Hatalmas összefogás

2023.09.28. 19:59

Megháromszorozódott a létszám, ezért bővíteni kellett a félegyházi iskolát – galériával

A pedagógusok és a szülők hatalmas összefogása tette lehetővé, hogy szeptemberben kibővült intézményben kezdhették meg a tanévet a Göllesz Viktor Intézménybe járó gyermekek. A munkatársak és a szülők saját kezűleg festették, mázolták az új termeket, nem kímélték sem a pénztárcájukat, sem az erejüket, hogy a tanévkezdésre minden elkészüljön. A részletekről Keresztesné Csikós Gabriella számolt be hírportálunknak.

Vajda Piroska

A pedagógusok és a szülők hatalmas összefogása tette lehetővé, hogy szeptemberben kibővült intézményben kezdhették meg a tanévet a gyerekek

Fotó: Vajda Piroska

Az elmúlt nyolc év alatt csaknem megháromszorozódott a Göllesz Viktor Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe járó gyermekek száma. Nyolc év alatt 56 gyermekről közel 150-re emelkedett a létszám. A növekedésnek több oka is van. Ma már a vizsgálati módszerek sokkal érzékenyebbek, így egész korán ki tudják szűrni a gyerekek fejlődési rendellenességeit. Ugyanakkor tízszeresére emelkedett az autisták száma, ami Göllesz Intézmény létszámának emelkedésében is érezhető. Hozzájárult a növekedéséhez az is, hogy ma már a szülők körében is jobban elfogadott a fejlesztő iskola munkája, mint az korábban volt – sorolta az igazgatónő. 

A költözésről elmondta, a intézményük a szomszédos úgynevezett kis Kossuth-iskola épületét kapta meg. Az ott folyó sajátos nevelési igényű gyermekek képzését ugyanis bevitték a Kossuth Lajos Szakképző Iskola főépületébe. 

– Kiköltöztetésük épp kapóra jött, hiszen már régóta kerestük a megoldást a zsúfoltság megszüntetésére. 

Nyár végén kaptuk meg az önkormányzattól a kiürített épületet, amelynek a festését, díszítését a pedagógusok, kollégák és a szülők közösen végezték. Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, akik a gyerekbútorokat is maguk szerezték be ismerősöktől, barátoktól, de volt aki saját pénzéből vásárolt használt bútorokat, hogy a tanévkezdésre ideális körülményeket tudjunk biztosítani. Szeptember elején jótékonysági kerti partit is szerveztünk, melynek keretében több mint 1 millió forint gyűlt össze, amit szintén az iskola fejlesztésére fordítottunk – mesélte Keresztesné. 

A megszépült épületben kezdhette meg a tanévet az eddigi két óvodai csoport helyett három és a két autista csoport helyett szintén három csoport. Az igazgatónő azt is elmondta, eddig az orvosi szobában, a könyvtárban és még az öltözőből átalakított teremben is tartottak órákat, annyira nem fértek már el az egykori Bajcsy-iskolában. Ezeket a csoportokat az új épületrész emeleti termeibe költöztették. 

Keresztesné Csikós Gabriella arról is beszélt, intézményük abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem küzdenek szakember hiánnyal, minden csoportnak van saját gyógypedagógusa, akiknek a munkáját gyógypedagógiai asszisztensek segítik, van ahol több is. Ezáltal minden olyan fejlesztést megkapnak a gyerekek, amit a szakértői bizottság előír számukra. Ha egy tanulásban akadályozott kisgyermek szakértői bizottság javaslata alapján 3 éves korában bekerül a Göllesz Intézménybe, akkor egészen 23 éves korukig foglalkoznak velük. A cél, hogy segítsék a társadalomban való beilleszkedésüket. Vannak osztályok, ahol az enyhébb és súlyosabb problémával küzdő gyermekek vegyes csoportokban tanulnak, hogy ezáltal is erősítsék egymás elfogadását. 

Persze olyan is előfordul, hogy a szülők nem fogadják el a szakértői bizottság javaslatát és gyermeküket beíratják egy többségi, normál általános iskolába. Ezzel azonban sokszor többet ártanak, mint használnak, hiszen ott nem lesz sikerélménye a gyereknek, mert nem tud az egyre nagyobb követelményeknek megfelelni. Ezzel szemben nálunk, a kis létszámú csoportokban személyre szabott képzést, sokkal nagyobb odafigyelést kapnak a gyerekek, akik a tanulmányi versenyeken is kimagasló eredményeket érnek el. Legutóbb például a Bács-Kiskun vármegyei komplex tanulmányi versenyen a 6-7. osztályos fiú csapat első helyen végezett – mondta büszkén az igazgató. 

Azt is megemlítette, hogy a most megvalósult bővítés után további felújításokat terveznek. Fontos lenne a nyílászárók cseréje és a mosdók korszerűsítése. Ennek megvalósításához keresik a megfelelő pályázati lehetőséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában