Vissza a természetbe!

2023.10.15. 14:28

Hatalmas sikere volt az I. Zöld Civil Pikniknek – galériával

Október 14-én szombatot tartották az első Zöld Civil Pikniket. Szerencsére az időjárás is kedvezett a szabadtéri programnak, ahol a legfőbb cél az volt, hogy egy kicsit minden résztvevő közelebb kerüljön a természethez.

Orosz Fanni Flóra

Fotó: Orosz Fanni Flóra

A Fenntartható Fejlődés Civil Szakkerekasztal szervezetei már korán reggel elkezdték az előkészületeket, hogy a reggel 9-kor kezdődő megnyitón már minden készen álljon. A családias hangulatú program több szervezet együttes munkájának gyümölcse: összefogott a Zöld Küldetés Egyesület, a Magyar Kerékpáros Klub kecskeméti területi csoportja, a Szatyor Egyesület, a KINCS Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete, a Szívvel a Vacsiközért Egyesület és a Magyarországi Agroökológia Hálózat Egyesület. A szombati rendezvény különlegessége, hogy egy országos programsorozat részét is képzi, ugyanis a Civil Kollégium Alapítvány partnerei több, mint egy évtizede szervezik meg a Részvétel Hete elnevezésű programsorozatot. A köszöntő beszédet Farkas Barta Kata, a a Zöld Küldetés Egyesület elnöke mondta, aki amellett, hogy köszöntötte a résztvevőket, az Erdőparkot is ismertette. 

Az Erdőpark területe valamikor egy szikes tó és mocsár része volt, amikor még többszáz dám élt a zöld területen. A növényvilág viszont éppen a dámok étvágya miatt egy idő után már képtelen volt a fejlődésre. Mai formáját a tavak átalakulásával nyerte el. Szerencsére napjainkban ismét számos állat- és növényfajnak ad otthont az erdő, de ehhez komoly összefogás és munka kellett a szervezetek részéről.

„Megőrizni amit csak lehet az utánunk jövő nemzedéknek, abból a csodából, amit kapunk a Kárpát-medencében. Talán ez a legfontosabb feladata a ma emberének. Célunk megteremteni egy olyan alapot, amivel a természet regenerálódhat az ember segítségével.” – fogalmazta meg Farkas Barta Kata

Meg kell találnunk az egyensúlyt az ember és a természet között – hangsúlyozta.

Az Erdőpark ezen gondolatoknak ad fizikai, lelki és szellemi otthont. Rengeteg állat él a területen, sokszor még kiemelten védett fajokkal is találkozhatnak a járókelők, ami egy hatalmas érték a vármegyeszékhelyben. A pikniken résztvevők értik és tudják mi a feladatuk a természetben, értékelik a kint töltött perceket és tesznek azért, hogy minél több legyen belőle.

A rendezvény barátságos, sőt mondhatni családias hangulatban telt, hiszen egy közös téma mindenki közt fellelhető volt, vagyis a természet tisztelete. A nap folyamán közös beszélgetést is tartottak a közösség által támogatott mezőgazdaságról, a Rövid Ellátási Lánc jelentőségéről, a városi agrár-lehetőségekről. Fél 12-től csoportos sétát tartottak, amely közben szó esett a vízháztartás aktuális problémáiról, a biodiverzitás fontosságáról, a természetközeli megoldások kereséséről és ezek megjelenéséről. A piknik alatt folyamatosan gyermek-foglalkozásokkal is készültek, így a legkisebbek is remekül szórakozhattak. A piknik alatt könyvbemutatóra is sor került, Komlósi Amina mutatta be Alander-Baltosée „Jamilanda” című könyvét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában