Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2024.07.03. 17:04

Tűzoltó táborban oltottak lángoló autót a határon túli fiatalok Kunbaracson – galériával, videóval

Harmadik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei magyar gyermekek tűzoltó táborát az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve a Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület a kunbaracsi Ifjúsági Tábor területén. Ahogy az esemény nevében is szerepel, a tábor a határon túlra nyúlik: a több mint hetven résztvevő gyermek nagy része a Vajdaságból és Erdélyből érkezett. A fiatalok a tűzoltó tábor hat napja alatt a tűzoltó munka alapjaival ismerkednek meg, illetve az anyaországi és a külhoni egyesületek tapasztalatcseréjét is szolgálja az esemény.

Horváth Péter

Balázs István, az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka elmondta, hogy a tematikus tűzoltó tábor azt a célt szolgálja, hogy az egyesület és a résztvevő külhoni tűzoltó egyesületek egy olyan oktatási rendszert állítanak fel, ami a tűzoltóság iránt nyitott anyaországbeli és külhoni gyermekek tanulását is szolgálja, elsajátítva a tűzoltó munka alapjait, és így segítve azt, hogy az ifjúsági tűzoltók hasznosítják e tudást otthon is. Összességében a hazai önkéntes tűzoltók 40 órás képzését oktatják a résztvevő ifjaknak, minek köszönhetően a tábor végére akár önállóan el tudnak oltani egy égő autót. 

Több mint 70 résztvevő gyermek vesz részt a kunbaracsi tűzoltó táborban
Fotó: Bús Csaba

A hat nap alatt a gyermekek megismerik a 112-es segélyhívószám helyes használatát, az égéselméletet, az otthoni tűzeset helyes kezelését, a porral oltó használatát tálcatűznél. Ezt követően málhaismeretet tanulnak, megismerik a tűzoltó tömlő gurításának, összekapcsolásának és osztott sugarú használatának helyes módját. Különleges programpont a füsttel telített helyiségben mentő személyzetként való közlekedés. Ekkor azt tanulják meg a gyerekek, hogy miként tájékozódhatnak, és kutathatnak mentendő személyek után egy füsttel telített helyiségben. Balázs István kiemelte, hogy minden tábor egyik csúcspontja, az égő autó szerdai eloltása, amit a gyerekek már az első naptól nagyon várnak. A tábor szerdai sajtónyilvános napján csapatversenyen is részt vettek a fiatalok, az oltás mellett többek között egy korabeli, élőerővel működtetett tűzoltó járművel kellett vizet pumpálni.

Balázs István elmondta, hogy már létrehozásakor vándortábornak álmodták meg az eseményt, és ezért jövőre a Vajdaságban rendezik meg. A parancsnok hangsúlyozta: nem csak a szakmai tudás gyarapítása a cél, hanem a közösség építése, a személyes kapcsolatok erősítése, amit a tábor a legmesszemenőbbekig szolgál.

Kádár Károly, a vajdasági Bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület parancsnoka, a Topolya Községi Tűzoltó Szövetség főparancsnoka elmondta, hogy immár együttműködési megállapodás teszi őket testvér tűzoltósággá az Egy Csepp Tűz Egyesülettel. Ők először vesznek részt a táborban, ahová négy községből negyvennyolc gyermek érkezett a Vajdaságból. 

A fiatalok többsége évek óta tűzoltóskodik, még gyermekként csatlakoztak, most pedig már ifjúsági tűzoltók, akik versenyekre is járnak.

László Szilárd, a Máréfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, és az önkormányzati tűzoltóság parancsnoka elmondta, hogy tizenkét fiatal érkezett Hargita megyéből a táborba. Ők a kezdetek óta részt vesznek a táborokban. Hangsúlyozta, hogy mindig jelentős pluszt visznek haza a fiatalok a táborból, és még a táborélettel járó fegyelemre is jó szívvel emlékeznek vissza.  

A szervezők arról is beszéltek, hogy a gyerekeket a közösségi élmény, és a tűzoltóság színes, izgalmas világa ragadja meg meg, és tartja később is a berkekben. Kicsiként játéknak fogják fel a feladatokat, később, cseperedve egyre komolyabban veszik, és mind elkötelezettebbekké válnak.

Így volt ezzel a Bajsáról érkezett 18 éves Horváth Andrea is, aki hét éves korában kezdett tűzoltó versenyekre járni, eseményeken lépett fel csapatával. Most, hogy nagykorú lett, immár letette az önkéntes tűzoltó vizsgát, és a helyi önkéntesek teljes jogú, bevethető tagja. Mint mondta, a tűzoltóság családiassága már korán megragadta és azóta is a kötelékben tartja.

A szerdai sajtónyilvános napon Dobson Tibor a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a fiatalokat.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában