Örömfőzés

2024.12.12. 13:21

Közösen főztek idősek és fiatalok, egymástól tanultak a konyhában – galériával, videóval

Székely csorbalevest és szilvalekváros derelyét főztek közösen az idősek és a fiatalok szerdán az Idősek Nappali Klubjában Kiskunfélegyházán. A generációk a konyhában címmel elindított közös főzésen a fiatalok és idősek egyaránt új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak.

A Hokedli névre keresztelt eseményt a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Iroda és a körzet önkormányzati képviselője, dr. Ónodi Izabella szervezte azzal a céllal, hogy közelebb hozzák egymáshoz a generációkat. A közös főzés nagyon jó hangulatban telt. Az idősek régi történeteket elevenítettek fel és még nótára is fakadtak. 

közös főzés, Hokedli, örömfőzés
Közös főzés fiataloknak és idősknek Kiskunfélegyházán
Fotó: Vajda Piroska

A zöldségpucolás és tésztagyúrás közben régi konyhai praktikákat, recepteket tanulhattak az idősebbektől a diákok, akik a kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolából érkeztek – tudtuk meg Zakar Anitától, az Ifjúsági Iroda munkatársától. Elmondta, a székely csorbalevest dr. Ónodi Izabella irányításával főzték, míg a derelye készítését a klubba járó asszonyok tanították meg a fiataloknak és persze azoknak a felnőtteknek, aki eddig még nem próbálkoztak ennek a tésztaételnek az elkészítésével. 

A közös főzés közelebb hozta a generációkat

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a konyhában, a főzésben legyen rutinjuk a mai fiataloknak. Ebben is próbál segítséget nyújtani az ifjúsági iroda ilyen programok szervezésével. Úgy tervezzük, hogy hagyományt teremtünk a rendezvényből – tette hozzá Zakar Anita.

A főzés, a finom ételek olyan örömforrást jelentenek, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Főzés közben jókat lehet beszélgetni és tanulni egymástól. Ha otthon elkezdünk főzni, akkor biztos, hogy a család minden tagja a tűzhely köré gyűlik. Még ha nem is segítenek, de nagyon jó beszélgetések kerekednek a finom illatok közepette – nyilatkozta dr. Ónodi Izabella, aki azt is elmondta, úgy nőtt fel, hogy a nagyobb ünnepek alkalmával a családok összefogtak és közösen főztek. Ezek főzések nagyon jó hangulatban teltek, ezt próbálták felidézni ezzel a a rendezvényekkel. 

Az idősek klubja közösséget ad a magányosoknak 

Az idősek nappali klubjában kivételes alkalmakkor főznek a klubba járók, aki inkább nyáron bográcsoznak vagy szalonnát sütnek. Ezért fogadták nagy örömmel az ifjúsági iroda kezdeményezését és szívesen kapcsolódtak be a csorbaleves főzésébe és a derelye  készítésébe az asszonyok – tudtuk meg Buri Tünde, vezető gondozótól. 

Arról is beszámolt, hogy a Covid után nehezen indult újra az élet az Idősek Nappali Klubjában, de ma már közel harminc idős jár be rendszeresen a Tóth Kálmán utcai intézménybe, hogy közösségben töltsék az idejüket. Minden nap vannak foglalkozások, amelyek segítik az idősek testi és szellemi frissességének megőrzését. A legnépszerűbb program az ebéd utáni kártyaparti. 

Buri Tünde az is elmondta, hogy aki távolabb lakik és nem tud bejönni a klubba, azokat kisbusszal szállítják. A klub szolgáltatásai ingyenesek, csak az étkezésért kell fizetni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában