2025.02.13. 19:11
Farsangi fánkok sütése hozta össze a generációkat a konyhában – galériával, videóval
A jó farsangi fánk titkát tanulhatták meg a fiatalok a tapasztalt háziasszonyoktól az Idősek Nappali Klubjában megrendezett Hokedli névre keresztelt közösségi program keretében. A Kiskunfélegyházi Ifjúsági Iroda és dr. Ónodi Izabella önkormányzati képviselő kezdeményezésének célja, hogy a generációk a konyhában a közös sütés-főzés alkalmával tanuljanak egymástól.
Jó hangulatban, muzsikaszó mellett készült a farsangi fánk szerdán az Idősek Nappali Klubjában. A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelemiszeripari Technikum tanulói és az idős asszonyok közösen dagasztották, szaggatták, majd sütötték ki a szalagos fánkot. A különböző generációk a konyhában tudtak egymással beszélgetni, közösséget építeni. A munkálatokat dr. Ónodi Izabella önkormányzati képviselő, Buri Tünde, a klub vezető gondozója és az Ifjúsági Iroda munkatársai: Bajzák Andrea, Bajzák-Csikós Ágnes és Zakar Anita irányították.

Fotó: Vajda Piroska
Székelyföldön borvizet is tesznek a fánktésztába
Az már az első percekben kiderült, hogy ahány ház, annyi szokás, így a farsangi fánkot is mindenki máshogy készíti. Mi a székely származású képviselőt kérdeztük, náluk milyen praktikákat alkalmaznak, hogy tökéletes legyen a farsangi finomság. Megtudtuk, Székelyföldön borvizet vagy szódát is tesznek a tésztába, hogy az lágyabb legyen. Dr. Ónodi Izabella elmondta, a pontos receptet nehéz leírni, hiszen gyakorlott háziasszonyként érzésre tudja, hogy miből, mennyi kell a tésztához, így általában mérleget sem használ. Ezúttal egy kilogramm lisztből dagasztotta a fánkot, kizárólag kerámia tálban. Tejben felfuttatott élesztőt, cukrot, pici sót, olajat, borvizet és annyit tejet tett hozzá, amennyit felvett a liszt. Ezt jó alaposan, kézzel dagasztotta, hogy jó puha tésztát kapjon. Miután megkelt, a diákokkal együtt kiszaggatták és forró olajban megsütötték. Porcukorral, lekvárral kínálták.
Farsangi fánkot sütöttek kiskunfélegyházi fiatalok
Fotók: Vajda PiroskaDr. Ónodi Izabella háromgyermekes édesanyaként gyakran süt otthon is süteményeket, főként kelt tésztákat. Ezeket is inkább kézzel dagasztja, mert úgy érzi igazán, hogy jó-e a tészta. Azért is szeret sütni-főzni, mert jó érzéssel tölti el az egész családot, ha finom illatok töltik be a házat.
Generációk a konyhában: finom ételek, jó beszélgetések
A képviselő arról is beszélt, hogy ezek a közös főzések azért is nagyon jók, mert lehetőséget adnak a találkozásra. Ilyenkor megismeri az időseket foglalkoztató problémákat. Ugyanakkor azt is nagyon jónak tartja, hogy a fiatalok találkozhatnak, beszélgethetnek az idősebbekkel, tanulhatnak egymástól, ezért Izabella két nagyobb gyermekét is elvitte magával. Fia, Máté tekerőlant-muzsikával szórakoztatta a klub tagjait.