Mártírsors

2024.06.28. 08:00

A holokauszt áldozataira emlékeztek Kecskeméten a Wojtyla Barátság Központban

Csütörtökön a holokauszt kecskeméti áldozataira emlékezett prof. dr. Róna Tamás főrabbi a Wojtyla Házban.

Orosz Fanni Flóra

Június 27-én, csütörtökön prof. dr. Róna Tamás, az alföldi régió vezető rabbija, hittudós, egyetemi tanár, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke a holokauszt kecskeméti áldozataira emlékezett a Wojtyla Barátság Központban.  Napra pontosan 80 évvel ezelőtt, 1944. június 27-én és 29-én deportálták Auschwitz-Birkenauba a helyi gyűjtőtáborba kényszerített kecskeméti zsidókat, köztük a Wojtyla Barátság Központnak helyet adó Egressy utca 5. számú épület egykori tíz izraelita vallású lakóját: gyermeket, fiatalokat, időskorúakat egyaránt. A kecskeméti zsidók közül mindössze 70 nő és 4 férfi élte túl a holokausztot. Az Egressy utcai 5. számú ház lakói soha nem térhettek haza, mindannyian mártírsorsra jutottak az auschwitzi haláltáborban.

holokauszt, megemlékezés, Wojtyla
A holokauszt áldozataira emlékeztek a Kecskeméten a Wojtyla Barátság Központban
Fotó: Orosz Fanni

Nem történhet még egy holokauszt

A megemlékezésen közreműködött Szabó Sándor tárogatóművész, beszédet mondott dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő. Az eseményen megjelent prof. dr. Róna Tamás, az alföldi régió vezető rabbija is, aki a holokauszt történetét osztotta meg a jelenlévőkkel. A rabbi hangsúlyozta: szerencsések vagyunk, hogy a magyar kormány nem tolerálja az antiszemitizmust, így a világ számos más pontjához képest sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát a zsidó közösség. A rabbi ellenpéldaként Németország esetét mesélte el az emlékezőknek, ahol egy év alatt több, mint 40 ezer antiszemita megmozdulást jegyeztek fel. 

holokauszt, megemlékezés, Wojtyla
Fotó: Orosz Fanni

– Az emberi szív, a nyitott gondolkodás mindig képes felemelni a hétköznapokat ünnepnapokká – mondta a rabbi.

Prof. dr. Róna Tamás szerint senki sem hagyhatja, hogy a vallási hovatartozása miatt hátrányos megkülönböztetés érje: senkinek nincs joga ahhoz, hogy elvegye más tárgyait, ingóságait, családját vagy akár az életét, csak azért amiben hisz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában