Konferencia

2023.07.18. 15:16

Podmaniczky-díjat kapott a halasi építész házaspár

A Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége XL. Országos Konferenciáját idén Tapolcán rendezték meg a helyi Városszépítő Egyesület szervezésében a Tamási Áron Művelődési Központban. A konferencián 11 Podmaniczky-díjat adtak át, a kitüntetettek között volt a kiskunhalasi építész házaspár, Babud László és felesége, Babudné Deák Ildikó is.

Pozsgai Ákos

Babud László és felesége, Babudné Deák Ildikó

Fotó: Pozsgai Ákos

A rendezvény fővédnöke, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az a jó európai, aki az európai identitást a többi identitás kiteljesedéseként éli meg, hiszen csak ő tudja felfedezni azt, hogy a nyelv, a kultúra, a hagyományok ellenére is mennyi tényező van, amely összeköti az Európa különböző részein élőket. 

– Az apró hidak, összekötő kapcsok helyben találhatók, városokban, falvakban. Hiszen bárhol járunk, rögtön felismerünk egy templomot, felismerjük a hősöket a szobrokban, ismerjük a szüleinktől tanult szokásokat, és biztonsággal alkalmazhatjuk azokat Európa más településein is. Ez az, ami Európát kulturális közösségé teheti és teszi, és ez, ami a szövetség számára küldetést ad. Önök felvállalják a helyi identitást, és tesznek azért, hogy a település, ahol születtek, ahol élnek, ápolt legyen, megmaradjanak a hagyományai, helyi identitásai, amelyekre a nemzeti identitások épülnek – mondta a miniszter.

A konferencián a hazai épített örökség megóvásában, több évtizeden át végzett kimagasló tevékenységük elismeréseként Podmaniczky-díjat kapott Babud László, a Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke és felesége Babudné Deák Ildikó. A kiskunhalasi építész házaspár mellett a tapolcai találkozóra meghívást kapott Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is abból az alkalomból, hogy egy évvel ezelőtt Kiskunhalas adott otthont a szakmai konferenciának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!