2025.01.11. 14:13
Zeneszóra készültek a finomságok az első bácsalmási disznótoros fesztiválon – galériával
Jó hangulatból és mennyei lakomából sem volt hiány Bácsalmáson. Egy egész napos program keretében tartották meg az első disznótoros fesztivált és kolbászkészítő versenyt a bácskai kisvárosban.
Szombaton reggel zeneszó és az első bácsalmási disznótoros fesztivál illata csábította a település központjába látogató vendégeket, a környéken lakókat és az ott vásárló embereket.
Turcsik Erika, a bácsalmási Bunyevác–Horvát Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és közben ismertette a fesztivál programját is. Köszönetét fejezte ki a kéttucatnyi támogatónak, hiszen nélkülük nagyon nehéz lett volna megvalósítani ezt az új kezdeményezést. Joó Balázs plébános megáldotta és megszentelte a rendezvényt, az ott lévő embereket, és az összejövetel „főszereplőjét”, a malacot.
Fél tonna hús az első disznótoros fesztiválon
A Dob utcai rendezvényt a nap folyamán több százan keresték fel, miközben a szorgos kezű önkéntesek megközelítőleg fél tonna sertéshúst dolgoztak fel. A regisztrációs díj ellenében hagymásvérrel, orja levessel, sertéspörkölttel, sült kolbásszal és egyéb disznótoros finomsággal kedveskedtek a résztvevőknek.
A kolbászkészítő versenyre 10 csapat nevezett be. Kitartó és lelkes munkájuk eredményét egy háromtagú zsűri értékelte. Az első három helyezett értékes jutalomban részesült, valamint kettő különdíjat is kiosztottak a szervezők. A résztvevő csapatok pedig oklevelekben részesültek.
A rendezvény szervezői: Bunyevác–Horvát Egyesület, Bácsalmási Horvát Önkormányzat és Nyári Attila mezőgazdasági termelő. Az élő zenét Horváth Balázs szolgáltatta.
Disznótoros fesztivál és kolbászkészítő verseny Bácsalmáson
Fotók: Juhász Jenő