Budapest–Belgrád-vasútvonal

2024.06.13. 17:00

Felülnézetből már látható az új kiskunhalasi vasútállomás formája – galériával

Fentről nézve lassan kirajzolódik a megújuló vasútállomás szerkezete Kiskunhalason. A vágányok kétharmadát már lefektették, a két aluljáró építése is jól halad, és hamarosan a felsővezeték-hálózatot tartó oszlopok is a helyükre kerülnek.

Pozsgai Ákos

A 350 kilométeres Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítását a harmadik Orbán-kormány határozta el 2014-ben. A magyarországi szakasz felújítására a nyertes konzorciumot 2019-ben hirdették ki. 

vasútállomás, Budapest-Belgrád vasútvonal, fejlesztés
Látványosan halad a kiskunhalasi vasútállomás építése
Fotó: Pozsgai Ákos

A vasútvonal 166 kilométeres magyarországi szakaszát a 150-es számú Budapest—Kunszentmiklós–Tass–Kelebia vasútvonal alkotja. A felújítás során az eddigi egyvágányú villamosított vonalat kétvágányúsítják, az elérhető sebesség a személyforgalom számára akár 160 kilométer is lehet óránként az eddigi 70 kilométeres sebességgel szemben. A felújítást követően várhatóan 120 kilométeres sebességgel haladnak majd a vonatok.

Az épülő vasútvonal alapkövét 2021. október 15-én tették le Kiskunhalason, majd ezt követően kezdődtek meg a Soroksár és Kelebia országhatár közötti szakaszon az előkészítő munkálatok.

Mostanra Kelebiától Kiskunhalasig megépült az új kétvágányú vasútvonal, az új megállóhelyek kialakítása folyamatban van, valamint épülnek a zajvédő falak és a vasúti átjárók is.

A halasi vasútállomáson is egyre látványosabb szakaszába érnek az építési munkálatok. A Vasút utcai gyalogos aluljáró felének betonszerkezete elkészült, hamarosan a másik feléhez kezdik meg a munkagödör kialakítását. Az állomás területén is épül egy gyalogos aluljáró, amely a sínek mellett épülő peronokhoz vezet, és mostanra az új vágányok nagy részét is lefektették már. A közúti felüljáró talapzatát is megerősítették, ezen a részen az új pályatest alapját készítik elő egészen az Átlós úti vasúti átjárónál kialakított ideiglenes megállóhelyig. A Csalogány utcai gyalogos aluljáró betonszerkezete is elkészült, hamarosan megkezdik az új pályatest építését és az új vágányok lefektetését ezen a szakaszon is. Közben megkezdődött a vasútállomás főépületének felújítása is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában