Kecskemét

2024.07.10. 16:00

A Dance for Art táncosai öt aranyat nyertek az Európa-bajnokságon

A kiváló félévet ezekben a napokban táborok koronázzák meg a kecskeméti Dance for Art tánciskolában. A kemény edzéseknek, a kitartó munkának meglett az eredménye, az Európa-bajnokságon öt aranyérmet és több különdíjat érdemeltek ki a fiatal táncosok.

Sebestyén Hajnalka

Nagy Zsuzsa, a Dance for Art vezetője örömmel osztotta meg tapasztalatait, élményeit a tánciskola 2024-es eddigi sikereiről. Felelevenítette azt az utat, mely az Európa-bajnokság sikersorozatához juttatta őket. 

aranyérem, Dance for art, tánc, gálaműsor
A kecskeméti Dance for Art az Európa-bajnokságon 5 aranyat nyert
Forrás: Dance for art

A közelmúltban Balatonfüreden – a Magyar Látványtánc és Sportszövetség által megrendezett – XIV. Stage Dance European Championship táncverseny Európa-bajnokságára a kecskeméti táncosok már január elején megkezdték a felkészülést, hiszen az odáig vezető út egy komoly kihívásokkal bíró versenysorozat. A tánciskola négy tánccsoportja, valamint három duója indult. Az első állomáson, a márciusi kvalifikációs versenyen kiváló szereplésükkel jutottak tovább a szövetség országos bajnokságára.

A május végén megrendezett Magyar Bajnokságon már az ország több pontjáról érkező csapatok ellen kellett megmutatniuk a felkészültségüket és tánctudásukat. Ezen akadályokat ugyancsak sikerült megugraniuk a táncosoknak, így az Európa-bajnokság lebeghetett a szemeik előtt.

Gálaműsort is adtak a Dance for Art táncosai

Az Eb előtt júniusban még egy nagyszabású gálaműsort adtak Kecskeméten, mely hatalmas sikert aratott a közönség körében. A gálaműsor után sem pihenhettek a Dance for Art versenyzői, hiszen fontos feladat várt rájuk: Kecskemétet, valamint Magyarországot képviselni a Balatonfüreden megrendezett Európa-bajnokságon. 

Sikeráradat az Európa-bajnokságon

Az ötnapos verseny keretében közel 1070 produkció vett részt. A show-táncon kívül – ami a tánciskola fő profilja – nyílt, jazz musical, valamint lírai mozdulatművészet kategóriában is kiemelkedő sikereket értek el a Dance for Art tehetségei, így idén újabb öt Európa-bajnoki címmel és további két dobogós helyezéssel gazdagodhattak.

A verseny első napján nyílt kategóriában Locskai Lucia és Szűcs Luca párosa 1. helyen végzett a Megvagy? című koreográfiájukkal. A verseny második napján kettő koreográfia mérette meg magát. Király Amanda és Hegedűs Máté párosa színpadi látványtánc kategóriában 1. helyet ért el A Nagy Ő című koreográfiájukkal, valamint a tánciskola felnőtt csoportja, a Felhők felett című produkcióval 3. helyezést szerzett, melyhez egy közönség által adott különdíj is társult.

aranyérem, Dance for art, tánc, gálaműsor
Forrás: Dance for art

A harmadik napon ismét két koreográfiát mutattak be. Először a Kormos Társaság lépett színpadra, amely jazz-musical kategóriában Arany minősítést kapott, továbbá a zsűri különdíját is ők nyerték el. A nap végén lírai mozdulatművészet kategóriában szintén a dobogó legfelső fokára állhatott fel Vidman Emma és Hegedűs Máté párosa, A leghangosabb csend című koreográfiájukkal.

A tánciskola számára az utolsó napra is jutott még izgalom és siker egyaránt. Az egyesület legfiatalabb versenyzői A piramisok titka című koreográfiával az akrobatikus látványtánc kategóriában 1. helyezést értek el. Ugyancsak ebben a kategóriában, már eggyel idősebb korosztályban az Ezt jól kifőztük elnevezésű koreográfia 2. helyezést kapott. Mindkettő koreográfiához egy-egy, a közönség által megszavazott különdíj is társult.

Edzőtáborokkal folytatták

A versenyszezon után sem áll meg az élet a Dance for Art-nál, az edzőtáborok már harmadik hete zajlanak, melyeket követően még egy negyedik turnust, egy akrobatika tábort is szerveznek, ahol a fiatalok különféle akrobatikus elemeket, mozdulatokat, ugrásokat sajátíthatnak el új, professzionális eszközök segítségével.

Újabb gálaműsor

Az egyesület oktatói ezt követően sem pihenhetnek teljesen, hiszen már a 2024/2025-ös évad álmainak megvalósításán dolgoznak. Céljuk, hogy tanítványaikkal közösen egész estét betöltő gálaműsoruk varázslatos pillanataival minél több embert kápráztassanak el. Mindehhez elengedhetetlennek érzik egy fiatal, elszánt, technikailag kiválóan képzett tánctársulat kinevelését. Az elmúlt 15 év alatt sikerült elérniük, hogy tanítványaik bármely táncstílus esetén kiváló oktatóktól sajátíthassák el a különböző tánclépéseket.

A tánc jótékony hatásai

A tanárok a mozdulatokon kívül a művészet iránti alázatra, a munkához való hozzáállásra tanítják az ide járó gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket egyaránt. Hiszen mára már közismert a tánc jótékony hatása az egészségi állapotra, hogy milyen fontos a fizikai és szellemi fejlődéshez, nem utolsó sorban a gyerekek igényes környezetben, baráti hangulatban táncolhatnak a jó kedvért, a közös élményekért és a megérdemelt taps sikeréért!


 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában