2024.11.02. 06:50
Kecskemét híres könyvelője sorra nyeri a lekvárversenyeket
Egy jól menő üzletasszony fókuszálhat egyszerre a munkájára, a családjára és a hobbijára. Ráadásul mindhármat maximálisan teszi Kalán Teréz, Kecskemét híres könyvelője, a Zéta Adó alapító-tulajdonosa.
Kalán Teréz több évtizede foglalkozik könyveléssel, irodája az egyik legnagyobb ügyfélkörrel bíró a hírös városban. A neves szakember a napi stresszt és a munkával járó fáradtságot főzéssel vezeti le. Sőt, Kecskemét híres könyvelője nemcsak családjának kedvez a finomságokkal, hiszen már második éve sikert arat a térségi lekvárfőző versenyen is.
Könyvelőként végezte el a cukrász tanfolyamot
– Könyvelőként jól ismert a városban. Azt azonban talán csak kevesen tudják önről, hogy nemcsak a szakmájának, de a hobbijának is maximális odaadással hódol. Mióta süt-főz profi szinten?
– A profi szint talán csak a lekvárjaimra igaz. Egyelőre még csak ezeket méretettem meg versenyen, de nagy örömömre nemcsak a családom, hanem a hozzánk érkező vendégek is mindig jóízűen fogyasztják el az általam készített ételeket, édességeket. Maga a sütés-főzés iránti elköteleződésem, hobbim a 1990-es évek elején kezdődött el. Nem sokkal azután, hogy alkalmazotti létemet saját vállalkozásra váltottam fel, mivel magán könyvelőként magam oszthattam be az időmet, mely pici gyerek mellett fontos tényező volt.
– Mi hozta az áttörést főzés terén?
– Egyéni vállalkozó könyvelőként indultam, de már egy év után munkatársakat vettem fel. Később cégvezetőként tudtam, hogy a folyamatos képzés és a csapatépítés is elengedhetetlen. Így munkatársaimmal ECDL számítógépes tanfolyamon vettünk részt Kecskeméten, a vendéglátóipari középiskolában. Ott összefutottam egy ismerősömmel, aki éppen cukrász képzést végzett. Nem sokáig gondolkoztam rajta és én is beiratkoztam. Így a könyvelő, könyvvizsgáló és közgazdász végzettségem mellett cukrász is vagyok.
A főzés levezeti a stresszt
– Mit ad egy neves könyvelőnek egy otthoni sütés-főzés?
– Mindig is szerettem főzni esténként, mivel mindig sikerült általa kikapcsolni, levezetni az aznap felgyülemlett stresszt. Mai divatos szólva élve, segít kiventilálni a gondokat, ellazít és feltölt.
Kecskemét híres könyvelője gyűjti a szakácskönyveket
– Saját receptek alapján dolgozik?
– Egyrészt igen, de van, hogy egy meglévő receptet alakítok át saját ízlésem alapján. Imádok alkotni, közben teljesen átszellemülök. A sok szám, a könyvelés teljesen homályba vész, csak én vagyok, a fakanál és a sok-sok finom alapanyag. Alkotok és hihetetlen boldogsággal tölt el.
– Keresi is az új recepteket?
– Sokszor igen, hajt a kíváncsiság. De nem az internetes oldalakat böngészem, hanem a kézzel fogható szakácskönyvek rabja vagyok. Hatalmas a gyűjteményem, így sokszor csak ezeket lapozom fel. Szeretek kísérletezgetni, de elsősorban a magyar és az olasz konyha híve vagyok. Az ázsiai ízek sem állnak távol tőlem, most éppen a thai ételekkel próbálkozom.
Receptek alapján tanulta meg a lekvárfőzést
– Hogyan jött a lekvárfőzés?
– A sütés-főzés iránti szeretetemet nagymamámtól örököltem, őt többször figyeltem gyermekként. Sajnos hamar elvesztettük, így lett volna még mit tanulnom tőle, például a lekvárfőzést is. Emlékszem, sosem használt mérleget a sütemények készítéséhez, érzésből csinálta, számomra ez elképzelhetetlen, az iskolában is azt tanultuk, hogy mindent mérni kell. Ennek ellenére a mamám sütijei nagyon finomak voltak, szívét-lelkét beleadta. A lekvárfőzést már receptek alapján tanultam meg, főleg azért, hogy a süteményekhez saját lekvárt használhassak.
Nagyon szereti a piacot
– Honnan szerzi be a főzéshez az alapanyagokat?
– Nagy piacos vagyok, bár be kell vallanom, évekkel ezelőtt sokkal jobb kínálattal találkoztam az árusok között. Ma már számolnom kell azzal, hogy a bevásárlólistámról nem biztos, hogy mindent megkapok. S itt most nem a különleges összetevőkre gondolok, sokszor egy-egy alapvető zöldség vagy gyümölcs sincs a kecskeméti piacon. Jól ismerem az árusokat, tudom, kinél mit érdemes megvenni.
– Saját maga nem termel?
– Volt idő, amikor még erre is fordítottam időt és energiát. Jakabszálláson van 10 hektár szilvaültetvényünk, plusz 8 hektár szántó, ott sok mindent megtermeltem. Ma már Kecskeméten, a családi házunk kis kertjében csak fűszernövényeknek van hely.
A lekvárversenyeken már többször nyert
– Visszatérve a lekvárokhoz, a szakma is elismeri finomságait. Hányszor indult már lekvárfőző versenyen?
– A Covid idején, végén, 2022-ben figyeltem fel az Aranyhomok térségi lekvárversenyre először, de abban az évben lecsúsztam a nevezési határidőről. Így csak tavaly debütálhattam először. Szerettem volna megtudni, hogy tényleg annyira finomak-e a lekvárjaim, mint én és a családom gondolja, vagy csak elfogultak vagyunk. A pozitív visszajelzések nagyon sokat jelentettek számomra, megerősítettek abban, hogy jó az általam választott út. Két első helyezést és egy második helyezést értem el. Így idén is megméretettem magam.
– Az eredmények ismét csak magukért beszélnek. Sőt, nem csak lekvár terén ért el sikereket. Összegezné az idei eredményeit?
– Több kategóriában, több finomsággal neveztem be. A Hagyományos ízű lekvárok kategóriában 2. helyezett lett a szilvalekvárom. A Zöldségkrémek és csatnik kategóriát megnyertem a lilahagyma, szilva, alma, kaporvirágos ecetes zöldségkrémemmel, és 3. helyezést szereztem a sárgarépa-sárgabarack-gyömbér-kakukkfű zöldségkrémemmel. S ami nagy dicsőség, ebben az évben a „Kecskemét és térsége lekvárja” címet meggy-rebarbara lekvárommal elnyertem. Hozzátenném, a lekvárjaimat mindig fazékban főzőm, kis adagokban, csak természetes hozzávalókból, egészséges gyümölcsökből. Mindenféle gyümölcsöt szeretek, mindegyikből kis mennyiséget, néhány üveggel főzök. A kedvencem a sárgabarack-, a cseresznye- és a szilvalekvár.
Tipp: citromos sárgabaracklekvár
Ötletadóként mutatunk egy fantasztikus lekvárreceptet, mely a Mindmegette oldalán is megtalálható.
- Hozzávalók: 1,3 kg sárgabarack, 1 db citrom, 1 kg kristálycukor
- Elkészítés: a citromos sárgabaracklekvár elkészítéséhez a barackot megmossuk, kimagozzuk, a gyümölcshúst felaprítjuk. A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A barack harmadát botmixerrel pürésítjük. A többi barackkal, a citromhéjjal és -lével, valamint a cukorral együtt egy lábasba tesszük. Elkeverjük, majd pihentetjük 2 órán át. Kevergetve felforraljuk, majd nagy lángon 5 percig forraljuk. Ezután tűzforrón tiszta üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk és fejjel lefelé megfordítjuk 5 percre. Dunsztban hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk.