Önkormányzat

2024.06.28. 19:50

Csólyospáloson ülésezett a vármegyei közgyűlés

Főként az internetes csalások számának emelkedésének tudható be, hogy 2023-ban csaknem 7 százalékkal több bűncselekmény miatt indult nyomozás Bács-Kiskunban mint 2022-ben – hangzott el a vármegyei közgyűlés Csólyospáloson tartott ülésén, ahol átadták a Bács-Kiskun bora verseny díjait is.

Tapodi Kálmán

Az ülést megelőzően Á. Fúrús János polgármester mutatta be a napokban 79. születésnapját ünneplő Csólyospálost (1945-ben egyesült Csólyospuszta és Pálospuszta). A faluban az egészségügyi alapellátástól a bölcsődén, óvodán, iskolán keresztül a gazdaboltig és a sportcentrumig minden megtalálható, ami élhetővé tesz egy települést – hangsúlyozta. A színes közösségi élet egyik nagyszerű mutatója, hogy minden évben megrendezik a Csólyos-Pálos focirangadót, ahol a két településrész válogatottjai mérkőznek meg egymással. A július végén soron következő 29. mérkőzésen Pálos javíthat: jelenleg ugyanis két győzelemmel Csólyos vezet.

közgyűlés, ülés, borveseny
Csólyospáloson ülésezett a vármegyei közgyűlés
Forrás: Beküldött fotó

A közgyűlésen elfogadták a vármegyei önkormányzat beszámolóját

A bemutatkozót követően a közgyűlés elfogadta többek között a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának ciklusbeszámolóját, valamint a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság elmúlt öt éves tevékenységéről szóló beszámolót. Rideg László közgyűlési elnök megjegyezte: jelenleg 334 nemzeti érték szerepel a vármegyei listán.

Zárt ülésen fogadták el a képviselők a 2024. évi dr. Szobonya Zoltán Emléklap odaítéléséről, valamint az idei vármegyei kitüntető díjakról szóló előterjesztéseket. 

közgyűlés, ülés, borveseny
Forrás: Beküldött fotó

A bűncselekmények jelentős részét az ittas vezetés tette ki

A közgyűlés előtt számolt be a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrkapitányság 2023-as munkájáról dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány. Mint elmondta, illetékességi területükön 2022-höz képest tavaly 6,6 százalékkal több, összesen több mint 9 ezer bűncselekmény ügyében nyomoztak. Nyomozási eredményességük 74,6 százalékra nőtt (ami csaknem 4 százalékos javulás).

A rendőrfőkapitány megjegyezte: a bűncselekmények számának emelkedése mögött leginkább a csalások számának 40 százalékos növekedése áll. Ezen belül kiemelt figyelmet érdemelnek az online elkövetett csalások, amelyeknek a száma 2023-ban 25 százalékkal, csaknem 750-re emelkedett.

Megdöbbentő adat, hogy 2023-ban az összes bűncselekmény csaknem 10 százalékát nem más tette ki, mint az ittas járművezetés. Jó hír ugyanakkor, hogy az ittas állapotban okozott balesetek arányát sikerült több mint 14 százalékról csaknem 7 százalékra leszorítani. A személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma a 2022-höz képest 4,5 százalékkal, 817-ről 780-ra csökkent. Ezen belül a halálos kimenetelű balesetek száma 34,5 százalékkal, 55-ről 36-ra csökkent. 

Az illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma is csökkent tavaly, több mint 4 százalékkal. Ezen belül jelentősen visszaesett – 292-ről 120-ra – a tetten ért embercsempészések száma. 

Bács-Kiskun legjobb borait díjazták

A közgyűlést követően Rideg László átadta a Bács-Kiskun Vármegye Bora 2024 borverseny győzteseinek járó elismeréseket. 

Bács-Kiskun Vármegye Fehérbora 2024

Nektár

Szemerey Pince – Császártöltés – Hajós-Bajai borvidék

A díjat Szemerey István vette át.

Bács-Kiskun Vármegye Rozébora 2024

Kékfrankos rozé

Umenhoffer Pince – Hajós – Hajós-Bajai borvidék

A díjat Umenhoffer Zsolt vette át.

Bács-Kiskun Vármegye Vörösbora 2024

Cabernet Franc Selection

Frittmann Testvérek Kft. – Kunsági borvidék

A díjat Frittmann János vette át.

Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borászat 2024

Eifert János – Soltvadkert, Kunsági-borvidék

A díjat Schmélné dr. Eifert Edit vette át Eifert János nevében.

Az ülést követően a hagyományoknak megfelelően Rideg László és a vendéglátó település polgármestere, Á. Fúrús János közösen ültettek el egy fát – ezúttal hársfát – a Közösségi Ház udvarán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában