Dorogi Kálmán

2025.02.15. 06:50

Hihetetlen, miből készített grillsütőt a szabadszállási szakács – galériával

Nem mindennapi dologra adta a fejét a szabadszállási Dorogi Kálmán. A szakács azt átkosban oly népszerű Zsiguli, majd Volga autóból grillsütőt készített.

Dorogi Kálmánt kreativitása gyermekkorából eredeztethető, kiskamaszként készítette első repülőmakettjét. A szabadszállási fiatalember tehetségét más irányban is kamatoztatta, egy használaton kívüli Zsiguli autóból grillsütőt fabrikált a maga örömére. A munkából édesapja is kivette a részét. 

autóból grillsütő, Szabadszállás, Zsiguli
A szabadszállási fiatalember tehetségét más irányban is kamatoztatta, egy használaton kívüli Zsiguli autóból grillsütőt fabrikált a maga örömére
Fotó: Dorogi Kálmán

Autóból grillsütő? Lehetséges!

– A szokatlan formájú grillsütő egy kósza ötlet szüleménye. Szakácsnak tanultam így nem volt kérdés számomra, hogy az udvarunkon árválkodó Zsiguliból konyhai eszközt készítek. A szerkezet bevált, ám három éve egyik ismerősöm nekem ajándékozta Volga M24 típusú autójának kaszniját. Nem sokkal később elkezdtem az 1975-ben gyártott modell átalakítását. Az előzőhöz hasonlóan elsőként leválasztottam a jármű elejét, ami a grillsütő háza lett. Rozsdátlanítottam, majd kijavítottam a kaszni hibáit, majd újra cseréltem a reflektorokat, az index lámpákat. A festés után kerültek a helyére a faszenes grillsütő alkatrészei. Visszaépítettem az első kerekeket, a felújított lökhárítót – sorolta a munkálatok részleteit Dorogi Kálmán.

Az ügyes kezű szakács mindezek mellett működőképessé tette a jármű reflektorait, valamint az indexlámpákat. A művet egy orosz rendszámmal koronázta meg.

– Az egyedinek számító faszenes grillsütő saját használatra készült, ám híre gyorsan elterjedt. Sorra kaptam a meghívásokat, vittem el „Volgámat” esküvőkre, városi, és magánrendezvényeken. Grillsütőm nem csak külsejét tekintve különleges, hanem hatékony is, mivel negyven főt tud kiszolgálni – tette hozzá Dorogi Kálmán.

Fenséges ételek grillezve

Grillezéssel nem csak egészséges és finom ételeket készíthet a család. A kerti partik a tűz és parázs hangulatával emlékezetes órákat jelentenek a gyerekeknek, a nálatok vendégeskedő családtagoknak vagy barátoknak. A kerti grillel fenséges ételeket lehet készíteni. 

Dorogi Kálmán kedvence a hagyományos csevapcsicsa, amihez 30 dkg darált marhahús, 30 dkg darált sertéshús, 10 dk reszelt hagyma. 0.5 tk szódabikarbóna, só, bors, 1 tk pirospaprika kell. A kétféle darált húst elvegyítjük 1 dl szénsavas ásványvízzel és a reszelt hagymával, majd ízlés szerint megfűszerezzük, és jól összedolgozzuk. 

Elkészítése rendkívül egyszerű. A kétféle darált húst elvegyítjük 1 dl szénsavas ásványvízzel és a reszelt hagymával, majd ízlés szerint megfűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A masszából nedves kézzel ujjnyi rudakat formálunk, és legalább 1 órát pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Végül roston megsütjük.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában