia, Nyakatekert bárány, #kun_ság, Kunsági ízek és tradíció, Kunsági örökség, Nagykunsági délibáb, Kun földeken barangolva, Jászsági spicces bárány, Improvizációk, Birkatündér – Egy mesés étel, ami mindenkit elbűvöl, Kunsági szívesség – Egy tányér a kunsági vendégszeretet jegyében, Szabolcsi útravaló, A kunság kincsei, Jász-Kun Harmónia, Bárányok hallgatnak.