Bács-Kiskun

2023.06.07. 13:35

Öt település társulna a halasi gyepmesteri telep működtetéséhez

Balotaszállás, Kunfehértó, Kisszállás, Pirtó és Zsana polgármesterei azzal a kéréssel fordultak a kiskunhalasi polgármesterhez, hogy közös ebrendészeti megállapodást kötnének a halasi önkormányzattal.

Pozsgai Ákos

A kiskunalasi gyepmesteri telep

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

Az öt település nem tud fenntartani önálló gyepmesteri telepet, viszont a kóbor állatok befogása az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi törvény szerint önkormányzati feladat, ezért együtt kívánnak működni a halasi önkormányzattal, és a költségek megosztása mellett a kiskunhalasi gyepmester közreműködésével oldanák meg a problémát – derült ki a halasi képviselő-testület legutóbbi ülésén.

A községi önkormányzatok vállalják az eseti jelleggel felmerülő kóbor vagy elhullott állatok begyűjtésével járó, rájuk eső költségek megfizetését a halasi önkormányzat felé.

A befogásér, vagy elhullott állat begyűjtéséért a települési önkormányzatok alkalmanként, állatonként 8 ezer forintot, ha az állat befogásához csapdára is szükség van, plusz 5 ezer forintot, a befogott állat tartásáért napi 2,5 ezer forintot, valamint kilométerenként 100 forint üzemanyagköltséget, az elhullott állatok tárolásáért 550 forint/kilogramot fizetnének. A fenti költségeken felül, amennyiben az elszállított állatnak orvosi ellátásra van szüksége, annak költségét is megfizetik az önkormányzatok az állatorvos által az ellátásról kiállított számla alapján.

További amennyiben az állat befogásához csapda igénybevételére volt szükség, és a csapda a helyszínen megrongálódik vagy eltulajdonítják azt, akkor az adott település önkormányzatának a csapda mindenkori beszerzési ára alapján ki kell fizetnie.

A meghatározott szolgáltatási díjtételek a szerződés megkötését követő évtől, minden év január 1. napjától kezdődően, minden külön megállapodás nélkül az éves fogyasztóiár-index alakulásának megfelelően emelkednek – áll az önkormányzatokkal tervezett megállapodásban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában