Bács-Kiskun

2024.11.09. 06:50

Márton-nap az újborok ünnepe, kiválónak ígérkezik az idei kínálat

„Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik! ” – tartja a népi bölcsesség. Márton-nap idején rendezik az újborok kóstolóját idehaza. Hogy milyen borok érlelődnek a pincékben? A kérdésünket jól ismert borászatok vezetőinek tettük fel.

A korai szüret miatt idén hamarabb kerültek ki a piacra az újborok. Márton-nap idején jó néhány különböző újbor már kóstolható – mondják a borászok. A tapasztalataikról kérdeztük a pincészeteket.

Márton-nap, Szemerey István,
Márton-nap az újborok ünnepe, kiválónak ígérkezik az idei kínálat. Szemerey István Hajóson és Baján is rendelkezik pincékkel.
Fotó: Barta Zsolt

Márton-napra újborok

Az izsáki Gedeon Pincészet tulajdonosa, Varga Árpád elmondta, hogy az időjárási nehézségek ellenére nagyon jók az idei borok. Már kint van a piacon az Irsai Olivér, a Néró és a kékfrankos rozé. Az íz- és illatanyagok a helyükön vannak, olyanok, amiket a vásárlók keresnek a termékekben. Az idei év komoly kihívásokat okozott a szakma képviselőinek, hiszen a klímaváltozás miatti augusztusi forróság és az elmaradt csapadék okán szenvedtek a szőlők. Varga Árpád felidézve az idei szüretet hangsúlyozta, hogy volt olyan nap, amikor este 10-kor kezdtek hozzá a szürethez, hogy lehűlt szőlő kerüljön be a pincébe feldolgozásra. De gyakori volt a kora hajnali munkakezdés is, így legkésőbb délig bejutott a gyümölcs a feldolgozóba. Mint hangsúlyozta, kapacitásokat kellett bővítenie, mert a szőlők összeértek, így a feldolgozásuk ma már nem két hónap, mint a korábbi években volt, hanem szinte négy hétre csökkent.

A Turán már elkészült

Különleges vörösbort készít minden évben Martinkovics Tibor akasztói szőlész-borász. Turán nevű szőlőjéből mintegy tíz hektónyit szűrt be az idén. Mint mondta, vörös- és sillerborok készültek el. Már fogyaszthatóak, a jövő héten a helyi halascsárdába két rekesznyit már rendelt is a tulajdonos egy nagy rendezvényre. A Turán a kadarka egyik klónja, a belőle készült egyik rozé mintája néhány éve nagydíjat nyert az országos kadarka borversenyen. A mostani bor is jól sikerült, kellemesen savas és kissé fűszeres ízű, a magyaros ételek, például a pörkölt mellé ajánlott. A szőlőt augusztus elején szüretelte, bár csepegtető rendszerrel rendelkezik, és néha be is indította a termelő, a Turán bírta a nagy meleget. Ugyanakkor a két méter mély, hűvös pincéjében le kellett 13–15 fokra hűtenie a mustot, így megmaradtak a legjobb tulajdonságai a bornak. A szőlész több hektáron termeszt Generosát, kövidinkát és kékfrankost. Érzése szerint a Generosa a jövő fehérszőlője, nagy termést képes produkálni, viszonylag bírja a meleget. Mivel az ezerjó és a piros tramini a két szülője, így az előbbitől a savasságot, míg az utóbbitól az illatanyagot hordozza, ezek a sajátosságok az idei borában is megvannak. 

Martinkovics Tibor, márton-nap, újbor,
Martinkovics Tibor Turán rozé bora aranyérmet kapott az akasztói borversenyen
Fotó: Barta Zsolt

Kihívásokkal teli év

Szemerey István, aki Hajóson és Császártöltésen is rendelkezik pincékkel a Hajós–Bajai borvidéken, azt mondja, hogy az utóbbi három év legjobb borait készítette el érzése szerint. Bár óriási kihívást jelentett az előre hozott szüret, a siker egyik titka az volt, hogy a fürtök időben bekerüljenek a pincékbe. Ő látva, hogy hetekkel hamarabb indul a betakarítás, még a korábban lefoglalt balatoni nyaralását is megszakította, csakhogy a munkát elindíthassa az ültetvényeken.

Ahogy fogalmazott, alkalmazkodni kell a klímaváltozás miatt kialakult helyzethez. Így az idén kissé kócosra hagyta a szőlősorokat, azaz hatalmas lombfelületekkel védte a fürtöket. A szőlőit mint mindig, most is időben jól ellátta tápanyaggal, és a sorok közötti gyomokat is otthagyta, hogy azzal is némiképpen árnyékolja a talajt. A palackozásra szánt borok alapanyagait kézzel szedette le, míg az értékesítésre szánt fürtöket szőlőkombájnnal szüreteltette. A Nektár, a Sauvignon Blanc vagy a Cabernet Franc alapú Flóra Rozéját 60–70 mázsás hektáronkénti termésből készítette el. Mind magas minőségűek – fogalmazott a borász. Mint mondta, mindig arra törekszik, hogy a tőkék ne legyenek túlterhelve, és részben ennek is köszönhető, hogy a nagy meleget is jól elviselték. A magas minőség elkészítésének a titkai között említette azt is, hogy a 34 fokos boralapanyagot 8–12 óra alatt hűtötte le 12 fokosra, hogy megőrizze a termés beltartalmi értékeit.

Egy érdekes esetre is kitért. A cserszegi fűszeres szüretelése során kiderült, hogy gyorsabban ért, mint kellett volna, a cukorfoktartalom 35-ös értéket mutatott. Így ebből a fajtából desszertbort készített a szakember, pedig eredetileg nem erre szánta a szőlőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában