Összefoglaló

2023.10.10. 20:44

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. október 10.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Képünk Halason, a magyar népi játék napján készült

Fotó: Pozsgai Ákos

Zavartalanul folyik a vasútépítés a Budapest–Belgrád-vasútvonalon, a kiskunhalasi állomáson megkezdődött az egyik gyalogos aluljáró építése, közben a város északi oldalán is jól haladnak az új nyomvonal építésével. Kiskunhalason, a Bajza utcai vasúti átjárót kedd reggeltől visszaadják a közúti forgalomnak, vasúti jelzőőrök biztosítják majd az átjárót. A Balotaszállás, Kisszállás, Tompa és Kelebia szakaszon is már járhatók az elkészült új átjárók a 150-es vasútvonalon.

A jánoshalmi származású kétszeres vb-bronzérmes kalapácsvető, a budapesti atlétikai világbajnokság egyetlen magyar érmese, Halász Bence az elmúlt napokban hazalátogatott Jánoshalmára, ahol felkereste volt iskoláját is, ahol találkozott a diákokkal. Mesélt az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságról, a gyerekek nagy örömmel vették kezükben a vb-n nyert bronzérmet.

Megrongálták a szenteket és boldogokat bemutató vándorkiállítás több darabját is a napokban.

A tetőcserével folytatódik a kecskeméti Nagytemplom felújítása. A részletekről dr. Finta József érseki helynök, a Nagytemplom plébánosa adott tájékoztatást a Gong Rádió Téma című műsorában. Emellett szólt a múlt heti Magyarország Mária Országa emlékkonferenciáról, a hazai vallásgyakorlás tapasztalatairól és a hétvégi 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű önkéntes segítő programról.

Jótékonysági futást szervez a Soha ne add fel Lázár Bence Közhasznú Emlékalapítvány a város önkormányzatával karöltve Horváth Kincső javára. A kislány születése óta központi idegrendszeri bénulással küzd.

Csaknem kilencszáz helyszínen, köztük Kiskunhalason is izgalmas programokkal várták a gyerekeket és a felnőtteket a magyar népi játék napján. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar népi játék kimeríthetetlen pedagógiai eszközként van jelen a mindennapjainkban. Fejleszt, nevel és ismeretet közvetít.

Kalocsa mellett a járás öt településéről, köztük Soltról közel 130 általános – és középiskolás diák 31 csapata vett részt az Érsekkertben kedden megrendezett járási katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen. A Bács-Kiskun Vármegyei Polgári Védelmi Szövetség főszervezése és anyagi támogatása mellett a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Kalocsai Rendőrkapitányság segítségével megrendezett versenyen a diákoknak 16 állomáshelyen kellett teljesíteniük a változatos, játékos elméleti és ügyességi feladatokat.

Szerdán burkolatijel festést végeznek Kecskeméten a Csíksomlyói utca Budai út felőli szakaszán.

Újabb horrortörténetről adott hírt a nemzetközi média. Az egyik televízió tudósítása szerint negyven csecsemő holttestét találták meg a kibucba behatoló izraeli csapatok, többüket lefejezték.

Új helyen, Kecskeméten, a Széchenyi István Közösségi Házban tartotta meg e havi találkozóját a suska kör. A cserebere csoport vezetője, Ádám Péterné Gizella elmondta: nagyon örülnek neki, hogy modern, kényelmes és szép környezetben suskázhattak.

Soha életükben nem felejtik el az Izraelben töltött napjaikat azok a kiskunmajsai fiatalok, akiknek a kéthetesre tervezett útjuk a váratlanul kirobbant fegyveres konfliktus miatt néhány nappal megrövidült. A majsaiak hétfőn érkeztek haza Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójának köszönhetően.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában