Támogatás

2024.07.09. 11:15

Húszmillió forintot nyert Kiskunhalas az illegális hulladéklerakók felszámolására

Több tucat, illegálisan hulladékkal telepakolt ingatlant ellenőriztek a halasi önkormányzat munkatársai az elmúlt időszakban. Hatósági bejárások voltak és eljárások indultak a szemetelők felkutatására, eddig több mint 1,2 millió forint bírságot szabtak ki az elkövetőkre – közölte Kuris István László alpolgármester.

Pozsgai Ákos

Több esetben kerülhet sor olyan kényszertakarításra, melynek költsége adók módjára behajtandó végrehajtással lesz letiltva az eljárás alá vont személyektől. Egy helyi rendelet módosításának köszönhetően a kiszabott bírságok is megtérülhetnek végrehajtási eljárás keretében – részletezte a városvezető, aki arról tájékoztatott, hogy az eljárások eredményeként már több tíz köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot szállítottak el, a kiszabott bírságok összege pedig eléri az 1 millió 235 ezer forintot.

20 millió forint pályázati támogatást kap Kiskunhalas az illegális hulladéklerakók felszámolására
Fotó: Pozsgai Ákos

Kuris István László tájékoztatott arról is, hogy az önkormányzat 20 millió forint pályázati forráshoz jut az Energiaügyi Minisztériumtól az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-n keresztül. A sikeres pályázatnak köszönhetően 13 ezer négyzetméternyi szeméttel szennyezett terület megtisztítását kezdhetik el, ahol illegálisan helyezték el a hulladékot. A pályázati forrásból tovább fejleszthetik a városi térfigyelőkamera-hálózat központi egységét is, növelve a tárhely kapacitást, hogy hosszabb időre visszamenőleg lehessen felvételeket keresni.

– Az illegális hulladéklerakók súlyosan szennyezik a környezetet és komoly sebet ejtenek a tájon is – emlékeztetett az alpolgármester, aki kiemelte, hogy az önkormányzat elkötelezett abban, hogy felszámolja az illegális hulladéklerakókat és megakadályozza az újra keletkezésüket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában