Galériával

2024.07.02. 06:50

Kunhegyesi Ferenc: egy alkotás sosincs befejezve

Kunhegyesi Ferenc, a hazai roma festőművészek harmadik generációjához tartozik. A közelmúltban kapott magas állami elismerést a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat, amelyet Radomszki Lászlóné, a Belügyminisztérium helyettes államtitkártól vett át. A kiskőrösi művésszel arról is beszélgettünk, hol is tart a pályafutása, melyen belül az roma eredet mítoszok festménysorozat kiemelkedő állomás lesz.

Barta Zsolt

Kunhegyesi Ferenc, kiskőrösi roma alkotó pályafutása egyik mérföldkövéhez ért. Ahogy ő fogalmazott, nem annyira mérföldkőről van szó, mint inkább egy korszakról, amely nem csak elismerésekkel, de kihívásokkal teli korszakot is jelent. A közelmúltban Budapesten vette át a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat Radomszki Lászlónétól, a Belügyminisztérium helyettes államtitkártól. 

Kunhegyesi Ferenc, Kiskőrös,
Egy alkotás sosincs befejezve, mondja Kunhegyesi Ferenc
Fotó: Barta Zsolt

Nem minden tehetséges művész tevékenysége kerül elismerésre. A művészettörténészek könyveket írtak olyan alkotókról, akik alkotásai csak haláluk után váltak népszerűvé és a gyűjtők által keresettekké. Idehaza a kortárs művészek nem állami - civil - mecenatúrája közel sem olyan, mint amilyen lehetne. Ezt a véleményt nem csak Feró, hanem más művészek is osztják. Szerencsére Kunhegyesi Ferenc jobb helyzetben van, ugyanis Kiskőrösön négy éve nyílt meg a roma alkotóház, amely ideális hátteret biztosít a munkához. Ezt követően a fővárosi Szentandrássy István Roma Művészeti Galéria művészeti vezetője lett több mint két éve. Hat hetente profi képzőművészek állítanak ki Feró közreműködésével az Irányi utcai kiállító központban. A tehetséges roma képzőművészek száma nem kevés. Közéjük tartozik Oláh Norbert, Kállai András, Balogh Tibor, vagy akár Farkas Noémi is. 

A Védelmező című festménye előtt a művész
Fotó: Barta Zsolt

Az éppen adott tárlathoz kapcsolódó társművészek is bemutatkoznak. Így fellépnek egy - egy megnyitón, irodalmárok, zenészek színművészek is – mondta Kunhegyesi Feró. Minden ilyen ünnepi alkalommal tárlatvezetés keretében ismerkednek meg az alkotó bemutatott korszakával az érdeklődők. Azonban nem csak roma művészekkel találkozhatnak az érdeklődők, hanem a többségi társadalom neves személyiségeivel. Kunhegyesi Feró három jól ismert alkotó kiállítását tervezi az év utolsó heteiben. Így Ulrich Gábor, Szurcsik József és Gaál József munkáit láthatják majd a látogatók. Feró Kiskőrösön élete nagy kihívásán, az Utolsó mítoszok festmény sorozaton dolgozik. Már szinte készen vannak a képek, de ahogy mondja sosem érzi úgy, hogy leteheti az ecseteket. A rácsodálkozó kívül álló kész alkotásokkal szembesül amikor Feró bemutatja azokat, de a művész úgy véli, hogy van még elegendő munkája. Nincsenek befejezve a képek. Mindig van valami apróság, amellyel gazdagítani lehet az alkotások színharmóniáját, a kompozíciók egységét. A terve szerint tíz alkotás örökíti meg az elmúlt évtizedek során hallott történeteket, amelyek a cigány emlékezet részeit képezik. Egy korábbi cikkünkben Kunhegyesi Ferenc elmondta, hogy az integráció útján elindult sok százezer cigány ember, miközben elveszítik az identitásukat. 

Ugyan egyre többen vallják a kettős származástudatot, azaz egyszerre magyarok és romák is, de a kisebbségi léttel együtt járó gyökerek egyre inkább elhalnak. A származástudatot csak az tudja őrizni, aki ismeri az előzményeket, az ősök világát, a régi öregek értékrendszerét, mítoszait meséit. A festmények pedig részben ennek a származástudat nagy tablójának az egyik mozaik darabját adják. A történetek között ott lesz az Indiai Paramicha – az őshaza – ábrázolása, a Kiűzetés, Levitáció, Árvaság, a Kapuőr a Védelmező alkotások is. A munka minden héten folytatódik, de még az alkotó sem tudja mikor lesz az a nap, amikor annyit mond: elkészült, befejeztem. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában