2024.12.10. 12:46
A kecskeméti egyetem oktatóját kérték fel a Schnitta Egyesület elnökének
Budapesten tartotta közgyűlését a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért (MÉK) Egyesület. Török István János leköszönő elnök beszámolója után a közgyűlés tagjai új elnökséget szavaztak 5 évre. Megtisztelő felkérés várt egy kecskeméti szakemberre. Az egyesület új megválasztott elnöke: Korenika Attila, Schnitta Sámuel életműdíjas éttermi mester, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar Turizmus-Vendéglátás Tanszék egyetemi tanársegédje lett.
Hírportálunknak Korenika Attila, a kecskeméti egyetem oktatója elmondta, hogy a megtisztelő felkérésre örömmel igent mondott. A szervezet a szakma doyenje (rangidős személy valamilyen területen) emlékét ápolja, illetve a hazai vendéglátó szakma presztízsét kívánja emelni. A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület a névadó emlékére immár hetedik alkalommal rendezi meg hagyományos országos csapatversenyét a magyar anyanyelven vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulói számára.
A Schnitta Egyesület felkérését a verseny fővédnöki tisztségére elfogadta, és a jelenlétével megtiszteli: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke A hetedik országos csapatverseny döntőjét a Schnitta MÉK Egyesület Miskolcon bonyolítja le, március 25-27. között.
Ki volt Schnitta Sámuel?
Schnitta Sámuel ( 1893 – 1968) nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1965–67-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként emlegetnek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel. Étlapszerkesztés szakkönyve szintén jelentős.
Emlékére a A Magyar Gasztronómiai Szövetség 1998-ban Schnitta életműdíjat alapított, amelyet az éttermi szakma fejlesztésében és tanulók képzésében kiemelkedők kaphatnak meg. A díjat évenként adják át. 2007-ben megalakult a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság, amely 2011-ben egyesületté alakult.