Támogatás

2024.07.02. 13:50

Egymilliárd forint értékben fejlesztik az agrárszakképzést Félegyházán és Jánoshalmán

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően közel egymilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Déli Agrárszakképzési Centrum. Az intézmény Tudásmegosztás az agrárágazat szereplői között a Déli Agrárszakképzési Centrum bemutató üzemeiben című pályázati projektje keretében két helyszínen valósít meg beruházást. A két érintett intézmény a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

Vajda Piroska

A tudásmegosztás során a korszerű technológiák alkalmazásával és bemutatásával az ismeretbővítést célozták meg. Az agrárszakképzést fejlesztő projekt keretében olyan tananyagokat dolgoznak ki a mezőgazdasági és az élelmiszer-feldolgozó iparágakban, amelyek elősegítik az eredményes gazdálkodáshoz szükséges ismeretek hatékony formában történő átadását. Ugyanakkor a szakmai és gyakorlati ismeretek megosztásával hozzájárulnak az életen át tartó tanulás megvalósításához. 

agrárszakképzés, fejlesztés, támogatás, szakképzés
Így készültek a sonkák és a kolbászok a félegyházi húsipari tanüzemben
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A hagyományostól eltérő tudásmegosztás során a résztvevők elsősorban gyakorlatorientált ismeretanyaggal, tapasztalatokkal gazdagodhatnak, az aktuális termelési eljárások és gazdaságszervezési minták alkalmazása tekintetében. Az innovatív bemutató üzemi programok megvalósításához szükséges a korszerű infrastruktúra kialakítása, az intézmények eszközállományának fejlesztése. Ezért bemutató üzemi tevékenységhez kapcsolódó beruházásokat hajtanak végre Kiskunfélegyházán a mezőgazdasági tevékenységhez és az élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan épületfelújítással, eszközök, gépek, technológiák beszerzésével és Jánoshalmán a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó épületfelújítással, mezőgazdasági gépek beszerzésével.

Félegyházán is fejlesztik az agrárszakképzést: a tangazdaság és húsipari tanüzem is új eszközöket vásárol

Rózsa Pál, a félegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum igazgatója elmondta, a projekt során intézményükben félmilliárd forint értékben valósítanak meg fejlesztéseket. A húsipari tanüzembe több új eszközt is vásárolnak, amelyek lehetővé teszik a termékpalettájuk bővítését is. A zöldségfeldolgozó üzembe pedig egy teljes zöldség-gyümölcslé gyártó gépsort állítanak be, amely darálja, préseli, hőkezeli, majd csomagolja a tasakos és kisüveges gyümölcsleveket. Ezeket, ugyanúgy mint a húsipari tanüzem termékeit az iskola mintaboltjában értékesítik. 

A tangazdaság is számos új mezőgazdasági munkagéppel, a legkorszerűbb talajművelő eszközökkel gyarapodik. Ugyanakkor felújítják a sertésnevelő ólat is, ami ezáltal egy precíziós sertéstelep lesz, ahol legmodernebb tartási és takarmányozási technológiákat alkalmazzák majd. 

Rózsa Pál hangsúlyozta, hogy a tangazdaság modernizálása mellett a hagyományos, régi tartásmód is megmarad, így mindkét formát megismerhetik a diákok és a mezőgazdasági vállalkozók. 

Lovaglás szimulátor is lesz a tangazdaságban 

A lóistálló egy szénagőzölő géppel gyarapodik, ami egészséges és pormentes takarmányozási lehetőséget biztosít. A tangazdaságba hamarosan egy lovaglás szimulátor is segíti a díjlovaglás oktatását. Az országban az elsők között alkalmazzák ezt a modern készüléket, ami érzékeli a lovas csizmáit, a szár-, valamint a testsúlysegítségeket is. A szimulátor alkalmazása hozzájárul az önbizalomépítéshez, az ugrás technikájának biztonságos elsajátításához, illetve tökéletesítéséhez. A kezdő lovasok teljes biztonsággal gyakorolhatnak a szimulátoron, így magabiztosabban ülnek majd a lóra, és a lovak számára is kellemesebb lesz az edzés, hiszen a lovas már előre megtanulhatja, hogyan kövesse majd lova mozgását – részletezte az igazgató. Végezetül hozzátette, a felsorolt fejlesztések előnyeit nem csak az iskola diákjai élvezhetik a jövőben. A projekt során ugyanis minden hónapban bemutatókat tartanak a környékbeli mezőgazdasági vállalkozóknak, akik így megismerhetik a legmodernebb mezőgazdasági technológiákat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában