Hagyományőrzés

2025.02.08. 19:38

Két kemencében sültek a disznóságok Dunaszentbenedeken – galériával

Régi idők szokásait elevenítették fel szombaton a dunaszentbenedeki népművészeti tájházban és annak udvarán. Először tavaly rendeztek hagyományőrző disznóvágást Vargyas László polgármester és felesége, Vargyasné Bazsó Beáta ötlete nyomán.

A disznóvágást a régi falusi tradíció szerint idén is a hideg téli időszakra időzítették. Az egyik helyi gazdától vásárolt 110 kilós sertés feldolgozása, a főzés-sütés és a közös étkezések alapvetően az alkalomra felállított, fűtött sátrakban történtek. Aki a hagyományőrző disznóvágáson ettől több melegre vágyott, az a tájházban lévő kemence mellett melegedhetett, ráadásul betekintést nyert a kemencés kuglófsütés fortélyaiba.

hagyományőrző disznóvágás, Dunaszentbenedek, kemence
Először tavaly rendeztek hagyományőrző disznóvágást
Fotó: Zsiga Ferenc

A gyerekek szórakoztatására két csettegő platóját szalmabálákkal bélelték ki. Miután a kicsik a reggelire készült hagymás sült vérrel, sült májjal, házi pogácsával jól laktak, ezzel a két lassú járművel járták be a falut, a festői szépségű dunaszentbenedeki ártári erdőt és a Duna-partot.

A hagyományőrző disznóvágás legjobban várt étele

A tradicionális disznóságok mellett mindenképpen említést érdemel, hogy nagyon sokan a dunaszentbenedeki disznótoros húslevest várták a legjobban. – A mi disznótoros orjalevesünk kicsit más, mint a szomszédos településeken. Ez a leves karikára vágott zöldségekből, húsból, köményből, paprikás habarásból áll, de a végén, a tálaláskor tészta helyett felszeletelt szárított kiflit teszünk a levesbe – tudtuk meg Martonyi-Szabó Gabriella alpolgármestertől.

Ami pedig mi még azoknak is különleges lehetett, akik rendszeresen járnak disznótorra az az, hogy a sült húsok, a sült hurka és a sült kolbász kemencében készültek, a töltött káposzta pedig bográcsban.

A gyerekek miatt előrehozott, 120 főre megterített közös disznótoros vacsora 16 órakor kezdődött. A menüsor benedeki orjalevesből, töltött káposztából, pecsenyéből, sült hurkából és kolbászból, kemencében sült kuglófból és házi süteményekből állt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában