Finomságok

2024.06.27. 20:00

Szörp-és lekvárkülönlegességeket készítettek a kunszentmiklósi értéktár körösök

Szorgos munkával teltek a Kunszentmiklósi Értéktár Kör tagjainak napjai. A rájuk bízott tájház épületének és kertjének rendben tartása és gondozása mellett szörp-és lekvárkülönlegességek kerületek ki az asszonyok és lányok keze alól.

Gulyás Sándor

Az értéktár kört öt esztendeje indította el a helyi települési értéktár bizottság. A idei esztendő legfontosabb célkitűzése a hagyományok ápolása mellett, a gondjaikra bízott tájház továbbfejlesztése volt.

Kunszentmiklós, értéktár, szörp
Szörpjeinket, lekvárjainkat a testvérvárosi találkozókon mutatjuk be – mondta el  Vassné Kelemen Ágnes
Fotó: Gulyás Sándor

– Az épület a tavalyi évben újult meg, amit a város képviselő-testülete a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Körnek adott használatba. A hagyományos háromosztatú épületben a konyhát és a tisztaszobát korhű bútorokkal rendeztük be. A ház felújításával párhuzamosan megtörtént a telken lévő műhely rekonstrukciója is, ide költözött be értéktár körünk – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester, a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottság elnöke, az értéktár kör vezetője.

Az épület gyorsan megtelt élettel, ünnepkörökhöz kapcsolódó foglalkozásokat tartottak, kirándulásokat szerveztek, iskolás csoportokat láttak vendégül. A tájház udvarában fűszerkertet hoztak létre. Szezonális gyümölcsökből lekvárokat és szörpöket készítettek.

– A tájház kertjét mi gondozzuk, virágokat, fűszernövényeket ültettünk. A begyűjtött termésekből többek között akác, bodza, rózsaszirom szörpöt, faeper lekvárt, medvehagyma pestot (szószt) készítettünk. Ezek közül a rózsaszirom szörp valódi kézműves különlegességnek számít. A népi gyógyászatban úgy tartják, a rózsa a fiatalság kimeríthetetlen forrása. A rózsa szirmait emellett a gyomor megerősítésére, az émelygés okozta kellemetlen panaszok és a bélhurut leküzdésére is használják. Méltatlanul mellőzött gyümölcseink közé tartozik a faeper vagy más néven faszeder. Lekvárt főzni belőle elég izgalmas feladat. Nem azért, mintha bonyolult volna – kivéve az apró magocskák eltávolítását – inkább a dolog különleges és ritka jellege miatt – sorolta Vassné Kelemen Ágnes.

Szörpjeiket, lekvárjaikat a testvérvárosi találkozókon kívánják bemutatni és megkóstoltatni a kunszentmiklósi értéktár kör tagjai, illetve a városi napok keretében értékesíteni.

– Az idei évre is számos megvalósításra váró tervünk van. Szeretnénk tovább fejleszteni a tájházat. A Csóri Sándor pályázat segítségével féltetős tárolót kívánunk kialakítani a kültéri eszközeinknek és kukorica górét is akarunk építeni. A kiállítási tárgyak számát egy kunszentmiklósi kefekőtő hagyatékával gyarapítjuk, ami egy szőrből készült sakktáblából, az iparos ugyancsak szőrből készített cégéréből, valamit munkaeszközeiből áll – tette hozzá a kunszentmiklósi értéktár kör vezetője.

A rózsaszirom szörp a fiatalság forrása

A szörp elkészítése nem számít boszorkányságnak. A rózsaszirmokat átválogatjuk, illetve szükség esetén folyó víz alatt leöblítjük, nehogy rovarok maradjanak közötte. A vizet a cukorral vagy a mézzel egy lábosban felforraljuk. Közben a rózsaszirmokat apróra vágjuk. A szirupot egy-két percig forraljuk, majd elzárjuk alatta a hőforrást, és belekeverjük a szirupba a szirmokat. A szirupban 2-3 órát áztatjuk a szirmokat, majd felforraljuk, és kb. 10 percig hagyjuk forrni. A tűzhelyről levéve azonnal hozzáadjuk a citromlevet, jól elkeverjük. Még forrón steril üvegekbe szűrjük a szörpöt, a szirmokat alaposan kinyomkodjuk. A fejre állított jól lezárt üvegeket,visszafordítjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. A szörpöt száraz, hűvös helyen tároljuk.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában