2025.01.22. 17:10
A menüztetés életbevágó az éttermek számára
Kiskunfélegyházán több étterem is bezárt a közelmúltban, de még így is több mint tíz étteremben kínálnak napi menüt. Az árakban szinte minimális az eltérés, a legtöbb helyen 2200 forint körül kaptunk ebédet. A menüztetés Félegyháza éttermei számára is létfontosságú, ez jelenti az egyik fő bevételi forrást. Ugyanakkor a talpon maradáshoz ez még nem elég – nyilatkozta hírportálunknak Bakó Imre, a kiskunfélegyházi Sirius Club Étterem és Pizzéria vezetője.
A Covid után még nem állt vissza teljesen az éttermek korábbi forgalma, de valószínűleg olyan már nem is lesz, mint a lezárások előtt volt. Teljesen átalakult az éttermek élete azáltal, hogy a járvány ideje alatt az emberek visszatértek az otthoni főzésre, étkezésre. Ráébredtek arra, milyen jó, ha otthon legalább egy étkezést közösen töltenek el a családok. – Mint háromgyermekes édesapa ezt én is nagyon jó dolognak tartom, ám a Sirius Club Étterem és Pizzéria tulajdonosaként sokat küzdök azért, hogy visszaépítsük a vendégkört. Éppen ezért a gazdasági- és társadalmi változásokhoz alkalmazkodva szemléletváltásra volt szükség – mondta Bakó Imre. Akivel arról is beszélgettünk, hogy menüztetés Félegyháza vendéglátói számára is jó lehetőségeket kínál, főleg év elején, amikor még kevesebb a vendég.

Fotó: Vajda Piroska
Óvatosnak kell lenni az árak emelésével
Az árakat emelni kellene, de nagyot ugrani nem lehet. Az alapanyagok ára azonban folyamatosan változik, hol drasztikusan emelkedik, hol csökken. Ezt a menü árakban nem tudjuk követni, ezért olyan árat kell kalkulálni, ami fedezi a napi fenntartási költségeket. A menüztetés nagyon fontos alappillér egy étterem életében. Mi abban szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy fix vendégkörünk, akikre naponta számíthatunk. Ha nem lenne, akkor ráérnénk délután kinyitni, mert nagyon kevés az olyan vendég, aki klasszikusan az étlapról választ. Ilyenkor év elején egyébként is kevesebb a vendég. Tavasszal, március közepén indul meg jobban az élet, de turistákra akkor sem nagyon számíthatunk. Még úgy sem, hogy a Sirius Club nagyon jó helyen, a főutcán van – sorolta Bakó Imre.
Baráti társaságok törzshelye
Bakó Imre arról is beszélt, örömmel tapasztalják, hogy nagyon sok baráti, munkahelyi társaság jár hozzájuk rendszeresen menüzni. – Ezért is adunk kedvezményt azoknak a cégeknek, melyek nagyobb létszámban nálunk menüztetik a munkatársaikat, vagy tőlünk rendelik az ebédet. Ennek pozitív hozadéka is van, mert ha ezek az emberek elégedettek a napi menüvel, akkor más alkalmakkor, esténként, hétvégeken is visszajönnek hozzánk – mondta.
Visszaszorították a pazarlást
Bakó Imre elmondta, a menüztetésnél nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ne legyen pazarlás. Igyekeznek olyan adagokat kínálni, amivel jól lehet lakni, de elkerüljék a pazarlást. A Siriusban a menüben egy leves és két második féle közül választhatnak a vendégek. De van úgynevezett joker menü is, azoknak, akiknek nem felel meg a napi választék. Ez elsősorban rántott hús és sajt vagy natúrszelet körettel.
A menü összeállításakor törekszenek arra, hogy az ételek minőségi, friss alapanyagokból készüljenek, változatosak legyenek, az egészséges életmódot szolgálja és az ételallergiásoknak is kínáljon alternatívákat.

Fotó: Beküldött fotó
A menüztetés Félegyháza lakóinak kiszállítással és helyben fogyasztva is jó opció
A helyben fogyasztás és a kiszállítás egyaránt népszerű, szinte fele-fele arányban oszlik meg, talán egy kicsit több az étteremben étkezők száma. – Nagyon sok munkát fektettünk abba is, hogy a konyhát teljesen külön válasszuk az étteremtől, így biztosítva azt, hogy ne árassza el az éttermet az "ételszag", így a nálunk étkezők ruhája nem lesz olajszagú. Ilyenekre is oda kell figyelni, ha meg akarjuk tartani a vendégeket – vélekedett az étterem vezetője.
Húsz család megélhetését biztosítják
A Sirius Club Étterem több mint 20 embernek ad biztos megélhetést. Bakó Imre büszke arra, hogy olyan csapattal dolgozhat, akik hivatásuknak tekintik ezt munkát. Máshogy nem is lehetne – tette hozzá. Hangsúlyozta, nagyon megbecsüli a kollégákat, mert szakképzett munkaerőt szinte lehetetlen találni egy ekkora városban.
Több lábon kell állni az életben maradáshoz
Az életben maradáshoz sok befektetett munkára, újításokra, új szolgáltatásokra van szükség. – Az étterem mellett főzünk iskolának, óvodának, vállalunk kitelepüléseket, családi- baráti eseményeknek adunk otthont. Ünnepek alkalmával újdonságokkal kedveskedünk a vendégeknek. Legközelebb például Valentin napra készítünk különleges menüt, külön a hölgyeknek és külön a férfiaknak. Hamarosan egy fedett terasszal is bővítjük az éttermet, amit a hűvösebb hónapokban is lehet majd használni. Erre a zártkörű események miatt is szükség van – mondta.
Bakó Imre a jelenlegi nehéz körülmények ellenére is optimistán látja a világot. Mint mondta, azzal a szemlélettel kel fel minden nap, hogy a legrosszabb helyzetben is meglássa a jót és kollégáit is erre biztatja.