Kulináris találkozó

2024.06.15. 19:44

Sváb ételremekeket kóstolhattak az érdeklődők a császártöltési fesztiválon – galériával, videóval

Hazai sváb ételeket kóstolhattak azok, akik Császártöltésre látogattak szombaton. Immár negyedik alkalommal rendezték meg a településen a régi öregek receptjei alapján készült ételek bemutatóját és kóstoltatását a Sváb Ételek Fesztiválja keretében.

Barta Zsolt

A magyarországi németek konyhájába kaphattak bepillantást a IV. Sváb Ételek Fesztiváljára Császártöltésre érkező vendégek. A szombati kulináris találkozó és ételkóstoló mellett a meghívott települések képviselői a német nemzetiségű falu központjában műsorokat is adtak. A vendéglátók egy miniborutcát is kialakítottak, hogy a falatozó vendégsereg a helyi pincészetek kiváló italait is megkóstolja.

sváb ételek fesztiválja
A császártöltési közösségi kemencében sváb kalácsot sütöttek a vendégek örömére a helyi asszonyok
Fotó: Barta Zsolt

– Négy éve azért találtuk ki a Sváb Ételek Fesztiválját, hogy ezzel megőrizzük azokat a recepteket, amelyeket a régi öregek még fejből tudtak – mesélte Takácsné Stalter Judit, a falu elöljárója.

– Ugyanazt a nevű ételt másként főzték például Nemesnádudvaron, és másként Császártöltésen. Ráadásul a Magyarországra betelepült németek sem egy helyről jöttek, így nemcsak a nyelvük különbözött némileg, de a konyhájuk is. Ezt a különbözőséget mutatjuk be a negyedik éve tartó fesztiválon – fogalmazott a polgármester.

A rendezvényen a meghívott települések delegációi 19 helyen főztek. A vendégek Érsekhalmáról, Garáról, Geresdlakról, Hartáról, Pomázról, Rácalmásról, Vaskútról, Hajósról, Nemesnádudvarról, Budapest XVIII. kerületből, Vecsésről, Ceglédbercelről fogadták el a meghívást, illetve a szomszédos Kiskőrösről is, ahonnan a német nemzetiségi önkormányzat képviselte magát. A császártöltésiek négy helyen készítettek ételeket, süteményeket. A fesztiválon jegytömböt lehetett vásárolni, amely öt étel, sütemény kóstolására adott lehetőséget.

A rendezvényt Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte. Arra kérte a vendégeket, hogy erre az egy napra mindenki felejtse el, hogy fogyókúrázik, és ne foglalkozzon a koleszterin-szintjével sem, mert a falu központjában érdekes sváb ételeket, süteményeket készítenek a helyiek és a vendégek. Majd köszöntötte Takácsné Stalter Judit újonnan megválasztott polgármestert.

A fesztiválon a császártöltésiek ajándékokat adtak át a meghívást elfogadó települések képviselőinek. A kulináris esemény egyben kulturális találkozó is volt, mivel a német nemzetiségű településekről érkezők nemcsak a főzőtudásukat hozták magukkal, illetve a bográcsaikat, hanem a zenekaraikat, táncegyütteseiket és az énekkaraikat is, akik több órás programmal szórakoztatták a közönséget. Az idén is fellépett a Veseli Santovcani délszláv Nemzetiségi Hagyományőrző Együttes Hercegszántóról.

Takácsné Stalter Judit kérdésünkre elmondta, hogy azért hívják meg őket, hogy megismerjék a hazai németek a bácskai kultúra szerves részét képező délszláv település hagyományőrző csoportját is. A rendezvényen a konferanszié Káposzta Lajos volt, aki német és magyar nyelven vezette a műsort. Az eseményt megtisztelte Koch Csaba, a Hajós-Bajai borvidék elnöke, a Magyar Borakadémia elnöke is. A Császártöltésen áprilisban megrendezett borvidéki verseny aranyérmeinek az átadására is sor került a fesztiválon. Az 1700 hektáron elterülő, három hegyközéggel rendelkező borvidék vezetője, Koch Csaba hangsúlyozta, hogy a svábok hozták a térségbe azt a szőlészeti és borászati kultúrát, amelyet a világháború és a kitelepítés sem tudott felszámolni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy hat borász mutatja be a borait a rendezvényen. Huszonkét termelő nevezett 116 mintával – mondta az elnök, majd átadta Lakner László hegyközségi elnökkel a pincészeteknek járó aranyérmeket.

Az esemény késő este a borkatlanban folytatódott, ahol könnyűzenei rendezvény zárta a napot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában