Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2024.07.04. 19:43

Aratófesztivál: a kézi aratás hagyományát elevenítik fel Kunszálláson

Aratófesztivált rendez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete és a kunszállási önkormányzat július 6-án, szombaton. Az esemény része a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány együttműködésében szervezett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programnak.

Vajda Piroska

Az aratófesztiválra érkező vendégek reggel fél 9-kor a Radnai téren, a Faluház előtt gyülekeznek. Innen 9 órakor nótaszóval, lovaskocsikkal vonulnak ki a gabonatáblához, Malom dűlőbe. 

aratófesztivál, nemzeti agrárgazdasági kamara, magyarok kenyre
Kézzel arattak a kunszállási hagyományőrzők a tavalyi fesztiválon
Fotó: Vajda Piroska / archív-felvétel

A gabonaföld, a szerszámok és az aratók megáldása után Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője; Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány elnöke; Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke, illetve Almási Roland Márk, Kunszállás község polgármestere köszönti az egybegyűlteket. A gazda és az aratóbanda megalkudnak, majd szerződést kötnek és megkezdődik az aratás. Közben ismertetik az aratáshoz köthető hiedelmeket, népszokásokat, bemutatják az aratószerszámokat. 

Az aratás, a kévekötés és a keresztrakás nehéz munkájába bárki bekapcsolódhat. A cséplés bemutatása hagyományos cséplőgéppel történik a Fülöpszállási Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. A kicsépelt gabonát a Magyarok Kenyere Programhoz csatlakozva ajánlják fel. A cséplést követően ebédre várják a vendégeket. A birkapörkölt, a házi lekváros bukta és a kemencében sült kenyér a Kunszállási Arany Alkony Nyugdíjas Egyesület és Szász Attila közreműködésével kerül az aratómunkások és vendégek elé. 

Ebéd után 14 órától a Kereki Nótások, Fehér Zoltán és Csányi Istvánné szórakoztatja a vendégeket. 17 órától Vitéz László és a csodamalom című bábszínház, 18 órától a Bugaci Tanyaszínház előadása várja a közönséget. 19 órakor lesz a kenyérsütő verseny zsűrizése, eredményhirdetése és díjazása, amit a Tükrös Zenekar koncertje, majd táncház követ. A fellépők mellett, népi gyermekjátszótér, valamint helyi és környékbeli kézműves termelők várják portékáikkal a vásárlókat. A kenyérsütő versenyre várják a nevezőket. A megméretés hagyományos módszerrel, házilag sütött kenyerekkel lehet nevezni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában