Integrált közgyűjteményi platform

2024.07.02. 17:00

Bővülnek a kecskeméti Katona József Könyvtár szolgáltatásai – galériával

Új integrált közgyűjteményi platformra vált a kecskeméti Katona József Könyvtár, amivel jelentősen kibővül digitális szolgáltatásainak köre. Többek között kiterjedt helytörténeti állomány hozható létre az új fejlesztéssel. Ennek kiemelt része a Kecskeméti Televízió 40 éves működése során keletkezett anyag digitális archiválása, ami elérhetővé válik a könyvtár integrált felületén. Emellett újra megnyit a könyvtár kávézója, ahol nemcsak frissítőkkel, de finom étkekkel, köztük mentes, vegetáriánus és vegán fogásokkal is várják majd a betérőket.

Horváth Péter

Három témát felölelő sajtótájékoztatót tartottak a Katona József Könyvtárban kedden: megújul a könyvtár integrált szoftvere, ami az olvasóknak is idővel többletszolgáltatással jár, emellett a Kecskeméti Televízió videóarchívumát digitalizálják, ami elérhetővé válik a könyvtári felületen. Erről együttműködési megállapodás is született az intézmény és Kecskeméti Médiacentrum között. 

Katona József Könyvtár, kávézó, szolgáltatás
Új integrált közgyűjteményi platformra vált a kecskeméti Katona József Könyvtár
Fotó: Bús Csaba

Mindezek mellett bejelentették, hogy újranyit a könyvtári kávézó. Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a könyvtár igazgatója elmondta, hogy a 90-es évek közepe óta használt integrált könyvtári szoftver az ország legjobbja volt, azonban fokozatosan megszűnt a támogatása. Ezért váltottak a Qulto nevű, magyar fejlesztésű, sok nyílt forráskódú programot használó közgyűjteményi platformra, ami jóval szélesebb körben biztosít funkciókat mind a könyvtár, mind a könyvtárhasználók számára. A rendszer egyben lehetőséget nyújt a Kecskeméti Médiacentrummal kötött együttműködés megvalósítására, hiszen felületet biztosít a hosszútávon digitalizált archívum anyagához. Az igazgató kiemelte, hogy a programozás és a hatalmas mennyiségű adat migrálása hosszú hónapokig tartott. A térségi szolgáltatók közül a tiszakécskei és a bácsalmási könyvtár is csatlakozott a rendszerhez. Az új rendszer kényelmesebb szolgáltatással is jár az olvasók részére. Ennek érdekében október közepétől ingyenes regisztrációt vezetnek be, ehhez kötik a könyvtárhasználatot. Az igazgató hangsúlyozta: pár perces regisztráció nem befolyásolja szolgáltatások igénybevehetőségét, hiszen ami jelenleg ingyenesen használható, az a regisztrációt követően is az lesz.

A Katona József Könyvtár alkalmazkodik a megváltozott igényekhez

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere hangsúlyozta, hogy új szolgáltatásokat kell nyújtani Kecskemét növekvő számú és megváltozott összetételű lakosságának. Ennek az évtized kihívásai értelmében a digitalizáció a motorja, így az új könyvtári szolgáltatásokat is a digitalizáció mentén alakítják ki, a legújabb vívmányokat felhasználva. A kávézó megnyitásával kapcsolatban örömét fejezte ki a polgármester, hangsúlyozva, hogy az a személyes találkozás fontos tere. Elmondta, hogy szeretnék megoldani, hogy a kávézó utcafrontját is megnyissák, így téve azt még könnyebben megközelíthetővé.

Kozák Polett, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezetője elmondta, hogy a Kecskeméti Televízió 40 éves archívuma digitalizálásának stratégiai célja, hogy közkinccsé tegyék azt, ami szabadon kereshető az átlagfelhasználó és a helytörténészek számára is. A digitalizálást a televízió munkatársai végzik, ami hosszútávú projekt, tehát évek alatt kerül fel az archívum anyaga az adatbázisba.  

A turizmust is támogatnák a helytörténeti anyag hozzáférhetőségének javításával

Czoboly Miklós, a szoftverfejlesztő Mongúz Kft. vezetője elmondta, hogy várhatóan augusztusban érnek a munka végére. Immár megtörtént a korábbi könyvtári rendszer leváltása a fejlettebb szoftverrel. Jelenleg a felhasználók számára is érzékelhető bővítések bevezetése történik. Ilyen lesz az online tartalmak fejlettebb keresési lehetősége, és mobileszközzel történő szolgáltatás elérés. Ez kibővül online folyóiratok, e-könyvek, és a helyi videotóriumban történő keresési lehetőségekkel. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy a csomagautomaták mintájára könyvkiadó automatát is létesítsenek a későbbiekben a dokumentumok 24 órás elérését biztosítva. Kiemelt cél a helytörténeti anyag hozzáférhetőségét úgy javítani, ami a turizmust is támogatja.

Szinte mindenki igényeit kiszolgálja majd a kávézó

Körtési Lajos, a könyvtári kávézó új üzemeltetője elmondta, hogy a kávék mellett napi menüt is kínálnak hagyományos ízekkel, illetve a menü vegetariánus és vegán változata is lesz a kínálatban, csakúgy, mint a fiataloknak szánt szezonális, street food-jellegű a la carte ételek. Természetesen lesznek mentes ételek is, csakúgy, mint házi limonádé és jeges tea. A kávézó július közepén nyit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában