Gyász

2024.07.01. 17:00

Mártír-istentisztelettel emlékeztek a holokauszt 80. évfordulójára a halasi zsinagógában – galériával

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából mártír-istentiszteletet tartottak a kiskunhalasi zsinagógában. Az eseményen részt vett Prof. dr. Róna Tamás főrabbi, Fináli Péter, a MAZSIHISZ elnöki megbízottja, Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke, Bányai Gábor egyéni országgyűlési képviselő, kormánybiztos és Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere.

Pozsgai Ákos

A nyolcvan évvel ezelőtti események során az emberi gonoszság egy téves és beteg eszme mögé bújva hatmillió zsidót, köztük több mint félmillió magyar zsidót pusztítottak el. Kiskunhalasról több száz főt deportáltak, akik közül alig háromszázan térhettek vissza otthonaikba. – Holokauszt, a szó teljesen elégni, teljesen elpusztuló áldozatot jelent. Ez számunkra egyet jelent elpusztított hittestvéreinkkel, akiknek a bűne csak annyi volt, hogy zsidónak születtek. Rájuk emlékezünk ma és minden nap. Emlékezünk és emlékeztetünk, hogy soha többé ne történhessen meg ez a borzalom – hangoztatta beszédében Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke. Hozzátette: a felelősségünk az, hogy hosszú évek múlva is találjunk majd a halasi zsinagógában imádkozó embereket, hogy halljuk elhangozni az ősi imákat, hogy legyen majd, aki emlékezik és aki emlékeztet a holokauszt borzalmaira.

holokauszt, megemlékezés, zsinagóga
Kiskunhalasról több száz főt deportáltak, akik közül alig háromszázan térhettek vissza otthonaikba
Fotó: Pozsgai Ákos

A megemlékezésen részt vett és beszédet mondott Fináli Péter, a MAZSIHISZ elnöki megbízottja, aki emlékeztetett arra, hogy vannak helyek, ahol nyolc évtizeddel a holokauszt borzalmai után, a zsidó nép ma is veszélyben van. Példaként említette az Izrael elleni kegyetlen támadást, ahol ártatlanok vére hullott, csecsemőket és aggastyánokat gyilkoltak meg, vagy hurcoltak el otthonaikból. – Amikor az antiszemitizmus lángja ismét magasabbra csap világszerte, félő, ha a zsidók és nem zsidók nem fognak össze a gyűlölet megfékezésére, akkor újra lángba boríthatja nem csak Izraelt, hanem az egész civilizációt – mondta az elnöki megbízott.

Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere azt hangoztatta, hogy ma a közösségi média online felületein terjesztik a gyűlöletet sokan névtelenül, megsértenek, megbántanak embereket, közösségeket akarva, akaratlanul. Ezért szerinte fontos, hogy „ne csak a nagyhatalmak vezetői részére, hanem a hétköznapi emberek számára is fontos legyen mások származásának, vallási, egyházi hovatartozásának tisztelete és elfogadása.”  

A megemlékezésen Prof. dr. Róna Tamás főrabbi tartott mártír-istentiszteletet a halasi zsinagógában, ahol vers- és dalrészletek is elhangzottak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában