Szórakozás

2024.06.17. 06:50

Zenés családi programokkal készültek a Múzeumok Éjszakáján Halason – galériával

Több helyszínen is várták a látogatókat Kiskunhalason a Múzeumok Éjszakáján, amelynek központi helyszíne a Thorma János Múzeum volt. Koncertekkel, táncos programokkal, kézműves foglalkozással és Mackó Milu mesés játszóházával is várta az érdeklődőket a szervező Halasi Városmenedzser Kft.

Pozsgai Ákos

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok Éjszakáján, amelyet idén huszonkettedik alkalommal rendeznek meg – hangoztatta Zsigó Róbert Kulturális és Innovációs Minisztérium, parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az országos rendezvénysorozat budapesti sajtótájékoztatóján.

Szűcs László , bűvész
Szűcs László bűvész bemutatóját telt házas közönség kísérte figyelemmel
Fotó: Pozsgai Ákos

A múzeumok az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramokat, filmvetítéseket, interaktív eseményeket, népművészeti attrakciókat és koncerteket tartanak, felhívva a figyelmet a különféle művészeti stílusokra.

Kiskunhalason már a hétvégén elkezdődtek a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó események, a központi helyszín a Thorma János Múzeum volt, a külső helyszínek között a újdonságként első alkalommal csatlakozott a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, ahol előzetes regisztrációt követően, több mint hetven érdeklődő vett részt a börtön túrán, amely során megismerkedtek a büntetés-végrehajtási intézetet belülről. A Városháza Panoráma tornyába is sokan ellátogattak, valamint a városnéző kisvonat is folyamatosan úton volt, amellyel Kiskunhalason turisztikai látványosságait járhatták körbe az utazók.

A múzeum Thorma Galériájában a Kiskun Táncegyüttes tartott néptáncbemutatót, ahol ezt követően a Tündérkert Bábszínház előadásában a Világszép nádszál kisasszony című mese darabot mutatták be marionett bábokkal. A Meseszó Egyesület előadásában A kidőlt kemence bedőlt oldalán címmel hallgathattak élőszavas mesemondást a gyerekek.

Szűcs László bűvész bemutatóját az időszaki kiállító teremben telt házas közönség kísérte figyelemmel, miközben az Így tedd rá program vezetői, Györgyiné Szekeres Csilla és Juhász Eszter táncpedagógus a múzeum udvarán tartott zenés, táncos foglalkozást a legkisebbeknek, hangszeren kísért Székely Tibor és dr. Vladár Károly.

A Throma Galériában Macska Róza halasi „boszorkány” története elevenedett meg Végső István történész előadásában. Édesapjától tanulta egy kézfogással a „boszorkányos” tudományát a kiskunhalasi javasasszony. Macska Roza a környék legismertebb „varázslónője volt”. Az édesanyja koporsójánál macskák, az ő temetésén fekete lepkék jelentek meg. Ilyen és ehhez hasonló legendák övezték Macska Rozát, akihez vagy Zsana pusztára, vagy a kiskunhalasi Schönfeld udvarhoz kellett elmenni, ha javasasszonytól kívánt „gyógyulni” valaki – hangzott el az előadáson. A halasi történész előadásában beszélt a két világháború közötti időszak legendás alakjáról, Tóth Baranyi Kálmánné László Macska Rozália a kiskunhalasi puszta legismertebb javasasszonyának neve eredetéről, a kiskunhalasi boszorkányperekről, jogi eljárásokról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában