Kiskunfélegyháza

2025.02.13. 19:11

Farsangi fánkok sütése hozta össze a generációkat a konyhában – galériával, videóval

A jó farsangi fánk titkát tanulhatták meg a fiatalok a tapasztalt háziasszonyoktól az Idősek Nappali Klubjában megrendezett Hokedli névre keresztelt közösségi program keretében. A Kiskunfélegyházi Ifjúsági Iroda és dr. Ónodi Izabella önkormányzati képviselő kezdeményezésének célja, hogy a generációk a konyhában a közös sütés-főzés alkalmával tanuljanak egymástól.

Jó hangulatban, muzsikaszó mellett készült a farsangi fánk szerdán az Idősek Nappali Klubjában. A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelemiszeripari Technikum tanulói és az idős asszonyok közösen dagasztották, szaggatták, majd sütötték ki a szalagos fánkot. A különböző generációk a konyhában tudtak egymással beszélgetni, közösséget építeni. A munkálatokat dr. Ónodi Izabella önkormányzati képviselő, Buri Tünde, a klub vezető gondozója és az Ifjúsági Iroda munkatársai: Bajzák Andrea, Bajzák-Csikós Ágnes és Zakar Anita irányították. 

Generációk a konyhában, farsangi fánk sütés, Kiskunfélegyháza,
Generációk a konyhában: farsangi fánkot sütöttek
Fotó: Vajda Piroska

Székelyföldön borvizet is tesznek a fánktésztába

Az már az első percekben kiderült, hogy ahány ház, annyi szokás, így a farsangi fánkot is mindenki máshogy készíti. Mi a székely származású képviselőt kérdeztük, náluk milyen praktikákat alkalmaznak, hogy tökéletes legyen a farsangi finomság. Megtudtuk, Székelyföldön borvizet vagy szódát is tesznek a tésztába, hogy az lágyabb legyen. Dr. Ónodi Izabella elmondta, a pontos receptet nehéz leírni, hiszen gyakorlott háziasszonyként érzésre tudja, hogy miből, mennyi kell a tésztához, így általában mérleget sem használ. Ezúttal egy kilogramm lisztből dagasztotta a fánkot, kizárólag kerámia tálban. Tejben felfuttatott élesztőt, cukrot, pici sót, olajat, borvizet és annyit tejet tett hozzá, amennyit felvett a liszt. Ezt jó alaposan, kézzel dagasztotta, hogy jó puha tésztát kapjon. Miután megkelt, a diákokkal együtt kiszaggatták és forró olajban megsütötték. Porcukorral, lekvárral kínálták. 

Dr. Ónodi Izabella háromgyermekes édesanyaként gyakran süt otthon is süteményeket, főként kelt tésztákat. Ezeket is inkább kézzel dagasztja, mert úgy érzi igazán, hogy jó-e a tészta. Azért is szeret sütni-főzni, mert jó érzéssel tölti el az egész családot, ha finom illatok töltik be a házat. 

Generációk a konyhában: finom ételek, jó beszélgetések

A képviselő arról is beszélt, hogy ezek a közös főzések azért is nagyon jók, mert lehetőséget adnak a találkozásra. Ilyenkor megismeri az időseket foglalkoztató problémákat. Ugyanakkor azt is nagyon jónak tartja, hogy a fiatalok találkozhatnak, beszélgethetnek az idősebbekkel, tanulhatnak egymástól, ezért Izabella két nagyobb gyermekét is elvitte magával. Fia, Máté tekerőlant-muzsikával szórakoztatta a klub tagjait. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában