Kecskemét

2023.09.26. 20:48

S. Vágó Eta őszi tárlata kápráztatta el a közönséget a Tudomány és Művészetek Házában – galériával

S. Vágó Eta festőművésznek nyílt tárlata kedden Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Házában. Az ismert alkotó őszi tárlatán elsősorban épületeket megörökítő festmények és csendéletek láthatók, de helyet kapott egykori szülőháza is, a Kutyakaparó, mely egykoron Petőfit is megihlette.

Sebestyén Hajnalka

Az ismert alkotó őszi tárlatán elsősorban épületeket megörökítő festmények és csendéletek láthatók

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Bács-Kiskun Vármegyei TIT által szervezett tárlat megnyitóján a közönséget a festőművész férje, Strázsi Imre köszöntötte, majd verset mondott Kovács Bálint, a Piarista gimnázium diákja, valamint Sutus András harmonikázott. 

A kiállítást dr. Szenczi Árpád prodékán, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára nyitotta meg, melyben méltatta a művésznő életútját és az alkotásokat. Elmondta, nem is olyan régen, májusban Törtelen nyitotta meg S. Vágó Eta egy másik kiállítását, mely a művésznő közeli szülőföldje, hiszen Kocséron született. Gyermekkorában szüleivel a kocséri Kutyakaparó Csárda épületében lakott, mely egykor Petőfi Sándort is megihlette. A gyermekévek során szerzett élmények, tapasztalatok egész életére szívébe plántálták az Alföld és tanyavilágának szeretetét. E kötődés a mai napig alkotói motivációinak egyik alappillére. Számtalan festménye idézi a napjainkra már-már elenyésző rónasági, tanyasi világ értékeit, egyedi hangulatát. Ezen a kiállításon is látható a Kutyakaparó festményen. Dr. Szenczi Árpád idézte az alkotó gondolatait is: gyönyörű virágzó tanyasi világban nőtt fel, ahol az emberek még nyitottak voltak egymásra. Ennek ma már a technika világában nincsen nyoma. Az emberek egyre inkább bezárkóznak. A szülőföldet ábrázoló festményeivel pontosan ezeket a kapukat próbálja egy kicsit nyitogatni.

Hozzátette még: S. Vágó Eta maga is pedagógus volt, amellett festett, sőt sok tanítványa is volt, akiket sikeresen képzett, elindított a művészi pályán. A köszöntője végén pedig az alkotásokat külön-külön is bemutatta. 

A megnyitó végén S. Vágó Eta több embert is megajándékozott saját festményeiről készült reprodukciókkal, elsőként prof. dr. Kovács Attila halasi főorvost, akit sokan csak kvízmesterként emlegetnek. A Géniusz vetélkedőn nyújtott kiváló szerepléséért egy évvel ezelőtt egy festményt ajándékozott neki S. Vágó Eta tudása elismeréseként. Azóta jó kapcsolatot ápolnak. Dr. Kovács Attila elmondta: a Géniuszok Géniusza játékban jelenleg is szerepel, érdemes nyomon követni az adásokat. Legközelebb novemberben lesz látható.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 27-től 30-ig, munkanapokon 8.00-17.00 óráig, szombaton 8.00-12.00 óráig.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában