Rendhagyó tanóra

2024.06.17. 18:57

Visszalátogatott egykori iskolájába Cserényi Gyula kecskeméti űrhajós – galériával

A Kecskeméti Arany János Általános Iskolába látogatott Cserényi Gyula, a következő magyar űrhajós helyettese hétfőn. A 34 éves, kecskeméti születésű villamosmérnököt a HUNOR program keretében választották Kapu Tibor, a következő magyar űrutazó helyettesének.

Horváth Péter

Cserényi Gyula egykori iskolájában két rendhagyó tanóra keretében is mesélt űrhajóssá válásáról, és a kiválasztási folyamat nehézségeiről, az előzetes kiképzés kihívásairól, valamint az űrutazás érdekességeiről is. Cserényi Gyula elmondta, hogy a HUNOR keretében a magyar űrhajósok öt különböző területen végeznek majd tudományos kutatás az űrállomáson. 

Cserényi Gyula, Arany János Általános Iskola
Cserényi Gyula, a következő magyar űrhajós helyettese a Kecskeméti Arany János Általános Iskolában járt
Fotó: Bús Csaba

A küldetésre 240-en jelentkeztek, és egy rendkívüli kihívást jelentő folyamat során választottak ki négy jelöltet, majd három társával együtt különlegesen nehéz kiképzésen esett át. Ezek között egyebek mellett szerepelt futás, úszás, centrifuga, nomád körülmények közötti sátrazás, tűzrakás. Volt vadászgépes kiképzésen, műrepülésen, és helikopterről is függött egy szál kötélen.

Cserényi Gyula arról is beszélt a gyerekeknek, hogy az űrhajósnak hatalmas gyorsulást kell kibírnia a kilövés után, mivel nagyon magas sebességre kell gyorsítani a rakétát, hiszen az űrállomást utol kell érni a csatlakozáshoz, ami pedig naponta tizenhatszor kerüli meg a Földet.

Cserényi Gyula Kapu Tibor első számú űrhajóssal még a nyáron az Egyesült Államokban kezdi meg speciális űrhajós kiképzését.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában