Kecskemét

2024.06.15. 18:02

Az 50 éve végzett katonás öregdiákok újra együtt nosztalgiáztak – galériával

Kecskeméten, szombaton tartották 50 éves érettségi találkozójukat a katonás öregdiákok. Az 1974-ben végzett IV/ D osztályba 32 diák járt, osztályfőnökük az a Szakács Jenő volt, akiről később elnevezték a rangos megyei fizika versenyt.

Sebestyén Hajnalka

A Katona József Gimnáziumban Csáki Tibor igazgató fogadta az öregdiákokat, és röviden tájékoztatta őket az intézményben folyó munkáról. Az esemény apropója volt, hogy nemcsak az 50 éve, hanem egy 60 éve végzett osztályt is egyszerre köszönhetett az igazgató. 

Katona József Gimnázium, osztálytalálkozó
Együtt nosztalgiáztak az 1974-ben végzettek a Katona gimnáziumban 
Fotó: Bús Csaba

Az 1974-ben végzett matematika-fizika szakos osztályba egykoron 24 fiú és 8 lány járt, nagyszerű közösséget alkottak. Az öregdiákok elmondták: osztályfőnökük, Szakács Jenő amellett, hogy kiváló tanár volt, óriási hatással volt az életükre. Együttműködésre nevelte őket, mindig örültek egymást verseny- vagy magánéleti sikerének. Ösztönözte őket arra, hogy tegyenek céljaik megvalósulásáért.

A diákok továbbtanulva, jó eredményekkel végeztek. Lett közöttük mérnök, pedagógus, jogász, közgazdász, orvos és sokan a természettudományok terén bontakoztatták ki tehetségüket. Javarészt kecskemétiek és környékbeliek voltak, de akadtak, akik messzebbről, például Nagykátáról vagy Örkényből jöttek.

A későbbi évek alatt is tartották a kapcsolatot. A felsőfokú tanulmányaik alatt minden évben találkoztak, majd később ötévente szerveztek osztálytalálkozókat. A legtöbb alkalommal szép számban megjelentek az öregdiákok, de sajnos hét osztálytársuk az elmúlt évtizedekben elhunyt.

Osztályfőnöküket, Szakács Jenőt is minden alkalommal meghívták, 1982-ben bekövetkezett halála után a stafétát Mester Barnabás történelem tanáruk vette át, és töltötte be a tiszteletbeli osztályfőnök tisztségét. Ma már ő sincs köztünk, de az idei találkozóra is meghívtak még ma is élő egykori tanáraikat, dr. Sárközi Istvánt és Vetéssy Katalint.

Az osztályközösségről még egy érdekesség: összetartásukat és céltudatosságukat mi sem bizonyította jobban, minthogy mindent megtettek azért, hogy 1973-ban két hétre elmenjenek sátorozni Jugoszláviába. Ennek érdekében a suliban saját maguk által készített körözöttes kiflikből „büfét” létesítettek, plusz nyáron a környékbeli szőlőbe is kimentek dolgozni, összegyűjtve ezzel a nagy kalandra az útiköltséget.

Ezért is fontos számunkra az ilyen osztálytalálkozók megszervezése, ahol a középiskolai évek emlékeinek felidézése mellett egymás sorsának figyelemmel kísérésére is közvetlen lehetőségük adódik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában