Baon podcast

2024.06.21. 14:25

A foci, az otthonszülés, Indonézia és az Idő vasfoga is helyet kap a Múzeumok Éjszakáján – podcast

Kecskeméten, a megújult Cifrapalotában, és a Katona József Múzeumhoz tartozó gyűjteményekben is számos programmal várják a Múzeumi Éjszaka rendezvényeire érkezőket. A részletekről Szabóné Bognár Anikó igazgató-helyettes számolt be a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

A beszélgetés elején Szabóné Bognár Anikó összegezte a Kecskeméti Katona József Múzeumhoz tartozó Cifrapalota felújításának legfontosabb pontjait. Az épület infrastrukturális fejlesztésére a Magyar Géniusz program keretében 96 millió forintot nyert a múzeum. A támogatás jóvoltából liftet építettek, légkondicionálták a második emeletet, megújították az állandó kiállítást. Az üveglift bár látványában modern, ugyanakkor jól illeszkedik a patinás épülethez. Akadálymentessé vált így a teljes épület, a tolószékkel közlekedők mellett a nehezebben mozgók is örömmel fogadják.

Szabóné Bognár Anikó, a a Katona József Múzeum igazgató-helyettese
Szabóné Bognár Anikó, a a Katona József Múzeum igazgató-helyettese
Fotó: Rádió1 Gong

Megújult az állandó kiállítás

A népszerű tárlat mind arculatában, mind tartalmában megújult, a kor kihívásaira felelve egységes, modern látványvilággal, élményszerűbb tudásátadást biztosítva. A címe: Ezek a képek mind beszélnek. 

A képzőművészeti törzsanyag festményeit nem cserélték le, de a környezet és az a bemutatási mód jelentős változáson ment át. Komoly szakmai fejlesztést is végrehajtottak, az ismeretanyag jó része immár érintőképernyős paneleken, illetve QR-kódokon keresztül ismerhető meg. 

Gondoltak a gyerekekre is, ők is kaptak egy érintőképernyős panelt, melyen játékokat találnak, illetve új múzeumpedagógiai program is várja őket. 

A kiállításon a kecskeméti művésztelep egykori alkotóinak, mint Farkas Istvánnak, Mednyánszky Lászlónak alkotásai mutatják be, és nagyobb teret kapott Tóth Menyhért munkássága is.

Időszaki kiállítások

A megújult állandó anyag mellett jelenleg időszaki kiállítás is látható, a Kortárs Keresztény Biennálé, és június 22-étől egy új anyag is megtekinthető a futballtörténelem kapcsán.

Múzeumok Éjszakája 

Szombaton 18 órakor nyílik meg a Küzdeni mindig, de feladni soha című kiállítás, mely a 125 éves Ferencvárosi Torna Club sportrelikviáiból ad ízelítőt, és hozzá kapcsolódóan a helyi sportkörök múltját is megidézik. A tárlat a következő hetekben is megtekinthető. 

Az est folyamán lesznek tárlatvezetések. A Menyus bácsi elvarázsolt állatai című gyerekprogram kapcsolódik Tóth Menyhért munkásságához, és éjszakai kreatív kuckó is izgalmasnak ígérkezik.

Indonéziától az otthonszülés történetéig

A Katona József Múzeum többi gyűjteményében is gazdag programsorból választhatnak az érdeklődők a Múzeumok Éjszakáján. A Szórakaténuszban és a Naív Művészek Gyűjteményében 18 órától Indonézia ezer arca mutatkozik meg. Az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményben egyik különleges program 19 órától az otthonszüléshez kapcsolódik, annak történetét, társadalomtudományi vetületét, néprajzi hagyományait állítják fókuszba. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben újra lesz hagyományos vásár, interaktív családi tárlatvezetés. 18.30-kor nyílik meg az Idő vasfoga címmel Harsányi Zsuzsanna festőművész kiállítása, 20 órakor pedig a Por zenekar játszik, majd táncház zárja az estet.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában