Önzetlenség

2024.06.15. 17:19

Rekordösszegű jótékonysági bevétellel indult a kalocsai Kék Madár Fesztivál – galériával

A Városi Galériában megrendezett nyitóünnepséggel pénteken elkezdődött Kalocsa hagyományos jótékonysági kulturális seregszemléje, a XXXII. Kék Madár Fesztivál.

Zsiga Ferenc

A kiállítóteret zsúfolásig megtöltő közönség előtt Lakatos György, a Kék Madár Alapítvány atyja bejelentette: tavaly a fesztivál hete előtt 2,5 millió forint volt a kitűzőkből befolyt jótékonysági bevétel, ami az idén, ugyan ebben az időszakban 3,4 millió forint. Ennek köszönhetően míg 2023-ban 45 beteg gyermeket támogattak, idén 75 gyógyulásához nyújtanak segítséget.

Lakatos György, a Kék Madár Alapítvány atyja fagottozik
Lakatos György, a Kék Madár Alapítvány atyja fagottozik
Fotó: Zsiga Ferenc

Az elmúlt vasárnapi választások miatt ezúttal egy héttel később megrendezésre kerülő, háromnapos fesztivál nyitóünnepségére érkező közönség először a Náray Tamás író, festő, divattervező festményeiből rendezett kiállítást tekinthette meg. A tárlat anyagát Szabó András budapesti gyűjtő kollekciójából állították össze. A közönséget Lakatos György az eltelt 32 esztendő egy-egy emlékezetes évének, pillanatának felidézésével köszöntötte, majd a konferanszié, egyben a moderátor szerepét Bayer Ilonának adta át. Az egykori televíziós személyiség 2018 óta nem járt Kalocsán, ám előtte évtizedeken át volt a fesztivál háziasszonya. Hogy a közönség megőrizte emlékezetében, azt a kitörő erős taps bizonyította.

Vigh Andrea Liszt Ferenc-díjas hárfaművész, érdemes művész, volt zeneakadémiai rektor szívet-lelket simogató, három részletben előadott hárfajátéka Tournier: Au matin (Reggel) című művének előadásával zárult. 

A közönség a napszak hangulatát csodálatosan visszaadó dallamok lecsengése után katartikus élménnyel gazdagodva vonult át a szomszédos Szent István király templomba, ahol a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar tartott előadást, három szólistával. Az előadóművészek egyike Vígh Andrea hárfaművész volt. Ő nyitotta meg a hangversenyt, majd Lakatos György fagottművész, Balázs János zongoraművész játéka a gazdag történelmi és zenei múltú város kamarazenekara kíséretében, Kováts Péter hegedűművész, koncertmester vezényletével kápráztatta el a templom közönségét. A mintegy másfél órás hangverseny végén a közönség állva tapsolt. 

Az est folytatásában a Városi Színházban mutatkozott be az egykori Ének-Zenei Általános Iskola tanulóiból szerveződött Fesztivál Kórus közel százfős formációja. Az öregdiákok egykori tanáruk, dr. Lakatos Istvánné vezényletével, az előre kiadott kották és szövegek segítségével több szólamban énekelték az iskolás korukban megtanult, számos ünnepségen évtizedekkel ezelőtt előadott darabokat. A felszabadult, önfeledt éneklésbe a község soraiból is többen bekapcsolódtak. 

Mindeközben már kinyitottak a sétálóutcai pavilonok, ahol a kedélyes beszélgetés, zsíros kenyerezés és borozás éjfél körül, végig Pogrányi Miklós és zenekara vidám népi muzsikája mellett zárta a péntek nyitónapot. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában