Hetvenöt év

2023.09.19. 13:41

Jubileumot ünnepeltek a Bajai Ady Endre Városi Könyvtárban – galériával

Jubileumi ünnepséget tartottak az Bajai Ady Endre Városi Könyvtárban szeptember 18-án, annak apropóján, hogy 75 éve indult el a nyilvános könyvtári szolgáltatás a városban.

Márton Anna

Zsigó Róbert elmondta, hogy megszámlálhatatlan ember dolgozott a könyvtárban és a könyvtárért

Fotó: Márton Anna

Az 1948-ban alakult közművelődési intézmény a helyi múzeumban működött, 1985 óta az izraelita templomban a zsinagógában kapott helyet. 

A könyvkölcsönzésen kívül ma már rendezvények szervezésével, csoportos foglalkozásokkal , nyelvi klubokkal, kézműves foglalkozásokkal, társasjáték klubbal is várják az érdeklődőket a könyvtárba. 

Az ünnepi eseményen részt vett Nyirati Klára polgármester, Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, Vedelek Norbert a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, Rózsa Dávid, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója, Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Farkas Márta, az IKSZ titkára, az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szervezési igazgatóhelyettese. A rendezvényre meghívást kaptak az igazgatók a vármegyéből és az ország több pontjáról, könyvtáros kollégák a városból, végül, de nem utolsósorban az intézmény egykori dolgozói.

Rózsa Dávid, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója az intézmény tevékenységéről tartott előadást. 

– Magyarországon páratlanul gazdag könyvtári intézményrendszer működik. 

A közkönyvtáraink és a szakkönyvtáraink száma megközelíti a négyezret, ezekhez társul még több ezer iskolai könyvtár. A nemzeti könyvtár elsődleges feladata az, hogy a magyar nemzet írott kulturális örökségét összegyűjtse, feldolgozza, megőrizze, szolgáltassa és népszerűsítse. Még akkor is ha ebben a formában a jogszabályban nincsen rögzítve – fogalmazott beszédében Rózsa Dávid.

Beszámolt továbbá a digitális fejlesztésekről. Tizenegy évvel ezelőtt pár száz oldalt digitalizáltak, most már kilenc milliónál tartanak a digitalizált oldalakkal. A főigazgató felajánlotta a helyi lapok digitalizálásának a lehetőségét, amivel a Bajai Ady Endre Könyvtár is élni szeretne.

– Az összegyűjtött korábbi bajai újságokat felküldjük és ők anélkül hogy megsérülne az újság beszkennelik, digitalizálják. Ezek nyilvánosak lesznek a Széchenyi Könyvtár felületén illetve később a mi felületünkön is elérhetők lesznek. Nagyon sok fejlesztés van a közös informatikai platformon, ahova bárki feltöltheti majd az adatait. A központi statisztikai hivatal már használja. A különböző szakmai szervezetekről is adott tájékoztatást a főigazgató –mondta hírportálunknak Zalavári László. Nyirati Klára polgármester köszöntőjében szubjektív benyomásairól, tapasztalatairól kedves emlékeiről beszélt. Mint mondta már gyerekkora óta rendszeres látogatója a könyvtárnak. 

Frank Zappa zenészt idézte Zsigó Róbert köszöntőjében.

– Ha tanulni akarsz, menj el egy könyvtárba. Ugyan bennünket egyre jobban körülvesz a virtuális világ, minden információt meg tudunk kapni ha akarjuk, néha ha nem. De ha valódi információt és értéket akarunk, akkor azokat a könyvekből kaphatjuk – fogalmazott a képviselő. A könyvtár elmúlt 75 évével kapcsolatban kiemelte: nem volt eseménytelen a bajai könyvtár élete. Szinte megszámlálhatatlan ember dolgozott a könyvtárban és a könyvtárért. Nagyon sok helyszíne volt az intézménynek és az évtizedek alatt több fenntartója. A képviselő emlékeztetett arra, hogy 69 évvel ezelőtt az olvasók javaslatára és kérésére nevezték el Ady Endréről a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjéről az intézményt. December elsején lesz 30 éve, hogy ebben a gyönyörű épületben van a könyvtár. Megköszönte az igazgatónak és kollégáinak, hogy megszervezte az ünnepséget, ami lehetőség adott arra, hogy végiggondolják az elmúlt 75 év történéseit és emlékezni tudjanak azokra az emberekre akik itt dolgoztak.

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea , az informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke a könyvtárak szerepéről, fontosságáról számolt be. Országos adatokat mutatott be. Határozottan kijelentette, hogy javuló tendenciát mutat a könyvtárba járók száma, ami azt jelenti, hogy a könyvtárnak van jövője. Az októberi könyvtári napokat is megemlítette amely október másodikán kezdődik és a könyves vasárnappal ér véget.

A bajai könyvtár immár tizennyolcadik alkalommal kapcsolódik be az országos rendezvénybe. Kezdetektől csatlakoztak a felhíváshoz, idén is minden napra jut színes program, de van, hogy több is. A rendezvényen Zalavári László igazgató a Bajai Ady Endre Városi könyvtár 75 évéről tartott vetített képes előadást. Vargáné Blága Borbála a 60 éves ünnepségre készített bemutatójának átdolgozott, bővített kiadását láthatta a közönség.

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában