Kalocsai járás

2024.07.03. 19:50

A Duna-part Bács-Kiskunban is vonzza a külföldi turistákat

A júniust záró hétvégén megnéztük, július elején a több évtizedes csúcsokat döntő hőségben, a Duna ilyentájt szokatlanul magas vízállása mellett a Kalocsai járásban hol hűsölhetünk, horgászhatunk, falatozhatunk a Duna partján vagy annak közelében.

Zsiga Ferenc

Mint beszámoltunk róla: Dunapataj-Szeliden már berobbant a fürdőszezon. A népszerű tónál a strand belépőjegyárai idén sem borsosak, az ingyenes parkolás mellett, az egész napos felnőtt belépőjegy: 1400 forint/nap, gyermek (diák) jegy: 1000 forint/nap. Délután 4 órától a felnőtteknek 800, a gyermekeknek 500 forintot kell fizetni. 

Ordas és a híres dunai horgászhelyek
Fotó: Zsiga Ferenc

A Duna vonalán lefelé elindulva az első község Ordas, amelynek Duna-partja amellett, hogy meseszép, arról is nevezetes: ez a község van legközelebb a Dunához, a folyamtól gyakorlatilag csak az árvízvédelmi töltés választja el. A magyarországi Duna-szakasz egyik legnagyobb kanyarulata közelében elhelyezkedő Ordas az elénk táruló panoráma miatt is kivételes. Hogy a „nagy kanyar” mennyire van összefüggésben a „haldorádó”-nak nevezett horgászhelyekkel, annak megválaszolására nem vállalkozunk, ám az biztos: nincs már olyan magára valamit is adó természetfilm-csatorna, amelyik ne forgatott volna az ordasi Duna-szakaszon. Így nem is lepődtünk meg, amikor a ligetes, pihenő- és bográcsozó helyekkel szabdalt területen lakókocsis német és holland horgászokkal találkoztunk. Tőlük lejjebb Csehországból, Szerbiából és persze Magyarország legkülönbözőbb településeiről érkező pecások – az egyébiránt a horgászatnak most nem igazán kedvező magas vízállás ellenére – vetették ki horgaikat. 

Dunaszentbenedeken a nyári idillt a most éppen magas vízállás kicsit rontja, de minden remény meg van arra, hogy egy hónap múlva a lassan visszahúzódó Duna széles sávban homokos partja, a homokpadokon való sütkérezés, a kempingtábor kellemes és nyugodt kikapcsolódást biztosít majd. Horváth Attila, a Pillangó Büfé üzemeltetője arról számol be: idén is megtartják a halászléfőző versenyt, ezúttal augusztus 19-én. – A magas vízállás miatt egyelőre kevés azoknak a száma, akik csónakkal, kajakkal érkeznek hozzánk. Sajnos a vízparthoz közeli hagyományos kemping helyek jelenleg víz alatt vannak, és az előrejelzések szerint legalább még tíz napig víz alatt maradnak – mondta a vendéglátós. 

Dunaszentbenedek –Pillangó Büfé, kempingtábor
Fotó: Zsiga Ferenc

A vendégkörünk a legkülönbözőbb: a helyi és környékbeli vendégek mellett jönnek Kiskőrösről, Soltvadkertről, Bócsáról, Kecskemétről, Soltról és még Budapestet is. Jó hír, hogy immár egyre nagyobb számban megjelennek az új Duna-hídon át érkező paksi és dunántúli vendégek és a kerékpáros turisták – számolt be a vendégforgalom alakulásáról Szávai Zsolt, a Kék Duna tulajdonosa..

A fajszi Duna-parton, a volt kompkikötőnél lévő Gyöngyvirág Bisztróban Hodován István üzletvezető fogadott. – Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Magyar Kajak-Kenu Szövetség túráinak 2. megállóhelye Fajsz. A kajakosok a lovas tanyánkon vannak elszállásolva, de itt, a Gyöngyvirágban fogyasztják el a reggelit, a vacsorát, és a tovább indulás előtt úti csomagot is itt kapnak. Ha igazak a visszajelzések, innen viszik a falu jó hírét szerte az országba. Azt tudom mondani, ilyen értelemben Fajsz a valóságban és nyomtatott formában is felkerült az ország idegenforgalmi térképére, hiszen a szövetség hivatalos megállóhelye vagyunk, és ez a prospektusokban, a hozzájuk kapcsolódó online felületeken, egyéb kiadványokban is megjelenik. Természetesen a kajakosokon kívül is szépen jönnek a vendégek – nyilatkozta a vendéglátós. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában