Program

2024.06.23. 07:00

Hétfőn Szent Iván-napi fáklyás csónakázás Dusnokon

Idén szakítanak a Szent Iván-napi fáklyás csónakázás hétvégére időzített megtartásával, ezúttal június 24-én, hétfőn, éppen Szent Iván-napján 20 órakor indul az alkalomra összeállított flotta a Vasvári utca végi gyülekezőhelyről.

Zsiga Ferenc

Előtte azonban a hagyományokhoz híven reggel 8 órakor fogadalmi ünnepi szentmise lesz a templomban, ahol arra emlékeznek, hogy Dusnokon 1894. június 24-én hatalmas jégverés pusztított. Akkor a dusnokiak megfogadták, hogy ezen a napon nem mennek ki a határba dolgozni, hanem szentmisét tartanak és Iván-napján őseikre emlékeznek. 

Szent Iván-napi fáklyás csónakázás
Már nem először rendezik meg a Szent Iván-napi fáklyás csónakázást 
Fotó: Zsiga Ferenc / archív-felvétel

A községben 130 éve töretlenül megtartott szentmise a rendszerváltozás utáni években tejesedett ki az egész falut megmozgató közösségi eseménnyé, amelynek a leglátványosabb része a fáklyás, zenés csónakázás a Vajas-csatornán

Bényi Emese, a művelődési ház vezetője elmondta: a látványos viziflottát várhatóan legalább ötven csónak, egyéb vízi jármű alkotja majd. A polgármestert szállító vezérhajó, utána a többi úszóalkalmatossággal a Vasvári utca végétől indul, majd a nézőközönséggel megtelt sétány, a Vízi Turisztikai Központ előtt, a Vajas-híd alatt elhaladva a Mediterrán Pubnál lévő stégnél köt ki. Ott az egész estét kitöltő élőzenés buli hangulatát 21 órától tábortűz, szalonnasütés emeli majd.

A hétfői nap a gyerekekről is szól, a két híd közötti területen felállított sátrakban 16 órától egészen 20 óráig kézműves foglalkozás várja a kisebbeket a Pirula műhellyel, de lesz légvár, euro jumping, csillámtetkó, arcfestés és aranymosás is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában