Kitüntetés

2023.09.26. 20:34

Kalocsa Népművészetéért Díjat kapott az ismert néptáncpedagógus

Kalocsa ismert néptáncpedagógusa, Dudás Szilvia más fontos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a 2023. augusztus 20-án, a városháza dísztermében tartott ünnepi képviselő-testületi ülésen, amelyen az önkormányzat idei kitüntető díjait adják át. A nyári szabadságolások utáni első, kedden tartott tanácskozáson azonban már ott volt, és dr. Filvig Géza polgármestertől – a képviselők elismerő tapsa közepette – átvette a Király Ilusról elnevezett Kalocsa Város Népművészetéért Díjat.

Zsiga Ferenc

Dudás Szilvia átveszi a Kalocsa Város Népművészetéért Díjat

Fotó: Zsiga Ferenc

Az önkormányzat rendelete szerint a díj az egyik legmagasabb elismerése a város népművészetéért folytatott munkának, amelyet a legendás Kovács Jánosné Király Ilusról neveztek el. A díj átadása előtt Dudás Szilvia méltatását dr. Kiss Csaba jegyző olvasta fel.

Mint a laudációban egyebek mellett elhangzott:

„A közismert néptánc pedagógus, mesterpedagógus, 1996-tól él és dolgozik Kalocsán. 1997-től 19 éven át tanított Szakmáron néptáncot és ért el kiemelkedő sikereket. 2016-ban Kiválóra minősült a csoportja. Kalocsán 2000-től tanít különböző korosztályú gyerekeket, 2003-tól a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára, ahol különböző korosztályú gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozik. Jelenleg négy csoportot vezet, amelyekben közel 110 gyerek ismerkedik a népi játék és a néptánc alapjaival. A tanár 2014 óta elnökhelyettese a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesületnek. Kiemelten fontosnak tartja a helyi hagyományok ápolását, megőrzését és kutatását. Ezen kívül magas színvonalon végzi a pályakezdő fiatal kollégák mentorálását, a néptánccsoportok szervezési feladatait. Tanítványai nemcsak a belföldi fesztiválokon nyújtanak magas színvonalú produkciókat, hanem külföldön is méltón képviselik országunkat és városunkat. Oktatói munkája mellett aktívan táncol a Csajgorás csoportban, ezzel is példát mutat tanítványainak. Dudás Szilviának legutóbb 2019-ben Pécsiné Ács Sarolta Díjjal ismerték el Kalocsa népművészetéért végzett munkáját.”

A méltatás elhangzása után a polgármester a díj mellett virágcsokorral is köszöntötte a város népművészetéért végzett munkájáért kitüntetett pedagógust.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában